ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ
Κόβει τις εργασιακές σχέσεις στα μέτρα των πολυεθνικών

Το έδαφος για να βρουν οι επίδοξοι «επενδυτές» προσωπικό απαλλαγμένο από κάθε δικαίωμα προετοιμάζει η διοίκηση του ΟΛΠ ΑΕ, προσλαμβάνοντας νέους εργαζόμενους με άθλιους όρους

Οι εφιαλτικές επιπτώσεις από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά άρχισαν ήδη να γίνονται ορατές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετατροπή του λιμανιού σε γκέτο για τους εργαζόμενους και την επιβολή μεσαιωνικών συνθηκών στις εργασιακές τους σχέσεις. Το κείμενο της «Σύμβασης Εξαρτημένης Εργασίας Ορισμένου Χρόνου», που έχει συντάξει ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά ΑΕ και την οποία υπογράφουν οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται αυτή την περίοδο ως λιμενεργάτες, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αντικατάσταση των θέσεων πλήρους σταθερής και μόνιμης εργασίας με συγκροτημένα δικαιώματα, από θέσεις εργασίας για χαμηλόμισθους εργαζόμενους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, ώστε οι πολυεθνικές που θα παραλάβουν το λιμάνι να έχουν το τοπίο «καθαρό» από δικαιώματα και κατακτήσεις.

Η σύμβαση αυτή αποτελεί ουσιαστικά νέο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και προβλέπει μέχρι και την ενοικίαση εργαζομένων από τον ΟΛΠ σε άλλους εργοδότες - προφανώς στις πολυεθνικές. Ενώ μέσα από τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιέχει, διαφαίνεται ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις συμβασιούχων που στη συνέχεια οι συμβάσεις τους θα γίνουν αορίστου χρόνου, όπως διαδίδουν, αλλά για προσλήψεις εργαζομένων με ημερομηνία λήξης.

Δουλιά με ημερομηνία λήξης

Αποσπάσματα από τη Σύμβαση του ΟΛΠ ΑΕ
Αποσπάσματα από τη Σύμβαση του ΟΛΠ ΑΕ
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της σύμβασης στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται ότι «η παρούσα σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου, μέγιστης διάρκειας 7 μηνών από την ημερομηνία υπογραφής της», στη δεύτερη παράγραφο πως «μεταξύ του εργοδότη και του εργαζόμενου συμφωνείται ότι η διάρκεια της παρούσης σύμβασης θεωρείται δοκιμαστική περίοδος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 3429/2005 (σ.σ. δηλαδή του νόμου για τις προσλήψεις στις ΔΕΚΟ) και της υπ' αριθμ. ΚΥΑ 1760/4-4-2006)». Ενώ στο κεφάλαιο ΙΙ που αφορά στους όρους παροχής εργασίας, στο άρθρο 4.α. αναφέρεται ότι «το δικαίωμα και η διάρκεια της άδειας του εργαζομένου με αποδοχές, καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της σχετικής εργατικής νομοθεσίας για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού τομέα». Πρόκειται για σκόπιμη συσκότιση του πραγματικού χαρακτήρα της Σύμβασης ως προς τη χρονική της διάρκεια, γεγονός που χωρίς καμιά αμφιβολία συμφέρει την εργοδοσία και μόνο.

Στο γ. άρθρο του κεφαλαίου Ι που αφορά τους «Γενικούς Ορους» αναφέρει ρητά ότι ούτε αποζημίωση δε δικαιούται αυτός που θα απολυθεί: «Η παρούσα σύμβαση - όπως σημειώνεται - συνάπτεται κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας των συμβαλλομένων πριν από τον τελικό έλεγχο των πινάκων κατάταξης από το ΑΣΕΠ. Κατά συνέπεια, εάν ο εργαζόμενος δεν περιληφθεί για οποιονδήποτε λόγο στους οριστικούς πίνακες κατάταξης προσληπτέων μετά τον τελικό έλεγχο από το ΑΣΕΠ, η παρούσα σύμβαση λύεται αυτοδικαίως χωρίς καμία αποζημίωση από την αιτία αυτή, ο δε εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον εργαζόμενο μόνο τις δεδουλευμένες αποδοχές του».

Εργαζόμενοι πολλαπλών χρήσεων

Οσον αφορά τους όρους παροχής εργασίας που αναφέρονται στο κεφάλαιο ΙΙ, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος θα εργαστεί «στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας όπου κάθε φορά βρίσκονται (...) οπουδήποτε μέσα στην Ελλάδα, κατά τις καθοριζόμενες κάθε φορά από τον εργοδότη ώρες εργασίας, μέσα στα πλαίσια του εκάστοτε ισχύοντος νόμιμου ωραρίου»... Επίσης ο εργοδότης «επιφυλάσσει στον εαυτό του το δικαίωμα να μεταθέτει οριστικά ή πρόσκαιρα τον εργαζόμενο σε άλλο τόπο εργασίας της Εταιρείας». Ομως αυτό που «βγάζει μάτι» είναι η παράγραφος που αναφέρει: «Ο εργαζόμενος υποχρεούται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον εργοδότη ή και σε άλλα πρόσωπα υποδεικνυόμενα από τον εργοδότη, ή/ και συνεργαζόμενα με αυτόν»! Δηλαδή πρόκειται για καθαρή ενοικίαση.

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές, όπως αναφέρεται, θα καθορίζονται από την εκάστοτε Εθνική Συλλογική Σύμβαση και «την οικειοθελή παροχή του εργοδότη σύμφωνα με την 328/28-11-2005 απόφαση του ΔΣ ΟΛΠ κατ' ανάλογη εφαρμογή», ή αλλιώς και την καλή διάθεση του ΟΛΠ να δώσει «κάτι παραπάνω». Είναι φανερό ότι η κλαδική Σύμβαση και τα όποια δικαιώματα αυτή κατοχυρώνει για τους εργαζόμενους «πάει περίπατο». Δημιουργείται έτσι μια δεύτερη κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν από την εργοδοσία για το χτύπημα των δικαιωμάτων συνολικά των εργαζομένων στο λιμάνι και την εξομοίωση προς τα κάτω.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και το άρθρο που αφορά τις πρόσθετες παροχές όπου ξεκαθαρίζεται πως «θεωρούνται ότι παρέχονται μονομερώς από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο και μπορούν επομένως να τροποποιηθούν ή να ανακληθούν ελευθέρως οποτεδήποτε από τον εργοδότη»!

Επεται συνέχεια...

Με αυτούς τους όρους έχουν ήδη προσληφθεί 25 λιμενεργάτες και αναμένεται να προσληφθούν άλλοι τόσοι το επόμενο διάστημα και έπεται συνέχεια. Αναδεικνύεται έτσι σε όλη της την έκταση μια πλευρά από την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, αυτή που αφορά στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η ιδιωτικοποίηση βέβαια δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα λαϊκά στρώματα, αφού οι πολυεθνικές και το εφοπλιστικό κεφάλαιο θα θέσουν κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους και θα μονοπωλήσουν την κύρια είσοδο και έξοδο της χώρας, τα θαλάσσια σύνορά της γενικά, έναν τομέα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την οικονομία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤ
Στην κόψη του ξυραφιού τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων ναυτεργατών

Η πορεία προς τη χρεοκοπία που έχει προδιαγράψει για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και όλα τα ναυτεργατικά ταμεία η γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αποτυπωμένη ανάγλυφα και στο νέο προϋπολογισμό του ΝΑΤ. Ακόμα και από αυτά τα «μαγειρεμένα» νούμερα που παρουσιάζονται, προκύπτει αβίαστα ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας επάξια το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το επιδοτεί με «ζεστό χρήμα» από τις τσέπες των ίδιων των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων της χώρας, «διαγράφει» χρέη και, ταυτόχρονα, τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία, για το 2007 το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ εκτινάχτηκε στα 1.050.491.251 ευρώ, από 963.823.232 το 2006 και τα 879.222.476 ευρώ που ήταν το 2005! Και το κυριότερο είναι ότι από το νέο έλλειμμα θα μείνουν ακάλυπτα 125.491.251 ευρώ, αφού η κρατική επιχορήγηση θα ανέλθει στα 925.000.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς ισολογισμός έχει να γίνει εδώ και μια πενταετία και ο προϋπολογισμός συντάσσεται καθ' υπολογισμόν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών. Είναι ενδεικτικό ότι στον υπολογισμό που γίνεται για τα έσοδα που θα εισπράξει το ΝΑΤ το 2007, εμφανίζονται και 39.158.404 ευρώ που υποτίθεται ότι αποτελούν τις ασφαλιστικές εισφορές από τα ποντοπόρα πλοία! Πρόκειται για νούμερο «μαϊμού», αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του ΥΕΝ, έχει απαλλάξει τους ποντοπόρους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους επιδοτεί από πάνω, επιτρέποντάς τους να παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτεργατών προς το ΝΑΤ! Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι προμηνύονται σοβαρές συνέπειες στην καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών προς τους ναυτεργάτες.

Η απάντηση θα είναι αγωνιστική

Για να αντικρούσουν ακριβώς τις δραματικές συνέπειες σε βάρος τους από την αντιναυτεργατική πολιτική, χτες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) διοργάνωσαν ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία «άνοιξε» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, εκτιμήθηκε ότι το 2007 θα είναι χρονιά αγώνων για την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων των ναυτεργατών, αγώνες που θα αρχίσουν άμεσα, με προοπτική κλιμάκωσης και αγωνιστικής συσπείρωσης με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ