Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια από τα ίδια το «MEDIA»

Μόνο πικρό χαμόγελο μπορεί να προκαλέσει στους κινηματογραφιστές της Ευρωπαϊκής Ενωσης η δημοσίευση - μετά την υιοθέτησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (15/11) - του «νέου» προγράμματος «MEDIA 2007», χρηματοδοτικού φορέα της ΕΕ για τη «στήριξη» της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας.

Το πρόγραμμα «Media Plus» μετά από 6 χρόνια εφαρμογής (ολοκληρώνεται στις 31/12) απέτυχε να στηρίξει τις εθνικές κινηματογραφίες και να ανατρέψει την πλήρη κυριαρχία των αμερικανικών οπτικοακουστικών μονοπωλίων στην Ευρώπη. Το MEDIA επαίρεται ότι «διένειμε περίπου 500 εκατ. ευρώ στους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού τομέα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες». Αλλά οι επαγγελματίες δε συμμερίζονται τους πανηγυρισμούς. Αυτό έγινε ολοκάθαρο στην ευρωπαϊκή σύνοδο για τα οπτικοακουστικά, που έγινε στη Θεσσαλονίκη το 2003, με αφορμή την ελληνική προεδρία της ΕΕ, όπου οι εκπρόσωποί τους παρουσίασαν μια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή εικόνα του χώρου τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με στοιχεία του 2003 (δηλαδή εν μέσω εφαρμογής του MEDIA PLUS), το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ στον οπτικοακουστικό τομέα ξεπερνούσε τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα κράτη - μέλη της ΕΕ να «κυριαρχούνται σταθερά στο συντριπτικό ποσοστό 60%-90% από αμερικανικές παραγωγές, όταν η αντίστοιχη διείσδυση της ευρωπαϊκής στην αμερικανική αγορά κυμαίνεται μεταξύ 1%-2%».

Η αποτυχία του MEDIA ήταν... προδιαγεγραμμένη, αφού στηρίζεται στις στρατηγικές επιλογές της ΕΕ για ομογενοποίηση και εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Στόχος της ΕΕ δεν είναι η στήριξη των εθνικών κινηματογραφιών, αλλά των οπτικοακουστικών μονοπωλίων της. Από αυτή την άποψη οι κινηματογραφιστές πρέπει να κρατούν «μικρό καλάθι» και για το «MEDIA 2007», που θα διαρκέσει από το 2007 έως το 2013, με προϋπολογισμό 755 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις 255 εκατ. ευρώ περισσότερα από την προηγούμενη περίοδο. Αυτά τα ποσά αφορούν το στάδιο της προ- παραγωγής, διανομής, κατάρτισης και προώθησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ