Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σωρεία προκλήσεων και συναντήσεων

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΚΑΪΡΟ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την επανάληψη των επιδρομών «ακριβείας κατά όσων εμπλέκονται σε εκτοξεύσεις ρουκετών στη Λωρίδα της Γάζας» αποφάσισε, χθες, η ισραηλινή κυβέρνηση, λίγες ώρες μετά τη νέα επίθεση με αυτοσχέδιες ρουκέτες «Κασάμ» κατά της πόλης Σντερότ, όπου τραυματίστηκαν 2 Ισραηλινοί έφηβοι. Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η απόφαση αυτή «δε σημαίνει ότι δε θα γίνει σεβαστή η υπάρχουσα συμφωνία εκεχειρίας που έχει τεθεί σε εφαρμογή, στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 26 Νοέμβρη».

Εντονη ήταν η αντίδραση της παλαιστινιακής πλευράς, Προεδρίας και κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της «Χαμάς» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «ουδέποτε σταμάτησε τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει πως «η "Χαμάς" θεωρεί ότι συνεχίζει να ισχύει η εκεχειρία και θα τη σεβαστεί», παρατήρηση που θεωρήθηκε ότι απευθύνεται προς την έτερη ισλαμιστική οργάνωση «Τζιχάντ», η οποία έχει αναλάβει και την ευθύνη για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων με ρουκέτες. Η «Τζιχάντ», από την άλλη, ανταπάντησε ότι «η εκτόξευση ρουκετών αποτελεί απάντηση για τις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη, αλλά και προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ενδοπαλαιστινιακή ένταση».

Συναντήσεις

Την πρώτη συνάντησή τους μετά από μήνες είχαν, το Σάββατο, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στην κατοικία του τελευταίου. Χθες, από το Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωνε ότι ο Εχούντ Ολμέρτ δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια «παγωμένων» παλαιστινιακών φόρων, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη Δυτική Οχθη και να εξετάσει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης Παλαιστινίων κρατουμένων ακόμη και μέχρι το Σάββατο. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην περιοχή επιστρέφει για επαφές, στις 13 Γενάρη, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Παρά το «ευχάριστο κλίμα» της συνάντησης Ολμέρτ - Αμπάς, που όλοι έσπευσαν να επισημάνουν, μόνο λίγες ώρες αργότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε η ανέγερση ενός νέου εποικισμού στη Δυτική Οχθη, εντός των επιπλέον κατειλημμένων εδαφών από το τείχος. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ανέγερσης νέου οικισμού, από το 1992.

Η είδηση προκάλεσε έντονες παλαιστινιακές, αλλά και ευρωπαϊκές και αμερικανικές αντιδράσεις. Η ΕΕ εξέφρασε «λύπη για μονομερείς αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις», ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χρησιμοποιώντας επικριτικό ύφος, κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι «παραβιάζει τις δεσμεύσεις του». Το ζήτημα απασχόλησε και τη χθεσινή συζήτηση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών και της Ισραηλινής ομολόγου του, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, με στόχο να προετοιμάσει την προγραμματισμένη για τις 4 Γενάρη, συνάντηση Μουμπάρακ - Ολμέρτ στο Σαρμ ελ Σέικ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ