ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καλή χρονιά με... αυξήσεις φόρων στα υγρά καύσιμα

Σε εφαρμογή και το νέο πρόγραμμα φοροελέγχων της ΥΠΕΕ για το 2007

Από τη 1η του Γενάρη 2007 μπαίνει σε εφαρμογή το αυξημένο χαράτσι στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πάνω στα καύσιμα, από το οποίο, σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες, τα πρόσθετα φοροέσοδα για το 2007 θα φτάσουν σε 320 εκατ. ευρώ. Είναι οι... ευχές της κυβέρνησης, διά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, στα λαϊκά στρώματα, που θα μεταφραστούν σε αυξήσεις των τιμών σε βενζίνες και πετρέλαια. Η πρώτη αύξηση του ΕΦΚ στα υγρά καύσιμα μπήκε σε εφαρμογή τον Ιούλη του 2006 και τα πρόσθετα χαράτσια του τρέχοντος έτους (2006) - τα οποία κατέληξαν στα ταμεία του υπουργείου Οικονομικών - έφτασαν κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.

Λόγω των αυξήσεων στους ΕΦΚ, η απλή αμόλυβδη βενζίνη (μέχρι 96,5 οκτάνια) που μέχρι τον Ιούνη του 2006 είχε ειδικό φόρο 296 ευρώ στο χιλιόλιτρο, ανέβηκε - από τον Ιούλη - στα 313 ευρώ και από την 1η του Γενάρη 2007 θα πετάξει στα 331 ευρώ. Εννοείται πως με την αύξηση του ΕΦΚ, οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακόμη πιο ακριβά τις βενζίνες και τα άλλα υγρά καύσιμα, καθώς οι ΕΦΚ μετακυλίονται στην κατανάλωση. Σημειώνεται πως με την πρώτη και δεύτερη αναπροσαρμογή στον ΕΦΚ, η φορολογική επιβάρυνση έφτασε τα 35 ευρώ το χιλιόλιτρο. Οι αυξήσεις θα συνεχιστούν, καθώς από 1/1/2008 θα φτάσει στα 350 ευρώ και από 1/1/2009 στα 359 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η σωρευτική ανατίμηση (και οι 4 δόσεις μαζί), σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η ΝΔ και με τη σύμφωνη, επί της ουσίας, γνώμη και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα φτάσει σε 21,3%.

Το πρόγραμμα φοροελέγχων για το 2007

Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε ο προγραμματισμός δράσης για το 2007 - δηλαδή οι φοροέλεγχοι - που σχεδιάζει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Στους στόχους «πρώτης προτεραιότητας», ανάμεσα σε άλλους, βρίσκονται το λεγόμενο παρεμπόριο, κατασκευές, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, επισκευή οχημάτων, λιανικό εμπόριο, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.ά. Το ετήσιο πρόγραμμα του 2007 προβλέπει «στοχευμένους ελέγχους» σε 62.000 επιχειρήσεις και τη σύσταση πάνω από 11.000 συνεργείων για ελέγχους κατά τη διακίνηση των εμπορευμάτων.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Αυξήθηκαν κατά 5,2% τον Οκτώβρη

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κινήθηκε ο όγκος των λιανικών πωλήσεων (σταθερές τιμές) τον Οκτώβρη, καθώς οι συναλλαγές στην αγορά συνεχίζουν να ενισχύονται από την προσφυγή των νοικοκυριών στα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία καλύπτουν τις τρύπες των οικογενειακών προϋπολογισμών που δημιουργούνται από τις πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σε δωδεκάμηνη περίοδο τον Οκτώβρη (σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2005) σημείωσε αύξηση 5,2%, έναντι αύξησης 2,4% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με τη μερίδα του λέοντος να αποσπούν τα μεγάλα καταστήματα και πολυκαταστήματα.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις των μεγάλων καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 11,1%, των πολυκαταστημάτων κατά 22,1%, των καταστημάτων τροφίμων, ποτών, καπνού κατά 9,4%, των καταστημάτων φαρμακευτικών - καλλυντικών κατά 6%, των καταστημάτων ένδυσης - υπόδησης κατά 7,8%, των καταστημάτων επίπλων - ηλεκτρικών ειδών κατά 13,8% και των πωλήσεων εκτός καταστημάτων κατά 0,7%. Σε μέσα επίπεδα τέλος (μέτρηση Γενάρης - Οκτώβρης 2006 προς Γενάρη - Οκτώβρη 2005) ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε αύξηση 7,7%.

Τείνουν να γίνουν αναξιόπιστες οι ανακοινώσεις

Η σπουδή του νομάρχη Πειραιά να καθιερωθεί ως ο φύλακας άγγελος των καταναλωτών, με τις συνεχείς ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων, τείνει να καταστήσει αναξιόπιστους και αυτούς τους ανεπαρκείς ελέγχους. Ετσι χτες ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε το βοδινό κρέας που είχε ανακοινώσει ότι δέσμευσε από το σούπερ μάρκετ «ΕΝΑ Cash και Carry», καθώς - μετά από τον δεύτερο μικροβιολογικό έλεγχο του Ινστιτούτου Υγιεινής Τροφίμων - το προϊόν κρίθηκε τελικά κατάλληλο για κατανάλωση.

Χτες, επίσης, ανακοινώθηκε από τη νομαρχία ότι οι ελεγκτές της δέσμευσαν 30 κιλά έτοιμου κατεψυγμένου κεμπάπ και 65 κιλά πρώτης ύλης (κατεψυγμένος μοσχαρίσιος κιμάς και λίπος) στο εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος ΠΕΤΡΙΔΗΣ Σταύρος, στον Κορυδαλλό, καθώς σε προηγούμενη διερευνητική δειγματοληψία του προϊόντος, το εργαστηριακό αποτέλεσμα ήταν θετικό σε σαλμονέλα. Για τον ίδιο λόγο δέσμευσαν 8,5 κιλά μπιφτέκι κοτόπουλου και χοιρινού στο εργαστήριο επεξεργασίας κρέατος ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΕ, ιδιοκτησίας του Βέρβερη Κωνσταντίνου, Π. Ράλλη 484 στη Νίκαια.

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ανακαλούνται γόμες

Ανακαλούνται ως μη ασφαλείς γόμες - σε σχήμα πλάκας σοκολάτας και σε σχήμα φιστικιού που εισήχθησαν από την εταιρεία Χρ. Πετρούσκα - Χρ. Κούκας & Σία ΟΕ - που απευθύνονται σε παιδιά. Οπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα παραπάνω προϊόντα ανακαλούνται επειδή τα παιδιά μπορεί να τα εκλάβουν ως τρόφιμο, να το βάλουν στο στόμα και να πνιγούν.

Ο εισαγωγέας με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι έχει διακόψει τη διάθεσή τους και κάλεσε τους πελάτες της (εμπόρους) να επιστρέψουν τα εναπομείναντα τεμάχια. Ακόμη, αποσύρεται γόμα σε σχήμα πεταλούδας με την εμπορική ονομασία «ZD 788-4» που εισήχθη από την εταιρεία JUMBO ΑΕΕ, επειδή βρέθηκε να περιέχει φθαλικές ενώσεις σε ποσοστό ανώτερο από το επιτρεπτό σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο εισαγωγέας έχει αποσύρει τις συγκεκριμένες γόμες.

ΟΤΕ - ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
Αφού «θησαύρισαν» καταργούν τώρα την ελάχιστη χρέωση

Στην κατάργηση της ελάχιστης χρέωσης των 30 δευτερολέπτων για κλήσεις προς κινητά τηλέφωνα, προχωρά ο ΟΤΕ από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Γενάρη 2007. Οπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό, η χρέωση πλέον για κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο προς κινητό θα είναι ανά δευτερόλεπτο από την πρώτη στιγμή και όχι μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα που ισχύει σήμερα.

Την κατάργηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης των 30 δευτερολέπτων για κάθε κλήση από την 1η Γενάρη 2007, έχουν ανακοινώσει επίσης και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η «εφεύρεση» της ελάχιστης χρέωσης είναι καθαρά ελληνική - αξιοποιήθηκε δεόντως από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών - και δεν ισχύει πουθενά αλλού. Την εφεύρεση αυτή, την επέβαλαν αυθαίρετα τόσα χρόνια ο ΟΤΕ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Και αφού «θησαύρισαν» και από αυτήν την ...καινοτομία, όπως και με τις υπέρογκες χρεώσεις στα τέλη περιαγωγής (χρήση κινητού στο εξωτερικό), αποφάσισαν τώρα να καταργήσουν την ελάχιστη χρέωση. Διατηρούν, όμως, τα υψηλά τέλη περιαγωγής.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Παράταση μέχρι 10 Γενάρη

Παράταση μέχρι και την Τετάρτη 10 Γενάρη δόθηκε στην προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων τελών κυκλοφορίας έτους 2007 που έληγε χτες. Στο εξής, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα, η προμήθεια του τελόσημου θα γίνεται μόνο από τις Εφορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ