ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια από τα ίδια το «MEDIA»

Μόνο πικρό χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει στους κινηματογραφιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης η δημοσίευση - μετά την υιοθέτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (15/11) - του «νέου» προγράμματος «MEDIA 2007», χρηματοδοτικού φορέα της ΕΕ για τη «στήριξη» της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας.

Το πρόγραμμα «Media Plus» μετά από 6 χρόνια εφαρμογής (ολοκληρώνεται στις 31/12) απέτυχε να στηρίξει τις εθνικές κινηματογραφίες και να ανατρέψει την πλήρη κυριαρχία των αμερικανικών οπτικοακουστικών μονοπωλίων στην Ευρώπη. Το MEDIA επαίρεται ότι «διένειμε περίπου 500 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες». Αλλά οι επαγγελματίες δε συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς. Αυτό έγινε ολοκάθαρο στην ευρωπαϊκή σύνοδο για τα οπτικοακουστικά, που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003, με αφορμή την ελληνική προεδρία της ΕΕ, όπου οι εκπρόσωποί τους παρουσίασαν μια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή εικόνα του χώρου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με στοιχεία του 2003 (δηλαδή εν μέσω εφαρμογής του MEDIA PLUS), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στον οπτικοακουστικό τομέα ξεπερνούσε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να «κυριαρχούνται σταθερά στο συντριπτικό ποσοστό 60%-90% από αμερικανικές παραγωγές, όταν η αντίστοιχη διείσδυση της ευρωπαϊκής στην αμερικανική αγορά κυμαίνεται μεταξύ 1%-2%».

Η αποτυχία του MEDIA ήταν... προδιαγεγραμμένη, αφού στηρίζεται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για ομογενοποίηση και εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Στόχος της ΕΕ δεν είναι η στήριξη των εθνικών κινηματογραφιών, αλλά των οπτικοακουστικών μονοπωλίων της. Από αυτή την άποψη οι κινηματογραφιστές πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι» και για το «MEDIA 2007», που θα διαρκέσει από το 2007 έως το 2013, με προϋπολογισμό 755 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 255 εκατ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη περίοδο. Αυτά τα ποσά αφορούν το στάδιο της προ- παραγωγής, διανομής, κατάρτισης και προώθησης.


«Καλημέρα» από την Πράγα

«Καλημέρα». Αυτή την επωνυμία έδωσε στο περιοδικό της η Ελληνική Κοινότητα Πράγας. Το 31ο τεύχος του μας χαροποίησε με τα περιεχόμενά του, γιατί αποδείχνουν ότι η Ελληνική Κοινότητα Πράγας όχι μόνο διατηρεί, με ποικίλες εκδηλώσεις της, ζωντανή την ελληνική γλώσσα, κουλτούρα και καλλιτεχνική παράδοση, αλλά και τους δεσμούς της με τους ιστορικούς - και τους σημερινούς - απελευθερωτικούς και ταξικούς αγώνες του λαού μας.

Στο τεύχος 31 της «Καλημέρας», εκτός από τα θέματα για ποικίλες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις της κοινότητας και φορέων (λ.χ το μουσικό σχήμα «Φιλοκαλία»), περιλαμβάνονται τα εξής σημαντικά θέματα:

Συνέντευξη με την Χρυσούλα Λαμπούδη (υπεύθυνη του Τμήματος Γυναικών του ΠΑΜΕ και δημοτική σύμβουλο στην Ηλιούπολη), η οποία αναφέρεται στους λόγους της κομματικής ένταξης και συνδικαλιστικής δράσης της, καθώς και στα προβλήματα των γυναικών και ειδικότερα των μεταναστριών.

Η Ελληνική Κοινότητα Πράγας τίμησε τα 60χρονα από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με μεγάλη εκδήλωση, όπου μίλησε η πρόεδρος της Κοινότητας και υπεύθυνη του περιοδικού, Τασούλα Ζησάκη - Healey, ενώ ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και αληθινό γλέντι των ουκ ολίγων παραβρισκομένων. Με αφορμή την εκδήλωση, το τεύχος 31 περιλαμβάνει αφιέρωμα στα 60χρονα του ΔΣΕ, με αναφορά στη Συμφωνία της Βάρκιζας, στη μεγάλη προσφορά των γυναικών - μαχητριών του ΔΣΕ και με κείμενα -αναμνήσεις αγωνιστών του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ Χρήστου Ευθυμιάδη και Γιάννη Κουγιουμτζίδη, καθώς και ένα βιογραφικό κείμενο για τον αγωνιστή Γιώργο Μουστάκα.


Το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, «Ακρόπολις», στην εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ
Το χορευτικό συγκρότημα της Ελληνικής Κοινότητας Πράγας, «Ακρόπολις», στην εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ

«Συνάντηση» ψυχής

Τριάντα δύο από τις συμμετοχές του σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών (σαν ερμηνευτής, συνθέτης ή στιχουργός) επέλεξε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, τις οποίες συγκέντρωσε το διπλό άλμπουμ «Συνάντηση» (Universal). Ο ταλαντούχος καλλιτέχνης «συναντιέται» με τους Διονύση Σαββόπουλο, Νίκο Ξυδάκη, Χρίστο Τσιαμούλη, Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Κυπουργό, Μιχάλη Σιγανίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Τζίμη Πανούση, Γιάννη Σπάθα, Γιώργο Χατζηπιερή, «Χαΐνηδες», Ηλία Λιούγκο, Δήμητρα Γαλάνη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλη Λιδάκη, Σοφία Παπάζογλου και άλλους, συγκεντρώνοντας τραγούδια που έχουμε αγαπήσει σε μια ξεχωριστή συλλογή. Το άλμπουμ περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Λοΐζου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Κ. Αδάμ, Εκδοτική». Γιάννης Μπόλης «Χρίστος Καράς» (μονογραφία για τον γνωστό ζωγράφο, στη σειρά «Σύγχρονη Εικαστική Βιβλιοθήκη», με υπεύθυνη την δημοσιογράφο Πέγκυ Κουνενάκη).

-- «Κέδρος» Τζιάνι Γκουανταλούπι - Αντονι Σούγκαρ «Γεωγραφικό πλάτος μηδέν: ιστορίες από τον Ισημερινό» (μετάφραση Στέλλα Κάσδαγλη. Ταξιδιωτικό βιβλίο, στη σειρά «Τέρρα Ινγκόγνιτα»). Γιώργος Χαριτωνίδης «Με διαβατήριο και βίζα μιας μέρας» (ένα ακόμη βιβλίο με αναμνήσεις από την πατρίδα του, την κατεχόμενη Κερύνεια, εικαστικού καλλιτέχνη, που τιμήθηκε με το Α΄ βραβείο μυθιστορήματος του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου για το πρώτο του βιβλίο «Αναμνήσεις με πολλά κουκούτσια»). «Ο μικρός μου κήπος (Αναγνωρίζω τα δέντρα και τα λουλούδια. Διασκεδάζω κάνοντας κηπουρική)» (εικονογραφημένος, διασκεδαστικός οδηγός κηπουρικής για παιδιά). Στη σειρά παιδικών βιβλίων «Μαγικό Ουράνιο Τόξο» της Ντέιζ Μέντοους κυκλοφορούν δεκατέσσερα βιβλιαράκια, χωρισμένα σε δύο θεματικές κατηγορίες: «Οι νεράιδες των χρωμάτων» και «Οι νεράιδες των καιρικών φαινομένων». Στην πρώτη κατηγορία ονόματα των νεράιδων είναι: Ρουμπίνη, Ηλιαχτίδα, Λεμονιά, Χλόη, Ουρανία, Ζαφειρένια, Βιολέτα. Στη δεύτερη κατηγορία τα ονόματά τους είναι Κρυσταλλένια, Αύρα, Νεφέλη, Χρύσα, Ασημίνα, Φωτεινή, Δροσούλα.

-- ΚΨΜ: «Εναντίον των αθυρόστομων γελωτοποιών (Σκίτσα και ομιλία του Ντάριο Φο στην απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας)» (εισαγωγή Πάνος Τότσικας, μετάφραση - επίμετρο Γιολάντα Τσιαμπόκαλου (Sadahzina). Ο Π. Τότσικας μας «συστήνει» τον πολυτάλαντο Ιταλό θεατρίνο, δραματουργό, σκηνοθέτη Ντάριο Φο, προοδευτικούς δημιουργούς που τιμήθηκαν με Νόμπελ Λογοτεχνίας, την τολμηρή «ανατρεπτική» ιδεολογία και θεατρική δημιουργία του Ντάριο Φο, τη μακραίωνη παράδοση των «γελωτοποιών» που καυτηρίαζαν τα κοινωνικά κακώς κείμενα, ώστε να κατανοηθεί σωστά το πνεύμα της ομιλίας του Φο κατά την παραλαβή του Νόμπελ, στις 7/12/1997. Ακολουθούν τα σκίτσα του Ντάριο Φο, που ο ίδιος μοίρασε στους παρευρισκόμενους στην τελική απονομή του Νόμπελ, αντί της ομιλίας του).

-- Γαβριηλίδης: Πέτρος Μάρκαρης «Βασικός μέτοχος» (το τελευταίο αστυνομικό - κοινωνικό μυθιστόρημα του Π. Μάρκαρη, με «ήρωα» τον αστυνόμο Χαρίτο). Γιάννης Καρβέλης «Ο κρατούμενος μηδέν» (μυθιστόρημα). Σ. Λογέας «Ο τοίχος του φρέατος (άσκηση επιρρηματικού ύφους στη μνήμη του Ν.Α.Τ.)» (ποιήματα) Τάκης Μενδράκος «... Εξ ακανθών... (έξι μαρτυρίες και ένα γράμμα)» (μικρά πεζά κείμενα του καλού ποιητή, κριτικού λογοτεχνίας και μεταφραστή). Ξένια Μυλωνάκη «Η τρίτη νύχτα» (ποιήματα). Παναγιώτης Ξανθόπουλος «Μεταμορφώσεις» (ποιήματα). Ιωσήφ Βεντούρας «Σχόλια σε μαύρο» (ποιητική συλλογή). Αλέξης Σαββάκης «Στα μάτια του η λύπη των επιτυμβίων» (ποιητική συλλογή). Ελένη Χατζή «Ορείχαλκος» (ποιητική συλλογή).

-- «Ελάτη» (Θεμιστοκλέους 49, 10683 Αθήνα, 210-3844.633): Ουμπέρτο Αλμπίνι «Η κρυφή ζωή της αρχαίας Αθήνας (παροιμίες, λιχουδιές, γυναίκες και μαντζούνια στην κλασική Ελλάδα)» (μετάφραση Βαγγέλης Κάσσος. Χιουμοριστικά γραμμένη μελέτη για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα του Περικλή και του Δημοσθένη). Μαρία Καρέλα «Πέτρινες μνήμες» (μυθιστόρημα, που διαδραματίζεται στην Ανω Πόλη της Πάτρας, από τα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου μέχρι και τη μεταπολίτευση).

-- «Ιωλκός»: Αγγελος Παρθένης «Μύκονος νήσος» (ποιητική συλλογή, βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, γραμμένη στη μυκονιάτικη διάλεκτο, β΄ έκδοση). Γιώργος Καπράνος «Θα με βρεις στον αστερισμό του Ωρίωνα» (μυθιστόρημα).

-- Στάθη Γρίβα «Χρώματα ζωής», «Ψήγματα ονείρων», «Περιστέρια και γεράκια» (ποιητικές συλλογές).

-- Αλεξάνδρα Μοσχονά «Λευκή σκιά», «Ζοφερός ήλιος του μεσονυκτίου» (συλλογές διηγημάτων).

-- «Εντός»: Μιχάλης Λιαρούτσος «Τινά εκ των ένδον» (διηγήματα).

-- «Αστερίας»: Ελένη Κονιαρέλη - Σιάκη «Χαϊκού για αγάπη και ζωή» (ποιήματα).

-- Πετρούλα Νικολοπούλου «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Νικολόπουλου» (βιοεργογραφία).

-- Μαυρίδη: Λένα Κωνσταντέλου «Δοκίμια».

-- «Περγαμηνή»: Κωνσταντίνα Τσαφάρα «Κόκκινη βάρκα» (ποιήματα).

- «Εμβόλιμον» (λογοτεχνικό περιοδικό, Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, τεύχος 53-54).

-- «Πνευματική Ζωή» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 171).

-- «Ζήνων» (πολιτιστικό περιοδικό, τεύχος 199).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ