ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗ
Επικύρωσαν την αντεργατική ατζέντα του 2007

Στο στόχαστρο τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, ενώ προετοιμάζονται και νέα φιλεργοδοτικά μέτρα με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας

Την αντιασφαλιστική ατζέντα του 2007 επικύρωσαν χτες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά, ο Σ. Τσιτουρίδης επιχείρησε για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης και να μεταθέσει τις μεταρρυθμίσεις στο μέλλον, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να συγκαλύψει την επίθεση η οποία κλιμακώνεται.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν από την αρχή του χρόνου, με πρώτη τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Πρόκειται για το γνωστό Ταμείο που συστήνει η κυβέρνηση, στα πλαίσια των συναποφάσεων στην ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει ένα ακόμα μηχανισμό διανομής κονδυλίων και επιδοτήσεων προς τους εργοδότες, μακριά και ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

«Συνεχίζουμε, κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, το νοικοκύρεμα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και αυτό θα είναι δουλιά μας για όλο το 2007», πρόσθεσε ο Σ. Τσιτουρίδης, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική της ΝΔ αποτελεί συνέχεια εκείνης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, καθώς εφαρμόζει την προηγούμενη αντιασφαλιστική νομοθεσία, καλλιεργώντας το έδαφος για ένταση της επίθεσης. Αυτό φαίνεται και από τη σημείωση ότι η δημιουργία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (προέκυψε την 1/1/2007 από την ενοποίηση του ΤΕΒΕ, του Ταμείου Αυτοκινητιστών και του Ταμείου Εμπόρων και καλύπτει 1.800.000 εργαζόμενους και συνταξιούχους) «ήταν μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα η οποία καθυστερούσε από το 1999».

Εντείνοντας την προπαγάνδα γύρω από το Ασφαλιστικό, ο υπουργός μίλησε για δήθεν ένταση της μάχης κατά της εισφοροδιαφυγής και εξορθολογισμό των δαπανών στο χώρο της Υγείας, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί μόνο σαν προαναγγελία νέων περικοπών και σ' αυτόν τον τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε για την επόμενη βδομάδα την παρουσίαση πρωτοβουλιών για τη μείωση της ανεργίας των νέων, αναγορεύοντας το 2007 σε «έτος για την αντιμετώπιση της μείωσης της ανεργίας των νέων». Εργαζόμενοι και άνεργοι, βέβαια, έχουν πλούσια πείρα από ανάλογες πρωτοβουλίες είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συνδέονταν πάντα με προτάσεις και μέτρα για ανασφάλιστη εργασία, επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, διοχέτευση του επιδόματος ανεργίας στους εργοδότες, υποαπασχόληση και μερική απασχόληση.

Κατά τ' άλλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σ. Τσιτουρίδης κάλεσε όσους εργαζόμενους έχουν κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα να μη βγουν πρόωρα στη σύνταξη μέσα στο 2007 και δεσμεύτηκε ανέξοδα ότι η κυβέρνηση «δε θα αλλάξει τη μορφή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης».

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ
Δεδομένο το πετσόκομμα των συντάξεων

Από κινητοποίηση της ΟΒΣΑ για το Ασφαλιστικό τον περασμένο Οκτώβρη
Από κινητοποίηση της ΟΒΣΑ για το Ασφαλιστικό τον περασμένο Οκτώβρη
Αμέσως μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Τσιτουρίδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ του αρμόδιου υπουργού, του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρη Ασημακόπουλου και του διοικητή του ΟΑΕΕ Κωνσταντίνου Κόντου, με θέμα το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005 που ρυθμίζει τη λειτουργία του νεότευκτου Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό των συντάξεων που προβλέπει το ΠΔ, οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν 57% περισσότερα χρήματα για να έχουν το ίδιο ποσό σύνταξης. Αυτό ισχύει όχι μόνο γι' αυτούς που ασφαλίζονται από την 1/1/2006, αλλά και για τους παλιούς ασφαλισμένους. Οι απώλειες στις συντάξεις από την 1/1/2009 (οπότε λήγει η λεγόμενη «μεταβατική περίοδος») και μετά θα κυμαίνονται μεταξύ 20%-35%, σε σχέση με το παλιό καθεστώς και ανάλογα με την ασφαλιστική κλίμακα και τα χρόνια που είναι ασφαλισμένος κάθε αυτοαπασχολούμενος και ΕΒΕ.

Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι συντάξεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά μέχρι και το 2009, ενώ για μετά τη μεταβατική περίοδο ισχυρίστηκε ότι η πρόταση που έκανε στη ΓΣΕΒΕΕ «λύνει ένα πολύ σημαντικό μέρος των όποιων προβλημάτων θα υπήρχαν». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, συζητήθηκε η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα προβλέπει κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων μετά το 2009. Πρόκειται για ελιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των ΕΒΕ μπροστά στο προδιαγεγραμμένο πετσόκομμα των συντάξεών τους. Ανοιχτό παρέμεινε και το ζήτημα της κάλυψης των ελλειμμάτων των τριών Ταμείων που ενοποιήθηκαν και τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν τα 735.000.000 ευρώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Τους πέταξε στο δρόμο με «το καλημέρα»

To αντεργατικό πρόσωπο της νέας Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ και κέρδισε τις εκλογές με τη βοήθεια του νεοδημοκράτη υποψήφιου Χρ. Παλαμιώτη και της παράταξης του ΣΥΝ, δεν άργησε να φανεί. Το έδειξε, ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος δήμαρχος Δομ. Βερύλης, πετώντας στο δρόμο 13 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, που απασχολούνταν εδώ και χρόνια, κυρίως, στους τομείς καθαριότητας και πρασίνου. Οι εργάτες έμειναν άνεργοι με τη λήξη των συμβάσεων και με το πρόσχημα ότι η ανανέωσή τους «δεν εμπίπτει της νομιμότητας».

Η αντεργατική απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Καρδίτσας, αντιπροσωπεία του οποίου συναντήθηκε με τον Δομ. Βερύλη, που επανέλαβε την άρνησή του να γίνει επαναπρόσληψη των εργατών. Με πρωτοβουλία της διοίκησης του Συλλόγου, τις επόμενες μέρες θα γίνουν συναντήσεις για το θέμα με εκπροσώπους φορέων.

Η απόφαση της νέας Δημοτικής Αρχής εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Μια πολιτική, η οποία ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, βάζει βαθιά το χέρι στις τσέπες των δημοτών με τα δημοτικά τέλη και επιβάλλει μια σειρά άλλων αντιδραστικών μέτρων, τα οποία η νέα Δημοτική Αρχή «ορκίστηκε» ότι θα εφαρμόσει με ζήλο και συνέπεια. Το γεγονός βεβαίως ότι ο νέος δήμαρχος Καρδίτσας πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται ακριβώς στην ίδια πορεία με την κυβέρνηση και αποδεικνύει ότι είναι ψεύτικες και αποπροσανατολιστικές οι δήθεν διαφοροποιήσεις και κατηγόριες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση για την πολιτική της στο πρόβλημα των συμβασιούχων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καταγγέλλει την «επίπληξη» συνδικαλιστή

Την τρομοκρατική «επίπληξη» του συνδικαλιστή Παναγιώτη Κανέψου από τη διεύθυνση των καταστημάτων «Πράκτικερ» στη Λάρισα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση. Η «γραπτή επίπληξη» της εργοδοσίας περιείχε συκοφαντικές κατηγορίες για μη σωστή τήρηση των καθηκόντων του και επιβεβαιώνει ότι η εργοδοσία έχει κινητοποιήσει μηχανισμούς χαφιεδισμού για την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι στο "Πράκτικερ" Λάρισας - τονίζεται στην ανακοίνωση - βρέθηκαν ξανά μπροστά σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων από τη διεύθυνση για να εμποδίσει τη συσπείρωσή τους στο σωματείο». Και υπογραμμίζεται: «Εχουν ξαμολήσει τα τσιράκια τους - είναι αυτοί που συμμετείχαν στο διασπαστικό εργοδοτικό σωματείο σφραγίδα - για να αστυνομεύσουν τους εργαζόμενους, αποτυπώνοντας την ανησυχία της εργοδοσίας για τη διάλυση, πλέον, του εργοδοτικού σωματείου στο κατάστημα της Λάρισας, αλλά και για τις συνεχείς προσπάθειες του Πανελλαδικού Σωματείου στα "Πράκτικερ" και της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων της επιχείρησης».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη μαζικοποίηση και δράση του σωματείου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ