Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΦΛ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Παζάρια σε βάρος των εργατικών συμφερόντων

Αντικείμενο των μεταξύ τους διαβουλεύσεων είναι το ποιοι θα απολυθούν και όχι το λουκέτο στο εργοστάσιο που έχει ήδη δρομολογηθεί

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη έχουν στήσει η κυβέρνηση με την εξαφανισμένη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και την πλειοψηφία στο ΔΣ του σωματείου. Με διαβουλεύσεις και δήθεν «αντιπαραθέσεις» για τη λίστα των απολυμένων, οι εμπλεκόμενοι θέλουν να κρύψουν το πιο βασικό: Οτι ήδη υπάρχουν 200 απολύσεις, 200 δηλαδή χαμένες θέσεις εργασίας, ενώ για την παραπέρα λειτουργία του εργοστασίου δε δίνεται καμιά εγγύηση.

Χτες, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο κατέβηκαν για άλλη μια φορά στην Αθήνα. Στην έδρα της εταιρείας δε βρήκαν κανέναν υπεύθυνο, ενώ στη συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες για «λύση με τα εχέγγυα ενός κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα». Μάλιστα, ο υφυπουργός ήταν τόσο προκλητικός που ευχήθηκε «σε όλους τους ανέργους να έχουν την τύχη των λιπασμάτων» (!), θέλοντας προφανώς να δείξει ότι οι υπόλοιποι άνεργοι είναι σε χειρότερη μοίρα και, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργαζόμενοι των ΒΦΛ είναι προνομιούχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται μέσα στο Γενάρη να φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ρυθμίζονται οι όροι και οι παροχές για όσους απολυθούν (ένταξη σε προγράμματα κατάρτισης, επιδοτήσεις για αυτοαπασχόληση και πρόγραμμα ειδικής επιδότησης της ανεργίας).

Το προκλητικό αυτό ρεσιτάλ του Γ. Γιακουμάτου, είναι φανερό ότι έγινε υπό την ανοχή της διοίκησης του σωματείου, η πλειοψηφία της οποίας σκιαμαχεί για το αν στη λίστα των 200 απολυμένων μπουν κάποια άλλα ονόματα απ' αυτά που επέλεξε τελικά η εταιρεία, θάβοντας ουσιαστικά το μέγα ζήτημα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου με διασφαλισμένες όλες τις θέσεις εργασίας και με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τους εργαζόμενους.

Αυτή ακριβώς η στάση και οι διαρκείς υποχωρήσεις επέτρεψαν στον υφυπουργό Εργασίας να ισχυρίζεται ότι το μόνο πρόβλημα είναι για τους 54 εργαζόμενους από τους 200 που περιλαμβάνονται στη λίστα των απολυμένων και πως τελικά είναι ζήτημα «μεταξύ της εταιρείας και των εργαζομένων» ποιοι θα απομείνουν στο εργοστάσιο. Οσο για τη λειτουργία των ΒΦΛ απάντησε ότι «δεν είναι μάνατζερ των λιπασμάτων, ούτε επιχειρηματίας...», αλλά πολιτικός. Αποκρύβοντας ότι η απόφαση για το εργοστάσιο είναι πολιτική και σχετίζεται γενικότερα με την τύχη της λιπασματοβιομηχανίας στη χώρα μας που οδηγείται σε μαρασμό. Κατά τ' άλλα, ο υφυπουργός όρισε νέα τριμερή συνάντηση την Τετάρτη, για να εξετάσει ποιοι τελικά από τους 146 εργαζόμενους θα μείνουν προσωρινά στο εργοστάσιο, προφανώς μέχρι την επόμενη «αναδιάρθρωσή» του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ