Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ
Με «επανεξέταση» απαντά η Τεχεράνη στις κυρώσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νομοσχέδιο που ζητά από την ιρανική κυβέρνηση να «επανεξετάσει τη συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» ενέκρινε, χτες, το κοινοβούλιο της χώρας. Με παρόντες 203 βουλευτές, οι 161 ψήφισαν υπέρ της επεξεργασίας, από μια επιτροπή υπό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με επικεφαλής τον Αλι Λαριτζάνι, νέου «πλαισίου» για τις σχέσεις του Ιράν με τη ΔΕΑΕ, μετά την απόφαση επιβολής κυρώσεων που υιοθέτησε σε βάρος του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αιχμή την άρνηση της Τεχεράνης να «παγώσει» τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο των «Φρουρών της Επανάστασης», ενώ δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα η πρόταση για διακοπή των επιθεωρήσεων της ΔΕΑΕ στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Νωρίτερα, Ιρανοί αξιωματούχοι καλούσαν τις «ευρωπαϊκές ηγεσίες» να εμποδίσουν τη λήψη «ακατάλληλων αποφάσεων αν θέλουν να συνεχιστεί κανονικά η ροή του ιρανικού πετρελαίου». Οπως διευκρίνιζε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως όπλο το πετρέλαιο και τις εξαγωγές της, αλλά αν χρειαστεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα αναγκαστεί να το πράξει».

Η απόφαση 1737 του Συμβουλίου Ασφαλείας απαγορεύει κάθε εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας προς το Ιράν και πάγωμα των λογαριασμών στο εξωτερικό ορισμένων Ιρανών αξιωματούχων που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα. Ψηφίστηκε ομόφωνα, καθώς Ρωσία και Κίνα υπαναχώρησαν από τις αντιρρήσεις τους μετά την απάλειψη σκληρότερων κυρώσεων και απαγορεύσεων και εφόσον πέτυχαν η απόφαση να έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, αλλά να μη συνδέεται με την ανάληψη της οιασδήποτε στρατιωτικής δράσης σε βάρος της Τεχεράνης, αν δεν εφαρμοστεί. Για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση, θα πρέπει να εγκριθεί και από το 35μελές Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΔΕΑΕ, που αναμένεται να συνεδριάσει εντός του Γενάρη και μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ