ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα στη συνάθροιση

Χωρίς καμία νομική αξία, χωρίς νομιμοποίηση στη συνείδηση του λαού, σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, η αντιδημοκρατική εγκύκλιος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων δε θα περάσει

Τη νέα, αντιδημοκρατική πρόκληση της κυβέρνησης και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, ο οποίος επέλεξε τις τελευταίες μέρες του 2006 για να ανακοινώσει τα νέα μέτρα ασφυκτικού περιορισμού του δικαιώματος στις διαδηλώσεις, καταγγέλλει στον ελληνικό λαό η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Στη σχετική ανακοίνωση, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τονίζει: «Η εγκύκλιος του κ. υπουργού, που περιλαμβάνει μια σειρά φιλόδοξες αντιδραστικές ρυθμίσεις, δεν έχει καμιά νομική αξία παρά τα όσα αντίθετα διατείνεται ο υπουργός. Πολύ περισσότερο, δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ένα τέτοιο αντιδημοκρατικό και αντισυνταγματικό μέτρο».

Σημειώνει ότι με ύφος «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» ο υπουργός προσπαθεί να επιβάλει απαγορεύσεις, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και με τις κατακτήσεις του λαού μας στο πεδίο της ελευθερίας των συναθροίσεων. Οτι πρόκειται για προσπάθεια να εφαρμοστεί το πνεύμα και οι αντισυνταγματικές, αντιδημοκρατικές διατάξεις του χουντικού νομοθετικού διατάγματος 794/1971 και πως έτσι αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. «Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και από την προηγούμενη κυβέρνηση με την υιοθέτηση της εισαγγελικής γνωμοδότησης 4/1999 και με το προσχέδιο νόμου του τότε αρμόδιου υπουργού κ. Χρυσοχοϊδη», υπενθυμίζει.

«Είναι προφανές ότι πρόκειται για επιδιώξεις που εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού μας. Τέτοιες ρυθμίσεις αποτελούν μέρος του γενικότερου περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων, όπως ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, η Συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, οι "αντιτρομοκρατικές" συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας κλπ. Θέλουν το λαό μας αλυσοδεμένο, ώστε να μην μπορεί να αντιδράσει όταν ληστεύεται το εισόδημά του, όταν λεηλατούνται οι κοινωνικές κατακτήσεις του, να πλήξουν καίρια τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού μας», επισημαίνει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς του φορείς, τα εργατικά συνδικάτα και τις επιστημονικές ενώσεις σε ένταση του αγώνα, με στόχο να ματαιωθούν τα σχέδια καταστολής και απαγόρευσης της ελευθερίας των συναθροίσεων και των μαζικών διαδηλώσεων. «Η αντιδημοκρατική εγκύκλιος δε θα περάσει», καταλήγει.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προκλητική παρέμβαση της «Νιου Γιορκ Τάιμς»

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» υποστηρίζει ότι η επανένωση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων «θα έπρεπε να αποτελεί προϋπόθεση» για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, με κύριο άρθρο της, σημειώνει ότι «δεν αποτέλεσε έκπληξη» η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «μερικό πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λόγω των τεταμένων σχέσεών της με την Κύπρο, «αλλά σίγουρα αυτό που αποτελεί έκπληξη και ανησυχητικό γεγονός είναι η διαστρεβλωμένη άποψη της ΕΕ ότι αυτές αποτελούν πρωτίστως νομικό πρόβλημα». Η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι το πρόβλημα είναι κυρίως πολιτικό και αποτέλεσμα των ενεργειών της ίδιας της ΕΕ, καθώς επέτρεψε «εσφαλμένως στη διαιρεμένη Κύπρο να ενταχθεί στην Ενωση το 2004».

Μεταξύ άλλων, προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι «η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έχουν πράξει τα μέγιστα για την επανένωση του νησιού, ενώ οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν στο δημοψήφισμα το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση». Επίσης, σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να πιέσουν την «ελληνοκυπριακή ηγεσία» για τερματισμό του αδιεξόδου και για να συνεργαστεί με την Τουρκία για εξεύρεση λύσης.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αξίες για ανοχή και πολιτικό συμβιβασμό και ότι αποτελεί αποτυχία της Ευρώπης το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαβλέψει το δικό της συμφέρον, καθώς δεν αξιοποιείται επαρκώς η γειτονία της Τουρκίας με το Ιράκ και τη Μ. Ανατολή, εξαιτίας του «σημαντικού ρόλου» της ως «ενεργειακός κόμβος» μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία προς την Ευρώπη.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Τουρκία από τη δική της πλευρά θα πρέπει να σημειώσει πρόοδο, κυρίως σε θέματα ελευθερίας του λόγου και ότι «εναπόκειται στην ΕΕ να παρέμβει διορθωτικά στη διαιρεμένη Κύπρο και να καθαρίσει το δρόμο για μια αμερόληπτη αναγνώριση του ζωτικού ρόλου της Τουρκίας στην Ευρώπη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μειωμένη η κίνηση στην αγορά τις γιορτινές μέρες

Περιοδεία κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

Οι επιπτώσεις στην αγορά της Θεσσαλονίκης από τη διαχρονική πολιτική μείωσης των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά, πιο έντονα, στην περίοδο των γιορτών. Αυτή η κατάσταση, που χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, διαπιστώθηκε και το περασμένο Σάββατο, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν, στην κεντρική αγορά της πόλης, στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές που συνεργάζονται με το ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα πάλης.

Με το τέλος της περιοδείας, ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε: «Η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της λιτότητας και της ακρίβειας χτυπά το εισόδημα καταναλωτών και μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός δεν τα βλέπει όλα μαύρα. Εξάλλου έχει την εμπειρία και ξέρει ότι μέσα από κοινωνικούς αγώνες μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και από απλός θεατής να γίνει ο πρωταγωνιστής θετικών γι' αυτόν εξελίξεων». Ενώ σχολιάζοντας την εγκύκλιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, σημείωσε πως «η κυβέρνηση, αν θέλει να δει την αιτία για τη μείωση του τζίρου στα μαγαζιά, καλά θα κάνει να κοιτάξει την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά και εξανεμίζει το εισόδημα του λαού. Και κάλεσε τον εργαζόμενο λαό να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα πως θα αντισταθεί στην ένταση του αυταρχισμού και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Το παζάρι της ειρήνης

Λειτουργεί από τις 11 Δεκέμβρη το ΠΑΖΑΡΙ ΕΙΡΗΝΗΣ, που διοργανώνει και φέτος η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων, ποιοτικών δώρων σε προσιτές τιμές είναι στη διάθεση των φίλων της ειρήνης. Στο φιλόξενο χώρο των γραφείων της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος), μας περιμένουν βιβλία, κεραμικά - έργα διαφόρων κεραμιστών, κοσμήματα, το αγαπητό σε όλους περιστέρι της ειρήνης, κεντήματα - διάφορα είδη δώρων. Το ΠΑΖΑΡΙ της ΕΙΡΗΝΗΣ θα διαρκέσει έως και τις 15 Γενάρη 2007, θα λειτουργεί 9 με 2 το πρωί και 6 με 8 το απόγευμα.

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στον Περισσό

Τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το παιδικό τμήμα του Μουσικοχορευτικού Ομίλου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, το πρωί της περασμένης Κυριακής, στην έδρα του Κόμματος, στον Περισσό, όπου ήχησαν παραδοσιακοί ηπειρώτικοι σκοποί, υπό τους οποίους τα παιδιά χόρεψαν χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους. «Επισκέπτες» και «οικοδεσπότες» αντάλλαξαν θερμές ευχές για το νέο χρόνο.

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΔΗΚΚΙ

Η αυγή του 2007 βρίσκει τη χώρα με ανοιχτά σημαντικά μέτωπα στα «ζητήματα της Παιδείας, της ανεργίας, της Υγείας, της διαρκούς υποχωρητικότητας στα εθνικά θέματα, της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών είτε σε αγαθά, είτε σε υπηρεσίες, που ταλανίζουν τον Ελληνα πολίτη», τονίζει, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, το ΔΗΚΚΙ.

«Η κοινή και συμφωνημένη πορεία του δικομματισμού στα κορυφαία ζητήματα της Παιδείας, των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, των εθνικών θεμάτων καθιστά το μέλλον του ελληνικού λαού ολοένα και πιο ζοφερό», σημειώνει το ΔΗΚΚΙ.

Συνεχίζοντας, επαναφέρει την πρότασή του για τη δημιουργία Μετώπου και τη σύγκληση του 3ου έκτακτου Συνεδρίου του, ενώ για το νέο χρόνο «εύχεται στον ελληνικό λαό, στα μέλη και τους φίλους του ΔΗΚΚΙ, να είναι χρονιά με υγεία, δημιουργία, ειρήνη, αλλά και επαγρύπνησης και αντίστασης, ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ