Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απέρριψε το Μινσκ τους όρους του Κρεμλίνου

Πενθήμερο τελεσίγραφο της Ρωσίας

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν για μια ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχών της Λευκορωσίας και του ρωσικού μονοπωλίου της «Gazprom», σχετικά με τις τιμές με τις οποίες η Λευκορωσία θα αγοράζει το ρωσικό φυσικό αέριο το 2007.

Η Ρωσία είχε αρχικά προτείνει την αύξηση των τιμών από τα 47 δολάρια που είναι σήμερα στα 220 για τα 1.000 μέτρα. Από τη μεριά της, η Λευκορωσία, στηριζόμενη στο Ενωσιακό Σύμφωνο με τη Ρωσία, ζητούσε τιμές ίσες με αυτές της γειτονικής ρωσικής επαρχίας του Σμολένσκ.

Τελικά, η «Gazprom», σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου, πρότεινε 80 δολάρια τιμή πώλησης του φυσικού αερίου, με αντάλλαγμα, για τις χαμηλές τιμές, την αγορά του 50% της κρατικής λευκορώσικης εταιρείας «Beltransgaz» (που ελέγχει το δίκτυο αγωγών, που διέρχονται από τη Λευκορωσία) έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα εξοφληθούν σε διάστημα 4 χρόνων με φυσικό αέριο, που θα αγοράσει η Λευκορωσία και θα τιμάται 30 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.

Το Μινσκ απέρριψε και αυτή τη ρωσική πρόταση κι επιμένει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, σε τιμή όχι μεγαλύτερη των 75 δολαρίων, καθώς και στην καταβολή ρευστού για την πώληση του 50% της «Beltransgaz».

Από τη μεριά της, η «Gazprom» πρόβαλε 5ήμερο «τελεσίγραφο» στη Λευκορωσία να συμφωνήσει με την τελική πρότασή της και απειλεί, σε διαφορετική περίπτωση, να κλείσει τη «στρόφιγγα» του φυσικού αερίου την 1η Γενάρη. Από τη μεριά της, η Λευκορωσία έχει τη δυνατότητα, σε μια τέτοια περίπτωση, να μπλοκάρει το 1/3 των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς άλλες χώρες της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία), που διέρχεται από το έδαφός της. Οπως σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, οι εξελίξεις επαναλαμβάνουν το περσινό σενάριο της «σύγκρουσης» της «Gazprom» με την Ουκρανία.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ