Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Βαθαίνει ο διχασμός μετά την απόφαση εκτέλεσης του Σαντάμ

Διογκώνεται η δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών

Κατοχικός «Ράμπο» σε περιπολία στη Βαγδάτη υπό το φοβισμένο βλέμμα του μικρού παιδιού

Associated Press

Κατοχικός «Ράμπο» σε περιπολία στη Βαγδάτη υπό το φοβισμένο βλέμμα του μικρού παιδιού
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Οι πολύνεκρες επιθέσεις και η απόφαση του ιρακινού εφετείου για εκτέλεση δι' απαγχονισμού του Σαντάμ Χουσεΐν είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα στο Ιράκ τα τελευταία 24ωρα. Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με συνεργάτες του, προκειμένου να καταλήξει στη «νέα τακτική» που θα ακολουθηθεί στο Ιράκ. Παρά τις, περί του αντιθέτου, παραινέσεις, η αποστολή επιπλέον 3.500 Αμερικανών στρατιωτών, εντός του Γενάρη, μοιάζει ιδιαίτερα πιθανή.

Η απόφαση εκτέλεσης του Σαντάμ εντός 30 ημερών δίχασε την ιρακινή και την αραβική κοινή γνώμη. Συνεργάτες του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ ζητούσαν την επίσπευσή της. Αντίθετα, σουνιτικά κόμματα, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση «ενότητας» του αλ Μάλικι, ζητούσαν να μην υλοποιηθεί η απόφαση, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της βίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι η εκτέλεση μπορεί να καθυστερήσει καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές διαδικασίες, όπως είναι η υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος.

Ως «απόφαση ορόσημο στις προσπάθειες επανάκτησης της ιρακινής κυριαρχίας» χαρακτήρισε την απόφαση ο Λευκός Οίκος επικροτώντας την. Αντίθετα, οι περισσότερες κυβερνήσεις (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), όπως και όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τάχθηκαν εναντίον. Στον αραβικό Τύπο, χτες, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα προκαλέσει περισσότερη οργή και διχασμό στο Ιράκ με ανεξέλεγκτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή. Αλλοι υποστήριζαν ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επικράτηση ηρεμίας. Ολοι, όμως, συμφωνούσαν πως το γεγονός ότι η δίκη, η απόφαση και η εκτέλεση γίνονται υπό αμερικανική κατοχή, είναι εξαιρετικά αρνητικός παράγοντας.

Ο ίδιος ο Σαντάμ, με επιστολή του, χαρακτηρίζει την εκτέλεσή του «θυσία» και τον εαυτό του «μάρτυρα». Καλεί τον ιρακινό λαό να παραμείνει ενωμένος «απέναντι στον κοινό εχθρό» και να μη «μισεί τυφλά τα ξένα στρατεύματα για να έχει καθαρή κρίση». Αργά χτες το απόγευμα, το κόμμα Μπάαθ, που λειτουργεί παράνομα μετά την εισβολή, με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, απειλεί με «επιθέσεις σε αμερικανικούς στόχους» σε περίπτωση εκτέλεσης του Σαντάμ. Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο πρώην αντιπρόεδρος και επίσης φυλακισμένος, Ταρέκ Αζίζ, ζήτησε να καταθέσει στη δίκη για τις σφαγές στις κουρδικές περιοχές που διεξάγεται, τώρα, με κατηγορούμενο τον Σαντάμ Χουσεΐν.

Εκατόμβες και ελιγμοί

Σε εκατοντάδες καταμετρούνται οι νεκροί των τελευταίων ημερών στο Ιράκ από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις. Μόνο την Τρίτη, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 πολίτες, σε επιθέσεις εκδίκησης και αντεκδίκησης σε σουνιτικές και σιιτικές συνοικίες. Χτες σημειώθηκε νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη σιιτική συνοικία Ταλιμπίγια, της Βαγδάτης, με 8 νεκρούς και 12 τραυματίες. Επίσης, χτες, κατοχικά στρατεύματα σκότωσαν στενό συνεργάτη του Μουκτάντα Σαντρ στη Νατζάφ, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των οπαδών του ακραίου σιίτη ηγέτη.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν ο θάνατος άλλων 3 Αμερικανών στρατιωτών καθώς και 2 Λετονών συναδέλφων τους. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών, σύμφωνα με τις επίσημες καταμετρήσεις, έχει φθάσει τους 2.977, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» έχει ξεπεράσει τους 3.000.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωνε ότι «θρηνεί για κάθε χαμένη αμερικανική ζωή - προφανώς οι νεκροί Ιρακινοί που καταμετρούνται σε δεκάδες χιλιάδες δε μετρούν - αλλά η θυσία τους δεν πάει χαμένη». Οι επικρίσεις και η δυσαρέσκεια διογκώνονται καθημερινά καθώς ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών στρατιωτών ξεπέρασε το «ψυχολογικό όριο» των 2.973, των νεκρών, δηλαδή, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ