ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΑ
Πάλη για κοινωνία ελεύθερη απ' τα ναρκωτικά

Οι ουσίες είναι ένας τρόπος για τη χαλιναγώγηση των συνειδήσεων και μέσο κοινωνικού ελέγχου, για να φιμώσουν οποιαδήποτε ανατρεπτική δράση των νέων

Η οργάνωση του αγώνα για «μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα, με πρωτοβουλία των οργανώσεων του 5ου και 6ου διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων του ΟΤΕ.

«Υπάρχουν δόλιες απόψεις που αναγορεύουν ως αιτίες που οδηγούν στη χρήση, την τύχη, την αρρώστια, τα γονίδια. Δηλαδή ότι ο τοξικομανής δε γίνεται, γεννιέται. Τα ναρκωτικά είναι ένας τρόπος για να χαλιναγωγήσεις συνειδήσεις, ένα μέσο ομαλοποίησης κοινωνικών συμπεριφορών, ένα μέσο κοινωνικού ελέγχου για να φιμώσουν οποιαδήποτε ανατρεπτική δράση των νέων. Η τοξικοεξάρτηση είναι κοινωνικό πρόβλημα που ευνουχίζει την εξέλιξη της κοινωνίας, σκοτώνει παραγωγικές δυνάμεις, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων. Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάγκη για νέα εργατική δύναμη που θα παράγει με φτηνό κόστος προϊόντα για λογαριασμό του κεφαλαίου πρέπει να συνοδεύεται από ένα κοινωνικό πλαίσιο που δε θα επιτρέπει αμφισβητήσεις», επισήμανε ο Νίκος Μπουντούρογλου, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση, επισήμανε ότι αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση, στην αλλοτρίωση. Ενώ πρόσθεσε την άμεση σχέση που έχουν η σχολική διαρροή με τη χρήση και την εξάρτηση. Για τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, ο Ν. Μπουντούρογλου υπογράμμισε ότι είναι σαφής η υιοθέτηση ενός μοντέλου αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, αυτό της «μείωσης της βλάβης» και της συντήρησης και όχι της ριζικής αντιμετώπισής του.

Μιλώντας για τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούνται στην αντιναρκωτική πολιτική της χώρας μας, από την κυβέρνηση και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών, τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας έναν ορατό στόχο που μπορούμε και πρέπει να τον βάλουμε ως στόχο πάλης, καθώς η υποκατάσταση γίνεται η αιχμή του δόρατος της επίσημης «αντιναρκωτικής» πολιτικής, τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του «18Ανω» περιορίζονται και περιθωριοποιούνται, ιδιωτικές κλινικές νομιμοποιούνται να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Κλείνοντας ο Ν. Μπουντούρογλου ανέδειξε την ανάγκη το συνεπές αντιναρκωτικό κίνημα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό και ριζοσπαστικό μαζικό λαϊκό κίνημα, με απόλυτα ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, να παλέψει ενάντια στις αιτίες που οδηγούν στον κόσμο των ψευδαισθήσεων και να τις ανατρέψει, στις επικίνδυνες αντιλήψεις για διαχωρισμό των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και τα προγράμματα υποκατάστασης που συντηρούν και δε θεραπεύουν.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Πληρώνει τα χρέη το Δημόσιο

Η αποπληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2006 μέχρι τις 20 Γενάρη 2007 συμφωνήθηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. Υστερα απ' τη συμφωνία, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι οι φαρμακοποιοί θα αναστείλουν τη διακοπή της πίστωσης στους ασφαλισμένους που είχαν εξαγγείλει για την 1/1/2007 και θα συνεχίσουν να εκτελούν τις συνταγές των ασφαλισμένων του Δημοσίου.

Σήμερα αναμένεται η κορύφωση της εξόδου

Με τσουχτερό κρύο ξεκίνησε η έξοδος των Αθηναίων για την περίοδο των γιορτών. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, από προχτές τα πρώτα προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους ενώ χτες, τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων στις δύο Εθνικές Οδούς. Σύμφωνα με την Τροχαία, το μεγαλύτερο τμήμα θα ξεκινήσει σήμερα για την επαρχία. Από χτες το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, από τα διόδια της Ελευσίνας πέρασαν περίπου 40.000 οχήματα ενώ από τα αντίστοιχα του Σχηματαρίου άγγιξαν τα 26.000 από προχτές τα μεσάνυχτα. Οπως εκτιμάται, σε σχέση με την περσινή έξοδο, φέτος θα κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα, στα ΚΤΕΛ η πληρότητα άγγιξε το 100% αν και παρουσιάστηκαν προβλήματα στον Κηφισό λόγω της απεργίας των οδηγών και διοικητικών στα ΚΤΕΛ. Το ίδιο σκηνικό στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφού οι θέσεις είχαν κλείσει αρκετές μέρες πριν. Πάντως, μέχρι την περίοδο της Πρωτοχρονιάς θα γίνουν περισσότερες από 600 έκτακτες πτήσεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον καιρό, σήμερα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αύριο, οι άνεμοι εξασθενούν αλλά η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Βελτίωση του καιρού αναμένεται από τα Χριστούγεννα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
«Στον αέρα» οι απαλλοτριώσεις

Ακόμη περιμένουν να δικαιωθούν περίπου 2.800 οικοπεδούχοι που απαλλοτριώθηκαν οι περιουσίες τους αντί πινακίου φακής για την ίδρυση του Ολυμπιακού Χωριού.

Η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις, 2,5 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα στα δικαστήρια. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γ. Σανιδάς, αμφισβήτησε την πενταμελή «διοικητική επιτροπή», η οποία συστάθηκε για να υλοποιήσει τις απαλλοτριώσεις με διαδικασίες εξπρές. Στην εισήγησή του ο Γ. Σανιδάς ανέφερε ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να θεσπίζει ιδιαίτερες διατάξεις με τις οποίες «αντικαθιστά δικαστήρια για μια συγκεκριμένη ομάδα πολιτών», όπως έγινε για τις απαλλοτριώσεις με τα Ολυμπιακά έργα. Επίσης, πρόσθεσε ότι δικαστικές επιτροπές και έκτακτα δικαστήρια με οποιοδήποτε όνομα δεν επιτρέπεται να συσταθούν και πως οι ιδιωτικές διαφορές υπάγονται στα πολιτικά δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο 3130/2003 συστάθηκε «διοικητική επιτροπή» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εφοριακός, τοπογράφος και δικηγόρος, προκειμένου να προωθήσει τις απαλλοτριώσεις του λεγόμενου «κτήματος Δημόγλη».

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στη χωματερή

Με παράσταση διαμαρτυρίας στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προχτές το βράδυ μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής για την απομάκρυνση της χωματερής των Ανω Λιοσίων δήλωσαν ότι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής συνεχίζουν τον αγώνα τους. Τα μέλη της Διαδημοτικής συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Γεωργιάδη, από τον οποίο ζήτησαν να κανονιστεί συνάντηση με τον υφυπουργό Θ. Νάκο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη νέα κινητοποίησή τους στα μέσα Γενάρη με συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας. Εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την αγανάκτησή τους για την πολιτική επιλογή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων να διατηρούν τη χωματερή στην περιοχή των Ανω Λιοσίων. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα τις μεθοδεύσεις που γίνονται ώστε να συνεχίσει η περιοχή της Δυτικής Αττικής να αποτελεί τη χωματερή όλης της Αττικής.

Σε σχετική ανακοίνωσή της μάλιστα η Διαδημοτική σημειώνει ότι «το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων το έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΚΝΑ - ΤΕΔΚΝΑ - ΚΕΔΚΕ) για να επιβάλουν την άποψη πως η Δυτική Αττική και Αθήνα πρέπει να είναι ο σκουπιδότοπος όλης της Αττικής. Αντί να βρουν λύσεις για τα σκουπίδια μακριά από κατοικημένες περιοχές και ανθρώπους, θέλουν να προβούν σε νέα επέκταση της χωματερής Ανω Λιοσίων. Και πάλι έναντι της υγείας και της ζωής προτάσσουν τα κέρδη που βγαίνουν από τα σκουπίδια».

Σύγκρουση αυτοκινήτου με τρένο

Νεκρός είναι 39χρονος άντρας, μετά από σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου που οδηγούσε με τρένο που εκτελούσε τη διαδρομή Κόρινθο - Πάτρα. Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά το Βραχάτι Κορινθίας σε αφύλακτη διάβαση. Το τρένο έμεινε ακινητοποιημένο στο συγκεκριμένο σημείο για περίπου μία ώρα.

ΚΤΕΛ: Την αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ, μετά τις υποσχέσεις των εργοδοτών για την έναρξη διαλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ