Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤ
Στην κόψη του ξυραφιού τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων ναυτεργατών

Η πορεία προς τη χρεοκοπία που έχει προδιαγράψει για το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο και όλα τα ναυτεργατικά ταμεία η γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι αποτυπωμένη ανάγλυφα και στο νέο προϋπολογισμό του ΝΑΤ. Ακόμα και από αυτά τα «μαγειρεμένα» νούμερα που παρουσιάζονται, προκύπτει αβίαστα ότι η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας επάξια το «έργο» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για να εξυπηρετήσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το επιδοτεί με «ζεστό χρήμα» από τις τσέπες των ίδιων των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων της χώρας, «διαγράφει» χρέη και, ταυτόχρονα, τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των ναυτεργατών, τα ασφαλιστικά και εργασιακά τους δικαιώματα.

Ειδικότερα, όπως φανερώνεται από τα στοιχεία, για το 2007 το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ εκτινάχτηκε στα 1.050.491.251 ευρώ, από 963.823.232 το 2006 και τα 879.222.476 ευρώ που ήταν το 2005! Και το κυριότερο είναι ότι από το νέο έλλειμμα θα μείνουν ακάλυπτα 125.491.251 ευρώ, αφού η κρατική επιχορήγηση θα ανέλθει στα 925.000.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη καθώς ισολογισμός έχει να γίνει εδώ και μια πενταετία και ο προϋπολογισμός συντάσσεται καθ' υπολογισμόν, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών. Είναι ενδεικτικό ότι στον υπολογισμό που γίνεται για τα έσοδα που θα εισπράξει το ΝΑΤ το 2007, εμφανίζονται και 39.158.404 ευρώ που υποτίθεται ότι αποτελούν τις ασφαλιστικές εισφορές από τα ποντοπόρα πλοία! Πρόκειται για νούμερο «μαϊμού», αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω του ΥΕΝ, έχει απαλλάξει τους ποντοπόρους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους επιδοτεί από πάνω, επιτρέποντάς τους να παρακρατούν τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτεργατών προς το ΝΑΤ! Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι προμηνύονται σοβαρές συνέπειες στην καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών προς τους ναυτεργάτες.

Η απάντηση θα είναι αγωνιστική

Για να αντικρούσουν ακριβώς τις δραματικές συνέπειες σε βάρος τους από την αντιναυτεργατική πολιτική, χτες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ) διοργάνωσαν ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Στη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία «άνοιξε» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, εκτιμήθηκε ότι το 2007 θα είναι χρονιά αγώνων για την υπεράσπιση, αλλά και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών κατακτήσεων των ναυτεργατών, αγώνες που θα αρχίσουν άμεσα, με προοπτική κλιμάκωσης και αγωνιστικής συσπείρωσης με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των φορέων της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ