ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την κυριακάτικη αργία

Πλατιά εξόρμηση στο «The Mall» παραμονές των Χριστουγέννων

Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο «The Mall» για τη σύμβαση
Από παλαιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο «The Mall» για τη σύμβαση
Πλατιά εξόρμηση στο εμπορικό κέντρο «The Mall» (Δε Μολ), στο Μαρούσι, στους εργαζόμενους που αυτές τις μέρες «φτύνουν αίμα» από τα «εορταστικά» ωράρια, για ένα μεροκάματο της πείνας, προκειμένου να θησαυρίζουν οι μεγαλοεργοδότες, πραγματοποίησαν την Κυριακή εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Από την επαφή και τη συζήτηση με τους εργαζόμενους αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η εργοδοτική ασυδοσία: Σε πολλούς από τους υπαλλήλους που εργάζονται και Κυριακή λόγω των γιορτών οι εργοδότες, αντί να τους πληρώσουν, τους διευθετούν το χρόνο εργασίας με ρεπό. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το ωράριο καταστρατηγείται καθημερινά, αφού πιάνουν δουλιά χωρίς να γνωρίζουν την ώρα που θα σχολάσουν.

Η πλατιά εξόρμηση είχε στόχο και την ενημέρωση των εργαζομένων για τις συνέπειες από την εντεινόμενη επίθεση του κεφαλαίου, που έχει βάλει στο στόχαστρο την αργία της Κυριακής, την κατάργηση της οποίας ζήτησε πρόσφατα από τον υπουργό Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που μοιράστηκε σε εργαζόμενους και καταναλωτές, δεν είναι η πρώτη φορά που μεγαλοεργοδότες και κεφάλαιο απαιτούν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αλλωστε, από την πρώτη απελευθέρωση του ωραρίου (κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) μέχρι σήμερα, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στόχο είχαν και έχουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

«Κυβερνήσεις και κεφάλαιο - τονίζεται - μας λένε ψέματα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου έφερε μείωση της ανεργίας. Μας λένε ψέματα ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας θα αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο εμπόριο υπογράφει συμβάσεις για 4ωρη ή 5ωρη εργασία και αναγκάζεται να δουλέψει 10 και 11 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή. Μας λένε ψέματα ότι η απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακής αργίας επιβάλλονται για να εξυπηρετηθεί ο καταναλωτής. Ο καταναλωτής είναι είτε εργαζόμενος, είτε συνταξιούχος, είτε φοιτητής ή μαθητής, δηλαδή ανήκει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Ολοι εμείς, λοιπόν, έχουμε χρόνο για να ψωνίζουμε, χρήματα δεν έχουμε, και αυτό είναι αποτέλεσμα της άγριας λιτότητας που μας επιβάλλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις».

Ο σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στο σωματείο, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ. Τονίζει ότι η απελευθέρωση του ωραρίου δεν έφερε μείωση των τιμών στα προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, και καταλήγει: «Σκεφτείτε ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας δε θα σταματήσει στο εμπόριο. Στόχος του κεφαλαίου είναι η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 65 ωρών για το σύνολο της εργατικής τάξης».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ
Να σταματήσουν οι διώξεις στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο «Ιπποκράτειο»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης κάτοικοι του Δήμου Κορώνειας που διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου, ενώ ζητούν να σταματήσει άμεσα η πειθαρχική δίωξη σε βάρος των εργαζομένων του Κέντρου.

Από το καλοκαίρι με τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι προσπαθούν να αποτρέψουν την απόλυση δύο Γενικών Γιατρών που εργάζονταν ως επιμελητές Β΄ στο Κέντρο Υγείας και που διώκονταν γιατί πρωτοστατούσαν στον αγώνα για μια καλύτερη περίθαλψη στο Κέντρο Υγείας και στα ιατρεία. Από τον Οκτώβρη έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία με το ερωτηματικό της απόλυσης και εναντίον άλλων 6 γιατρών και μιας μαίας που κατηγορούνται, ανάμεσα σε άλλα, ότι διασύρουν το ΕΣΥ (!), με βάση το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, ενώ διώκονται και ποινικά.

Οπως καταγγέλλουν οι φορείς των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων, οι διώξεις επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν και να εκφοβίσουν τους γιατρούς, για να φιμώσουν όποια διαφορετική φωνή υπάρχει, για να χαλιναγωγήσουν συνειδήσεις. Υπογραμμίζουν ότι η απάντηση θα είναι η μαζική αγωνιστική δράση των νοσοκομειακών γιατρών μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και αλλού.

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα των κατοίκων και των γιατρών του Ζαγκλιβερίου εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης ο οποίος συμμετείχε στην κινητοποίηση. Αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με το διοικητή του «Ιπποκράτειου», ο οποίος δεσμεύτηκε για λύσεις στα προβλήματα του ΚΥ Ζαγκλιβερίου.

ΛΑΡΚΟ
Εκβιαστικές απολύσεις

Τα 5 μέλη της διοίκησης του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, που εργάζονται στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, έχουν βάλει στο μάτι η διοίκηση της επιχείρησης και οι εργολάβοι. Δύο συνδικαλιστές που είχαν απολυθεί από την εργολαβική SIEMENS, ακόμα δεν έχουν προσληφθεί, ενώ στους υπόλοιπους τρεις έχει ανακοινωθεί ότι η αλλαγή των εργολάβων - που έχει προγραμματίσει η ΛΑΡΚΟ μέχρι το τέλος του 2006 - θα συμπαρασύρει και αυτούς, δηλαδή θα απολυθούν και δε θα ξαναπροσληφθούν από το νέο εργολάβο. Παράλληλα, με τη βοήθεια των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ του επιχειρησιακού σωματείου, αλλά και των ίδιων παρατάξεων στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, προωθείται η σύσταση διασπαστικού κλαδικού σωματείου.

«Λίπασμα» στην αντεργατική πολιτική

Αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της πολιτικής του δικομματισμού για την απελευθέρωση της αγοράς των λιπασμάτων, στο πλαίσιο των συναποφάσεων της ΕΕ, αλλά και της στήριξης αυτής της πολιτικής από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Χτες, από το πρωί, άρχισαν να μοιράζονται οι 200 απολύσεις, στις οποίες συμφώνησαν η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου, η εταιρεία και η κυβέρνηση. Και ενώ τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για οριστικό λουκέτο στη ΒΦΛ προχωράνε ανεμπόδιστα, η πλειοψηφία του σωματείου σχεδιάζει σήμερα κινητοποίηση στην Αθήνα με αίτημα ...την αλλαγή της λίστας των απολύσεων.

Οι ίδιοι γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές που μέχρι χτες κήρυτταν τη συναίνεση, διευκολύνοντας τα σχέδια κυβέρνησης και εταιρείας ώστε να μπει μια ώρα αρχύτερα λουκέτο στο εργοστάσιο, σήμερα σήκωσαν πάλι φωνή για να καταγγείλουν όχι την πολιτική που πετάει κατά εκατοντάδες τους συναδέλφους τους εκτός παραγωγής, αλλά την «ανατροπή των συμφωνηθέντων»! Είναι οι ίδιοι που μόλις την περασμένη βδομάδα συμφώνησαν να γίνουν οι απολύσεις πριν το τέλος του Δεκέμβρη και χτες έβαλαν τους εργαζόμενους να τις υπογράψουν. Στο μεταξύ, ακόμη δεν έχει ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική διάταξη νόμου για τη δήθεν «εξυγίανση» της ΒΦΛ, στο πλαίσιο της οποίας θα προβλέπονταν μέτρα προστασίας των απολυμένων.

Διαμαρτυρόμενη εμφανίζεται και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την ώρα που έχει βάλει τη σφραγίδα της στις αντεργατικές εξελίξεις, καθοδηγώντας μαζί με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΘ τους χειρισμούς του σωματείου. Διαμαρτύρεται υποκριτικά για τις δήθεν αιφνιδιαστικές απολύσεις, καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει για να ανακληθούν και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΒΦΛ. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει να σύρεσαι πίσω από τους χειρισμούς των συμβιβασμένων πλειοψηφιών, σε διαβουλεύσεις και συμφωνίες, στο όνομα της δήθεν «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων, των κερδών δηλαδή των εργοδοτών. Διαβουλεύσεις και συμφωνίες που, όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΠΑΜΕ, θα οδηγούσαν σε μαζικές απολύσεις και σταδιακά, με μαθηματική ακρίβεια, και στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Εστω και τώρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσανατολίσουν τον αγώνα τους με γνώμονα τα συμφέροντά τους. Να πουν «όχι» σε κάθε απόλυση και να διεκδικήσουν διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους, πλήρη λειτουργία του εργοστασίου, με προοπτική τη λειτουργία του στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας.


Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ