ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Αλλο ένα «χρήσιμο» λουτρό αίματος

Οι ΗΠΑ πίσω από την επέμβαση της Αιθιοπίας

Η αιθιοπικο-αμερικανική επέμβαση κάνει ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια επιβίωσης των απλών ανθρώπων

Associated Press

Η αιθιοπικο-αμερικανική επέμβαση κάνει ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια επιβίωσης των απλών ανθρώπων
ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Δυνάμεις της Αιθιοπίας και της λεγόμενης μεταβατικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης (ΜΟΚ) εισήλθαν χτες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, συναντώντας ελάχιστη έως καθόλου αντίσταση - οι μαχητές της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων (ΕΙΔ) εγκατέλειψαν την πόλη κινούμενοι προς νότο, στο Κισμάγιο, που θεωρείται το «τελευταίο τους οχυρό». Η αιθιοπική εισβολή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της κατάστασης στα πεδία του πολέμου. Τις λεπτομέρειές της είχε συζητήσει, πριν αρχίσει, αυτό το μήνα, ο στρατηγός Τζον Αμπιζάντ, ο διοικητής της κεντρικής διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ (Centcom), στην Αντίς Αμπέμπα, όπου φέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «The New York Times», να έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Αιθίοπα πρωθυπουργό, Μέλες Ζενάουι, ότι ο στρατός του, ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερα εξοπλισμένους στην περιφέρεια, «θα συντρίψει τις δυνάμεις των ισλαμιστών σε μια - δυο βδομάδες». Σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, ο Αμπιζάντ γνώριζε ότι η εισβολή της Αιθιοπίας «θα δημιουργούσε μια ανθρωπιστική κρίση σε ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής» (η σε εισαγωγικά φράση αποδίδεται σε αξιωματούχο της Centcom), ενώ η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Αφρική, Φρέιζερ, παραδέχτηκε ότι «εάν η κατάσταση οδηγηθεί σε στρατιωτική σύρραξη, θα έχουμε ένα λουτρό αίματος».

Ηδη, ο Ζενάουι δήλωσε χτες ότι ο πόλεμος έχει κοστίσει «2.000 - 3.000 νεκρούς», αριθμός που μάλλον είναι υποβαθμισμένος.

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί και επιχαίρει: Οι πολέμαρχοι της μεταβατικής κυβέρνησης είναι πιόνι της - το καλοκαίρι, εταιρείες μισθοφόρων, όπως οι «Select Armor», «ATS Worldwide», «Special Associated Services», κ.ά., είχαν λάβει οδηγίες από τη CIA για τη δράση τους στη Σομαλία στο πλευρό της. Φρόντισε, μάλιστα, να οδηγηθούν σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τη Σομαλία, κάτι εύκολο, αφού η μόνη χώρα του ΣΑ που ζήτησε την «άμεση αποχώρηση» της Αιθιοπίας ήταν το Κατάρ, το οποίο προεδρεύει του Συμβουλίου, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της Ουάσιγκτον, τη συνενοχή των Ευρωπαίων και την εκκωφαντική αδιαφορία των άλλων δυνάμεων όσον αφορά στο κείμενο που πρότεινε.

Ο έλεγχος της θαλάσσιας εξόδου από τη Διώρυγα του Σουέζ, που συνδέεται άμεσα με τους δύο πολέμους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο - και ο προηγούμενος πόλεμος στη χώρα, πριν 13 χρόνια, αυτό αφορούσε - κοστίζει πολύ ακριβά στο λαό της «χαοτικής» Σομαλίας, η οποία, έρμαιο στα παιγνίδια των μεγάλων δυνάμεων τις τελευταίες δεκαετίες, έγινε «αποτυχημένο κράτος», κατά τον τρέχοντα ορισμό των ιμπεριαλιστών και των τσιρακιών τους. Και αυτό σε μια περιοχή όπου η «Γιούνισεφ» εκτιμά ότι 8 εκατ. άνθρωποι, περιλαμβανομένων 1,6 εκατ. παιδιών, αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού από την ξηρασία που ακολούθησε τις φετινές πλημμύρες. Η αγροτική και η κτηνοτροφική παραγωγή έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή. Ο υποσιτισμός των παιδιών στη νότια Σομαλία κάνει θραύση: Ενα στα πέντε είναι υποσιτισμένο. Μόνο ένα μικρό ποσοστό λαμβάνει βοήθεια. Και ο πόλεμος κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα -οδηγεί τα παιδιά αυτά στα πρόθυρα του θανάτου και των μόνιμων βλαβών στην υγεία τους.

Αυτά βέβαια αποτελούν λεπτομέρειες για τα διεθνή ΜΜΕ. Προτάσσονται γεωπολιτικές σκοπιμότητες και κραυγαλέα ψεύδη: Οπως, για παράδειγμα, η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζανέλ Χιρόνιμους, περί «επιθετικότητας των ισλαμιστών» εναντίον της Αιθιοπίας (!). Η διατύπωση του Αμερικανού πρώην διπλωμάτη Τζον Πέντεργκαστ περί «ανάσχεσης μέσω επέμβασης» και ανάλογα φληναφήματα επιστρατεύονται για να δώσουν ένα επίχρισμα «νομιμότητας» στο εξελισσόμενο έγκλημα.

Η προσπάθεια της Ουάσιγκτον να εξολοθρευτούν οι ισλαμιστές, γέννημα της στήριξης χωρών όπως «η Σαουδική Αραβία, η Ερυθραία, η Αίγυπτος, η Συρία, η Λιβύη, το Ιράν, το Τζιμπουτί» κ.ά., και της ανάγκης τοπικών κεφαλαιούχων για μια δύναμη που θα «αποκαθιστούσε την τάξη», δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μπούμερανγκ: Οι πολέμαρχοι έχουν πολύ μικρή βάση στήριξης στη Σομαλία. Και το σενάριο υπαγωγής της χώρας σε διαρκή ανταρτοπόλεμο, και σε ένα παζλ τοπικών φυλετικών διενέξεων (κατά το υπόδειγμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν) φαντάζει όλο και πιο ρεαλιστικό.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Δημιουργία στρατιωτικού - αστικού θύλακα στα σύνορα με τη Χιλή

ΠΟΤΟΣΙ.--

Η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης κατά μήκος μέρους των συνόρων με τη Χιλή συνιστά προκεχωρημένο φυλάκιο «υπεράσπισης της κυριαρχίας μας και των φυσικών μας πόρων» θα δηλώσει στην εφημερίδα «La Razon» ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βολιβίας, Βιλφρέντο Βάργκας.

Μάλιστα, ο Βάργκας τόνισε ότι ήταν πολύ μεγάλη τιμή για τις Ενοπλες Δυνάμεις, που ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ανέθεσε στη βάση την αποστολή της υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας της διασυνοριακής ζώνης της Σιλάλα, στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στο Ποτοσί. Η βάση, που θα είναι έδρα μόλις 20 στρατιωτών, θα είναι εφοδιασμένη με σημαντικό στρατιωτικό υλικό και θα περιστοιχίζεται από αστικές εγκαταστάσεις, δηλαδή θα δημιουργηθεί ουσιαστικά μία νέα «πόλη», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μοράλες.

ΙΤΑΛΙΑ
Στον αστερισμό των «μεταρρυθμίσεων»

ΡΩΜΗ.--

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του και των σαρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα των «αριθμών» και της λαϊκής δυσφορίας, λόγω του «σφικτού» προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνησή του για το 2007, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών και την ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ιταλικής οικονομίας, ο Πρόντι εξέφρασε την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει το 2011 δεύτερη πενταετή θητεία στην πρωθυπουργία της Ιταλίας. Παρ' όλα αυτά υποσχέθηκε την ...«προσέλκυση ξένων επενδύσεων και περιορισμό της γραφειοκρατίας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για επενδύσεις να μπορούν να ανοίγουν μία εταιρεία μέσα σε μία ημέρα»! Υποσχέθηκε τέλος μεταρρυθμίσεις για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «κανένας τομέας δεν μπορεί να προστατευτεί από τον ανταγωνισμό».

«Πανεπιστήμιο Μπερλουσκόνι Φιλελεύθερης Σκέψης»

Ενας ακόμη «πρωταγωνιστής» της πολιτικής σκηνής ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μάλλον δεν πρόκειται να διεκδικήσει ξανά την πρωθυπουργία, δηλώνει ότι προτίθεται να ιδρύσει πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο θα προωθεί τις δικές του «φιλελεύθερες» ιδέες και θα εξαφανίσει οριστικά τις «κομμουνιστικές απόψεις», οι οποίες προωθούνται κατά την άποψη του Καβαλιέρε από τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Καβαλιέρε, το «Ιδρυμά» του θα είναι στα πρότυπα των αμερικανικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και θα διδάσκονται σίγουρα οικονομία, εμπόριο, νομική, πολιτικές επιστήμες και επικοινωνία από καθηγητές, αλλά και επισκέπτες όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, αλλά και ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.«Το Πανεπιστήμιο αυτό» δηλώνει ο Καβαλιέρε «Θα αποτελέσει τη βάση της μελλοντικής ηγετικής τάξης της Κεντροδεξιάς. Αυτό είναι το δώρο που θέλω να κάνω στην Ιταλία και είναι κάτι που θα έχει διάρκεια»... Τα σχόλια περισσεύουν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οι συμμορίες σπέρνουν το θάνατο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.-

Συντονισμένες επιθέσεις συμμοριών εναντίον λεωφορείων, περιπολικών και αστυνομικών τμημάτων προκάλεσαν πανικό και άφησαν πίσω τους 17 νεκρούς...

Το νέο κύμα βίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο άρχισε το βράδυ της Τετάρτης και κορυφώθηκε το πρωί της Πέμπτης. Κρατικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι συντονισμένες επιθέσεις πιθανώς ενορχηστρώθηκαν από τους επικεφαλής συμμοριών που βρίσκονται στη φυλακή. Τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ατμόσφαιρα πολέμου στην πόλη, εν μέσω προετοιμασιών για ένα μεγάλο πάρτι στην παραλία για την υποδοχή του νέου έτους.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικά τμήματα σε διαφορετικά σημεία του Ρίο ντε Τζανέιρο δέχτηκαν επίθεση με χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Συνολικά τέσσερα λεωφορεία πυρπολήθηκαν, και επτά επιβάτες δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν και κάηκαν ζωντανοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ