Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτιστικά ημερολόγια του 2007

Τοπία, αρχαιότητες, νομίσματα, χάρτες και στιγμές της δημόσιας καθημερινής ζωής της Ελλάδας στο 18ο αιώνα, κοσμούν το ένα από τα δύο καλαίσθητα ημερολόγια των εκδόσεων «Μίλητος». Τίτλος του «Εικονογραφημένη περιήγηση της Ελλάδας (1782) του κόμη ντε Σουαζέλ Γκουφιέ». Πρόκειται για ανάτυπο του πρωτοτύπου έργου του Γκουφιέ, ο οποίος με «οδηγούς» τον Ομηρο και τον Ηρόδοτο περιηγήθηκε και κατέγραψε με ακρίβεια μνημεία, τοπία, έθιμα, τελετουργίες των σκλαβωμένων Ελλήνων. Το δεύτερο ημερολόγιο τιτλοφορείται «Ερμιτάζ - Ελληνικοί Θησαυροί». Εικονογραφείται με τις ελληνικές αρχαιότητες που ανήκουν στο περίφημο μουσείο και προλογίζεται από τον διευθυντή του Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

  • Σε τέσσερα χρώματα κυκλοφορεί το πανόδετο ημερολόγιο «Magna Grecia» (εκδόσεις «Ελιξ»), με κείμενα του Βασίλη Ρούβαλη, σχεδιασμό Ανδρέα Γεωργιάδη και επιμέλεια Παρασκευής Γερολυμάτου. Το ημερολόγιο παρουσιάζει το μύθο, την πραγματικότητα, τα τοπία και τη ζωή στην Κάτω Ιταλία και περιλαμβάνει cd με ελληνόφωνα τραγούδια.
  • Μια φωτογραφία του σπουδαίου μπουζουξή Ιορδάνη Τσομίδη εικονογραφεί το εξώφυλλο του «Μουσικού Ημερολογίου» του Κώστα Μπαλαχούτη (εκδόσεις «Ατραπός»), που απευθύνεται στους φίλους του λαϊκού τραγουδιού. Περιλαμβάνονται: Κείμενο - «πορτρέτο» για τον Ι. Τσομίδη. 16σέλιδο αφιέρωμα για το «Μπουζούκι στην Αμερική» (Παπαϊωάννου, Σπόρος, Β. Περπινιάδης, Γ. Ζαμπέτα κ.ά.) και cd με κορυφαίους συνθέτες και δεξιοτέχνες του μπουζουκιού: Περιστέρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Καπλάνη, Μητσάκη, Καλδάρα, Κλουβάτου, Καραπατάκη, Περπινιάδη, Τατασσόπουλου, Μπέμπη, Σπόρου, Ιορδάνη Τσομίδη. Τα περισσότερα τραγούδια και σόλο προέρχονται από πλάκες 78 στροφών. Ορισμένα εκδίδονται για πρώτη φορά σε cd. Ερμηνευτές: Παγιουμτζής, Τσαουσάκης, Μπίνης, Καζαντζίδης, Γαβαλάς, Λύδια, Γκρέυ, Πόλυ Πάνου κ.ά.

  • «Μακιαβελικό ημερολόγιο» τιτλοφορείται το ημερολόγιο των εκδόσεων «Περίπλους», όπου περιλαμβάνονται αρκετές από τις πολλές χαρακτηριστικές, διαχρονικά διδακτικές, ρήσεις του μεγαλοφυούς, αλλά και αντιφατικού Νικολό Μακιαβέλι, από το περίφημο έργο του «Ο ηγεμόνας».
  • Ζέρμπερα, κρίνος, ορχιδέα, τριαντάφυλλο, γλαδιόλα, θυμάρι, λίλιουμ, φρέζια... Ενα ταξίδι στα λουλούδια της Ελλάδας, τον πλουσιότερο βοτανολογικό ευρωπαϊκό κήπο, περιλαμβάνει το καλαίσθητο ημερολόγιο του «Κ. Αδάμ - Εκδοτική», με τίτλο «Αρωμα Ελλάδας». Πρόλογος: Παρασκευή Κατημερτζή. Φωτογραφίες: Ηλίας Γεωργουλέας.
  • Στο σπουδαίο, επαναστατικό, ανωνύμου συγγραφέα, έργο «Ελληνική Νομαρχία», με αφορμή τα 200 χρόνια από την παράνομη έκδοσή του, αφιερώθηκε το ημερολόγιο της Εταιρείας Συγγραφέων. Την επιλογή - επιμέλεια των ντοκουμέντων και άλλης ύλης υπογράφει ο ποιητής Γιώργος Γεωργούσης.
  • Ο «Ιωλκός» κυκλοφόρησε το δωδέκατο «Ποιητικό Ημερολόγιό» του, με ανθολόγο - επιμελητή των 365 ποιημάτων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον Γιάννη Κορίδη. Επίσης κυκλοφόρησε το πρώτο «Πολεμικό Ημερολόγιο» με υπότιτλο «Οι πρωταγωνιστές είπαν...» και 24 εικόνες πολεμικών γεγονότων.
  • «Πειραιάς, ένας περίπατος στην αρχαιότητα...» τιτλοφορείται το εικονογραφημένο με αρχαιότητες ημερολόγιο του πειραιώτικου περιοδικού δικτύου «Το λιμάνι της αγωνίας». Φωτογραφίες των Φανής Αλεξανδροπούλου και Ελένης Γρηγοριάδου.
  • «Ταξίδι στο χρόνο» τιτλοφορείται το ημερολόγιο του Δήμου Αθηναίων, με κείμενα της Μάρως Θεοδωράκη και εικονογράφηση της Εφης Παπαϊωάννου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ