ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
Ο,τι σε δυναμώνει, είναι ο αγώνας σου

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Μέρες που 'ναι, θες να πεις ένα από βάθους καρδιάς «χρόνια πολλά», να σταματήσεις για λίγο το τρέξιμο, να κάτσεις κι εσύ «ν' αγιάσεις» για λίγο.

Είναι όμορφα τα όνειρα, ειδικά τα απλά, τα καθημερινά.

Μόνο που - την ώρα που εσύ ψάχνεις χριστό για να σε σώσει - αυτοί συνεχίζουν στην καμπούρα σου να μετράνε, όχι μόνο κέρδη στο πουγκί, αλλά και το πώς αυτά θα διασφαλιστούν αύριο.

Και δεν είναι που ταυτίζονται τόσο πολύ στη Βουλή, ώστε να προκαλούνε σχόλια ακόμα και στο φίλιο Τύπο, ούτε που στην ψύχρα, με το διπλανό ιταλικό παράδειγμα σου λένε πως «αριστερά σημαίνει να πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια». Είναι άλλα τα βαριά...

Μέτρα νούμερα, σχόλια κι αναρωτήσου: Ποιανού παιδιά χαπακώνουν κάθε μέρα; Σε ποιον είναι χρήσιμη μια ναρκωμένη νεολαία; Τι εργολαβία έχουν αναλάβει αυτοί που βλέπουν τον εχθρό στην κρυστάλλινη θέση του ΚΚΕ «όχι σε όλα τα ναρκωτικά»;

Και ρίξε μετά μια ματιά στο βιβλίο του παιδιού, να δεις πόσο αθώα, στο αυτονόητο, μπολιάζεται το μυαλό του με το αδιανόητο: ότι μηχανισμοί θανάτου, όπως η CIA, είναι περίπου κάτι σαν κοινωφελείς οργανισμοί.

Ισως, νιώθοντας το δίχτυ να απλώνεται γύρω σου, με τρόπο που κάθε αντίδρασή σου να είναι από τα πριν παγιδευμένη, ίσως έτσι εξηγήσεις και το από πού αντλεί τη βεβαιότητα ο κάθε Καραμανλής, πως όταν βρίσκει ζόρια μπορεί και να καταφεύγει στην περίφημη «λαϊκή ετυμηγορία» για να συνεχίσει ακόμα πιο άγρια.

Που πά' να πει: σε θεωρούν δεδομένο! Κοίτα τον «πράσινο», πώς στοχοπροσηλωμένα μετράει σε ποιο τμήμα του εκλογικού σώματος πρέπει να απευθυνθεί ώστε να βρεθεί ξανά καβάλα. Φυλάξου κι απ' την απόχη που η ίδια μηχανή στήνει για να μαζεύει όσους ξεφεύγουν. Που πά' να πει, μέτρα επιτέλους τι είναι αυτό που δε θέλουν να γίνεις και πράξε ανάλογα: Πέρνα απέναντι!

Οχι, «χρόνια πολλά», λοιπόν, μα χρόνια έτσι καλά που να 'ναι άξια να τα ζεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΨΑΧΝΕ ΕΣΥ ΧΡΙΣΤΟ ΝΑ ΣΕ ΣΩΣΕΙ

ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΡΙΟ: «Η κυβέρνηση συνεχίζει και με τον προϋπολογισμό το έργο της αναδιανομής του εισοδήματος με τους λίγους να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο και ολοένα περισσότερες κοινωνικές ομάδες να οδηγούνται στα περιθώρια της φτώχειας και της ανέχειας. Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά η κυβέρνηση κατάφερε να τα κουκουλώσει (...) Σημαντικό το μερίδιο ευθύνης και της αντιπολίτευσης, και ειδικότερα του ΠΑΣΟΚ, που παρά την ισχυρή κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, αδυνατεί να αναδείξει το μονεταριστικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, αδυνατεί να αρθρώσει έναν εναλλακτικό αριστερό λόγο και πρόταση εξουσίας, αδυνατεί να κινητοποιήσει τον κόσμο» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ...ΠΑΡΑΔΙΠΛΑ: «Την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής απέσπασε χθες η κυβέρνηση της Ιταλίας για τον "προϋπολογισμό λιτότητας" του 2007, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση του πακέτου, η οποία αναμενόταν αργά χθες το βράδυ» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΧΤΥΠΑΝΕ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ: «Θερίζουν τα ναρκωτικά στις ηλικίες των 21-30 ετών με καταγεγραμμένη αύξηση των θανάτων σε ποσοστό 13,53% (...) Εντυπωσιάζει το ποσοστό αύξησης των συνθετικών ναρκωτικών που κατασχέθηκαν κατά 71,82%. Από 87.761 τα κατασχεθέντα δισκία αυξήθηκαν σε 150.788» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ: «Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε τις ανιστόρητες, παρωχημένες και κοινωνικά ανάλγητες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα ναρκωτικά» (το σχόλιο στην «ΑΥΓΗ»).

ΑΘΩΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΟ: «Στο 11ο κεφάλαιο, στη σελίδα 29 του νέου βιβλίου (...) οι μαθητές πληροφορούνται για το ποιες είναι οι τρεις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου (...) Στα δεξιά της σελίδας περιλαμβάνεται και ένας πίνακας με τα στοιχεία. Πηγή: "The World Factbook 2003", CIA. Από δεκάδες επίσημες πηγές, δεκάδες οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Unesco, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επέλεξε την αμερικανική υπηρεσία και την ετήσια έκθεση που δημοσιεύει κάθε χρόνο (...) Ωραία διαφήμιση και κυρίως σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση της "διαθεματικότητας"» (αναφορά στο νέο βιβλίο μαθηματικών της ΣΤ΄ Δημοτικού / «ΚΟΣΜΟΣ του ΕΠΕΝΔΥΤΗ»).

ΚΑΙ ΝΙΩΘΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΣ: «Βασικός σχεδιασμός είναι να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο (...) Αν οι μειοψηφίες θελήσουν να υποδαυλίσουν κοινωνικές εντάσεις όταν ψηφίζεται ο νόμος - πλαίσιο, δεν θα φταίει ο Καραμανλής αν οδηγηθούμε στις κάλπες» (ο Μ. Κοττάκης στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ουσιαστικό ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ της αντιλαϊκής πολιτικής

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΨΗΦΟΣ εμπιστοσύνης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλό χτύπημα στις κάλπες

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ Τάξη και Μεταρρύθμιση

Η ΧΩΡΑ: «Μη μου ζητάτε εκλογές, γιατί μπορεί να γίνουν και αποδεκτές»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ετοιμάζει ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ εν όψει εκλογών

Η ΑΥΓΗ: Προεκλογικό μπαλκόνι

ΤΑ ΝΕΑ: Καταγγέλλει τροπολογία της νύχτας!

ΕΘΝΟΣ: ΓΑΛΑΖΙΑΣ κοπής τα πλαστά ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κάλαντα εκλογών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το πόρισμα για το καρτέλ του γάλακτος

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΤΡΩΜΕ;

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΟΚ ΑΠΟ ΕΥΡΗΜΑΤΑ σε αποθήκη στη Δραπετσώνα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Σε αναζήτηση πελατών

«Εκλογικά η μάχη θα κριθεί στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει εκτός των αδύναμων λαϊκών στρωμάτων να εκπροσωπήσομε και τη μεσαία τάξη, καινοτόμους και όχι κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, νέες κατηγορίες εργαζομένων με χαρακτηριστικά τη διανοητική εργασία και την υψηλή ειδίκευση. Τα νέα αυτά μεσαία στρώματα προσβλέπουν περισσότερο στην ανάπτυξη και λιγότερο στην κρατική προστασία, δε φοβούνται τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και το νέο παραγωγικό πρότυπο» (ο Νίκος Μπίστης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ / στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

και μιας «χρήσιμης Αριστεράς»

«Στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία η Ακρα Αριστερά κέρδισε το εκπληκτικό για τα δεδομένα της χώρας 16,58% των ψήφων (...) η πιο πάνω τάση, αν και δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα, είναι ενδεικτική μιας "μεγάλης επιστροφής": μετά την ιστορική ήττα του κομμουνισμού, η αριστερή αμφισβήτηση επανέρχεται στα πολιτικά σαλόνια και διεκδικεί εκ νέου μια θέση στο ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα (...) αυτός ο χώρος που σήμερα ανασυντάσσεται (...) διαφέρει σημαντικά από την κομμουνιστική αριστερά της προηγούμενης εποχής (...) η ψήφος προς τον "χώρο" είναι κυρίως ψήφος κριτικής στις συνέπειες των ασκούμενων κυβερνητικών πολιτικών παρά ψήφος αντικαπιταλιστική (...) το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: θα μπορέσει αυτός ο χώρος να αποκτήσει μια στιβαρή εκλογική δυναμική και έναν ελκυστικό ιδεολογικό και προγραμματικό λόγο, ώστε να επηρεάσει σημαντικά την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών αλλά και της ΕΕ; `Η θα λειτουργήσει ως πρόσκαιρη δύναμη διαμαρτυρίας και ως δεξαμενή ιδεών και στελεχών για τον αιώνιο ανταγωνιστή και εταίρο, τη Σοσιαλδημοκρατία;» (ο Γεράσιμος Μοσχονάς, επίκουρος καθηγητής στο Πάντειο / στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ