ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απέρριψε το Μινσκ τους όρους του Κρεμλίνου

Πενθήμερο τελεσίγραφο της Ρωσίας

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών της Λευκορωσίας και του ρωσικού μονοπωλίου της «Gazprom», σχετικά με τις τιμές με τις οποίες η Λευκορωσία θα αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο το 2007.

Η Ρωσία είχε αρχικά προτείνει την αύξηση των τιμών από τα 47 δολάρια που είναι σήμερα στα 220 για τα 1.000 μέτρα. Από τη μεριά της, η Λευκορωσία, στηριζόμενη στο Ενωσιακό Σύμφωνο με τη Ρωσία, ζητούσε τιμές ίσες με αυτές της γειτονικής ρωσικής επαρχίας του Σμολένσκ.

Τελικά, η «Gazprom», σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, πρότεινε 80 δολάρια τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα, για τις χαμηλές τιμές, την αγορά του 50% της κρατικής λευκορώσικης εταιρείας «Beltransgaz» (που ελέγχει το δίκτυο αγωγών, που διέρχονται από τη Λευκορωσία) έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εξοφληθούν σε διάστημα 4 χρόνων με φυσικό αέριο, που θα αγοράσει η Λευκορωσία και θα τιμάται 30 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.

Το Μινσκ απέρριψε και αυτή τη ρωσική πρόταση κι επιμένει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, σε τιμή όχι μεγαλύτερη των 75 δολαρίων, καθώς και στην καταβολή ρευστού για την πώληση του 50% της «Beltransgaz».

Από τη μεριά της, η «Gazprom» πρόβαλε 5ήμερο «τελεσίγραφο» στη Λευκορωσία να συμφωνήσει με την τελική πρότασή της και απειλεί, σε διαφορετική περίπτωση, να κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου την 1η Γενάρη. Από τη μεριά της, η Λευκορωσία έχει τη δυνατότητα, σε μια τέτοια περίπτωση, να μπλοκάρει το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς άλλες χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία), που διέρχεται από το έδαφός της. Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, οι εξελίξεις επαναλαμβάνουν το περσινό σενάριο της «σύγκρουσης» της «Gazprom» με την Ουκρανία.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ. Ηταν ο μοναδικός μη εκλεγμένος Αμερικανός Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας του, καθώς παρέλαβε την εξουσία από τον Ρίτσαρντ Νίξον μετά το σκάνδαλο «Γουότεργκεϊτ». Ο Φορντ μάλιστα ήταν αυτός που απάλλαξε των κατηγοριών τον προκάτοχό του.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας δήλωσε χτες πως ο πρώην διευθυντής του ενεργειακού γίγαντα YOUKOS Λεονίντ Νέζβλιν ενδέχεται να διέταξε τη δηλητηρίαση του πρώην μυστικού πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η νέα «φυσική» καταστροφή σε δύο επαρχίες της Ινδονησίας λόγω βροχοπτώσεων, πλημμυρών και κατολισθήσεων, προκάλεσε 108 θανάτους, ενώ άλλοι 170 αγνοούνται. Το χειρότερο όμως είναι ότι 360.000 άνθρωποι στην Ατσέχ και στη Βόρεια Σουμάτρα έμειναν άστεγοι. Οι αρχές κατέβαλλαν χτες «αγωνιώδεις» προσπάθειες να διανείμουν προμήθειες, φάρμακα και σκηνές. Η καταστροφή αποδίδεται στην κερδοσκοπική υλοτομία.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Σε τουλάχιστον δύο νεκρούς και σαράντα δύο τραυματίες ανήλθε χτες ο απολογισμός του σεισμού 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Νότια Ταϊβάν - μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή. Οι φόβοι για τσουνάμι πάντως δεν επαληθεύτηκαν.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Ανατολική Τουρκία κόστισε επτά νεκρούς - τους πέντε από αυτοκινητικό εν μέρει λόγω των κακών καιρικών συνθηκών - και 17 τραυματισμούς χτες, ενώ οι χιονοπτώσεις απέκλεισαν 2.500 χωριά.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο υπουργός αρμόδιος για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην Ιαπωνία, Γκενιτσιρό Σάτα, φέρεται να οδεύει προς παραίτηση μετά την αποκάλυψη ότι η πολιτική οργάνωση που τον υποστήριζε υπέβαλλε ψευδή στοιχεία στις εφοριακές αρχές της χώρας, σε άλλο ένα πλήγμα για το νέο πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχικών εγκλημάτων συνέχεια

ΚΑΜΠΟΥΛ._ Κατοχικοί στρατιώτες του ΝΑΤΟ άνοιξαν πυρ εναντίον ενός οχήματος έξω από την αεροπορική βάση της Κανταχάρ σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν Αφγανό πολίτη και τραυματίζοντας άλλους τρεις, ανέφερε ανακοίνωση της κατοχικής δύναμης ISAF. Πρόκειται για άλλο ένα έγκλημα των κατοχικών που εντάσσεται στην πάγια τακτική τους να πυροβολούν κάθε άνθρωπο που τους πλησιάζει, λόγω του παρανοϊκού φόβου τους ότι μπορεί να πρόκειται για βομβιστή αυτοκτονίας.

Στο μεταξύ, οι ΝΑΤΟικοί κατοχικοί και η δοσιλογική κυβέρνηση περίπου πανηγύριζαν για το θάνατο ενός «στελέχους» των Ταλιμπάν, του μουλά Αχταρ Μοχάμαντ Οσμάνι, την 19η Δεκεμβρίου, στη Χελμάντ.

Πολύ πιο σημαντικό, όμως, είναι το ζήτημα της διένεξης Πακιστάν-Αφγανιστάν όσον αφορά την περίφραξη και ναρκοθέτηση των συνόρων (πακιστανική πρόταση που η Καμπούλ απορρίπτει), η οποία συνεχίζεται ατέρμονα, με το Ισλαμαμπάντ να εμμένει στην έναρξη του μέτρου αυτού, σύμφωνα με το BBC.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
«Εντείνεται» η απειλή των ΗΠΑ

ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ.- Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας επανέλαβε χθες την καταγγελία ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μια «ξαφνική επίθεση» εναντίον της χώρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Rodong Sinmun, όργανο του Κόμματος Εργατών της Κορέας, η κυβέρνηση Μπους χρησιμοποιεί το διάλογο για το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ ως πρόσχημα για να προωθήσει την πολεμοχαρή πολιτική της: «Για τις ΗΠΑ, αυτές οι συναντήσεις αποτελούν τον τρόπο να δημιουργηθεί η διεθνής ατμόσφαιρα που θέλει», ανέφερε η εφημερίδα, που επισημαίνει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα κάνουν τις «μεγαλύτερες ασκήσεις στην ιστορία τους» στη Νότια Κορέα την άνοιξη του 2007.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Διαπάλη για τον έλεγχο του πλούτου

Ο αιφνίδιος θάνατος του Προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιάζοβ, προκαλεί εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, καθώς Ρωσία, ΗΠΑ και Ιράν θα διεκδικήσουν τον στρατηγικό έλεγχο της χώρας στη μετά Νιγιάζοβ εποχή, εκτιμά η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα», στις 27/12/2006.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ο φυσικός πλούτος της χώρας και πρώτα απ' όλα το φυσικό αέριο και οι δρόμοι μεταφοράς του. Η εφημερίδα αναφέρεται στις κινήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέους αγωγούς, που να παρακάμπτουν το ρωσικό έδαφος. Σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν στους ανταγωνισμούς τους με τις άλλες δυνάμεις τη βοήθεια της Τουρκίας και Τούρκων επιχειρηματιών, που έχουν διεισδύσει στο Τουρκμενιστάν.

Στο μεταξύ, οι προεδρικές εκλογές στη χώρα καθορίστηκαν για τις 11/2/2007, ενώ αναφέρονται και σενάρια ανατροπών, μέσω «έγχρωμων επαναστάσεων», όπως αυτές που έγιναν το παρελθόν σε Γεωργία και Ουκρανία. Αυτή τη φορά η ψευδο-επανάσταση έχει χαρακτηριστεί «επανάσταση του αλευριού», αφού οι δυνάμεις της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, που εδρεύουν στο εξωτερικό, ετοιμάζονται να στείλουν «καραβάνι αλευριού» στο λαό του Τουρκμενιστάν και να παρέμβουν έτσι στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ προτίθενται να κατεβάσουν και ενιαίο υποψήφιο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ