ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ
«Παρανομία» έναντι της ΕΕ οι αυξήσεις στις συντάξεις!

Ο πρωθυπουργός φρόντισε, σε μια συνέντευξη που υποτίθεται ότι θα ανέλυε την «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης, να ομολογήσει - άθελά του - τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του «μονόδρομου»

Το «μαύρο - άσπρο»! Με αυτό τον τίτλο θα μπορούσε να αποδοθεί η παράσταση που δόθηκε χτες από τον πρωθυπουργό στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με θέμα την... «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησής του. Ο κ.Σημίτης, ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισε την πολιτική της κυβέρνησής του όλα αυτά τα χρόνια σαν υπόδειγμα «κοινωνικής ευαισθησίας» (!) και «κοινωνικής δικαιοσύνης» (!) και μάλιστα ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού για να τη συνεχίσει και να την ολοκληρώσει...

Ο πρωθυπουργός - με καθόλου πρωτότυπο τρόπο - υποστήριξε ότι κατά την προηγούμενη 4ετία, πέραν της «σταθερότητας» και της «ανάπτυξης» επιτεύχτηκε και η διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής»! Δίνοντας μια εντελώς πλαστή εικόνα της πραγματικότητας, μίλησε για «πρόοδο» που σημειώθηκε στον τομέα της «κοινωνικής σύγκλισης», με τις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ, παραγνωρίζοντας - φυσικά - ότι η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο της φτώχειας του «ευρωενωσιακού παραδείσου». Δε δίστασε, επίσης, να προβεί σε στατιστικές αλχημείες και σε απόκρυψη στοιχείων, για να ισχυριστεί ότι επί των ημερών του αυξήθηκε η μέση αγοραστική αξία του εισοδήματος των εργαζομένων στην Ελλάδα... «Ξέχασε», δηλαδή, ότι στο διάστημα αυτό, η Ελλάδα πέρασε και στον εν λόγω τομέα, από την τρίτη θέση (από το τέλος), που βρισκόταν στις αρχές του '90, στη δεύτερη θέση από το τέλος...

Αγωνιώδης ήταν η προσπάθεια του Κ.Σημίτη να πείσει ότι η αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για την κοινωνική πολιτική είναι «ριζικά διαφορετική» (!) από την αντίληψη της ΝΔ. Ομως, η αλήθεια αποτυπώθηκε στις ίδιες τις εξαγγελίες του και κυρίως στις απόλυτα νεοφιλελεύθερες αναφορές του στη δήθεν ανάγκη οι δημόσιες επιχειρήσεις (νοσοκομεία, επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας κλπ.) να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να διευθύνονται από ιδιώτες «μάνατζερ»... Αλλωστε, δεν έκρυψε ότι η επόμενη 4ετία θα είναι για την κυβέρνησή του μια περίοδος «απελευθέρωσης» των αγορών.

Φυσικά, επιχειρώντας να τονίσει τη «διαφορετικότητα» του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, δε δίστασε να πει πράγματα απίστευτα, όπως ότι την τελευταία 4ετία αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες και οι κοινωνικοί πόροι σε όλους - αυτό ισχυρίστηκε - τους τομείς! Ως μέγιστη απόδειξη, δε, της φιλολαϊκής αντίληψης του ΠΑΣΟΚ προσέφερε (για μια ακόμα φορά) την εξαγγελία για το... σχέδιο σύστασης ενός «δικτύου ασφαλείας για τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους»... Ομολόγησε, δηλαδή, ότι η πολιτική του θα συνεχίσει να παράγει φτωχούς και περιθωριοποιημένους, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που θα χρειαστεί και ειδική πολιτική για τη σωτηρία τους!

Κατά τα άλλα, ο κ. Σημίτης δεν υπήρξε φειδωλός σε υποσχέσεις, τόσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας (επανέλαβε τα περί 300.000 νέων θέσεων εργασίας), για τη «βελτίωση» του ΕΣΥ (θα αποδώσει η πολιτική των... μάνατζερ, υποστήριξε) ενώ για την παιδεία ανέφερε ότι η μεταρρύθμισή του έγινε για να μη μειονεκτούν τα Ελληνόπουλα έναντι των άλλων παιδιών της Ευρώπης... Μιλώντας, παρεμπιπτόντως, για τους αγρότες, τους κάλεσε να μη βλέπουν το σημείο της κρίσης από το οποίο διέρχονται σήμερα «αλλά την προοπτική»!

Το πλέον αξιοσημείωτο της συνέντευξης του πρωθυπουργού ήταν τα όσα είπε, για να αντιπαρατεθεί στις εξαγγελίες της ΝΔ. Οπως ομολόγησε, οι υποσχέσεις της ΝΔ για αυξήσεις συντάξεων «δεν μπορούν να εκπληρωθούν» αφού θα ήταν «παρανομία» (!) έναντι της ΕΕ και διότι η δαπάνη που συνεπάγονται «θα ξεπεράσει το όριο που θέτει το Μάαστριχτ»! Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι η ΝΔ δε θα πράξει ό,τι υπόσχεται και ότι - αντίθετα - θα συνεχίσει την πολιτική του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ! Πράγμα που βεβαίως θα κάνει και η κυβέρνησή του...

«Απαγόρευση » των ερωτήσεων και επίθεση στο «Ρ» !

Για πρώτη φορά στην ιστορία των προεκλογικών συνεντεύξεων ενός πρωθυπουργού προς δημοσιογράφους, μια συνέντευξη ξεκίνησε με την έκδοση απαγόρευσης (!) προς τους εκπροσώπους του Τύπου, για το τι δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός να τον ρωτήσουν!

Το πρωτοφανές συνέβη χτες! Πριν ακόμα ξεκινήσουν καλά - καλά οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός και ο εκπρόσωπός του, ο κ. Ρέππας, δήλωσαν ότι δε θα επιτρέψουν να γίνει καμία ερώτηση προς τον κ.Σημίτη για τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο! Μάλιστα η απαγόρευση εκδόθηκε στο όνομα ότι η συνέντευξη δινόταν για «άλλο θέμα». Επιπλέον, η απαγόρευση ανακοινώθηκε αφού προηγουμένως ο κ. Σημίτης είχε προχωρήσει από το βήμα του Ζαππείου σε μακροσκελές διάγγελμα με θέμα το Χρηματιστήριο!

Από το σημείο εκείνο, στο χώρο του Ζαππείου εκτυλίχτηκαν τα εξής:

Ο δημοσιογράφος από την «Ελευθεροτυπία» δήλωσε ότι επιθυμούσε να θέσει ερώτημα για το Χρηματιστήριο, αλλά αφού δεν τη δεχόταν ο πρωθυπουργός, προχώρησε σε ερώτημα για άλλο θέμα. Ακολούθησε ο δημοσιογράφος της «Απογευματινής», ο οποίος επιχειρώντας να κάνει τη δουλιά του και να θέσει ερώτημα για το Χρηματιστήριο, δέχτηκε την παρέμβαση του κ. Ρέππα, ο οποίος ορθά - κοφτά απαγόρευσε τη διατύπωση του ερωτήματος και αφαίρεσε το λόγο από τον δημοσιογράφο!

Κατόπιν ήρθε η σειρά του δημοσιογράφου του «Ρ». Τότε δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Ρέππα να διαπράξει τη μέγιστη απρέπεια, επιτιθέμενος κατά του «Ρ» και πιστοποιώντας ότι δικαίως ο πρωθυπουργός του εμπιστεύτηκε τη θέση του υπουργού Τύπου, όλα αυτά τα χρόνια. Ας αφήσουμε το διάλογο που διεμείφθη στο Ζάππειο να «μιλήσει» για το τι συνέβη από το σημείο εκείνο και μετά:

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κατ' αρχήν κάνοντας χρήση και όχι κατάχρηση της ευγένειας που σας διακρίνει, να πω ότι εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι σε μια συνέντευξη Τύπου και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο προχωρήσατε σε απαγόρευση ερωτήσεων, αυτών δηλαδή που αφορούν το Χρηματιστήριο.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, κ. Μπογιόπουλε, θα μου επιτρέψετε να πω, ότι ήταν συγκεκριμένο το θέμα για το οποίο κληθήκατε εδώ να συζητήσουμε και επί του οποίου θέτετε ερωτήσεις. Το σεβάστηκαν όλοι οι συνάδελφοί σας. Λυπούμαι, γιατί με αυτό τον τρόπο θέλετε να δείξετε ότι εσείς είστε περισσότερο ευσυνείδητος από τους συναδέλφους σας. Και με αυτή την έννοια πιστεύω ότι διαπράττετε μια απρέπεια σε βάρος των συναδέλφων σας, πρώτα και κύρια.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Κύριε Ρέππα, σας έχω πει επανειλημμένως ότι δεν πρέπει να προχωράτε στην απρεπή και ατυχή τακτική του «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των δημοσιογράφων. Και όσον αφορά το θέμα της συνέντευξης (σ. σ.: κοινωνική πολιτική) έχω να σας θυμίσω ότι πριν από 8 μήνες ο εκπρόσωπος του κόμματός σας (σ. σ.: ο κ.Λαλιώτης) αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο, μιλούσε για φαινόμενο το οποίο έχει κοινωνικές αναφορές!

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, παρακαλώ να κάνετε την ερώτησή σας επί του θέματος. Ολα τα άλλα σχόλια τα διαβάζουμε καθημερινώς στην εφημερίδα σας. Οπως περίπου γνωρίζουμε τι θα γράψετε αύριο στην εφημερίδα σας. Παρά ταύτα, θα σας απαντήσουμε.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαβάζετε τακτικά τον «Ριζοσπάστη»!

Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ενα φύλλο το μήνα, την πρώτη του μήνα. Και γνωρίζω τι γράφετε...

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη»!

Αυτά συνέβησαν χτες στο Ζάππειο. Δείγμα - κι αυτό - της... δημοκρατίας που αποπνέει ο «εκσυγχρονισμός»...

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ανέξοδα «θα» και υποκρισία

Ανακρίβειες και αυθαίρετα συμπεράσματα για το κυβερνητικό έργο, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Στην επανάληψη υποσχέσεων και ανακριβειών για το κυβερνητικό έργο, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης χτες, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση αυτή με πλήρη συνείδηση υλοποιεί τις αντιλαϊκές και αντεργατικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυτές οι εντολές θα κρίνουν την πρακτική και τις υποσχέσεις της.

«Αυτό είναι παρανομία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη ΝΔ και στις προεκλογικές της υποσχέσεις για τις συντάξεις. Οπως είπε, το κόστος αυτών των υποσχέσεων, ξεπερνά το όριο που έχει θέσει σε σχέση με το έλλειμμα, το Μάαστριχτ. Λίγο πριν, την... καταγγελία του, σημείωνε ότι «κάθε χώρα καθορίζει με τις επιλογές της τη θέση της μέσα στην Ενωση. Σήμερα οι πολίτες της Ελλάδας έχουν την τύχη της χώρας τους στα χέρια τους».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «Δημιουργήσαμε 210.000 θέσεις εργασίας», αλλά οι θέσεις αυτές αποτελούν φυσιολογικό αποτέλεσμα της λειτουργίας της οικονομίας. «Σύγχρονες υποδομές στο χώρο της κατάρτισης», χαρακτήρισε την κατεύθυνση της «Λευκής Βίβλου» για διά βίου μάθηση στη βάση του ανόητου συνθήματος ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άνεργοι αλλά μη καταρτισμένοι... «Ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και των συντάξεων», θεώρησε το γεγονός ότι οι αμοιβές των εργαζομένων κινούνται στα επίπεδα του 1982, ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας κινούνται στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας. Την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Οτι οι κατώτερες συντάξεις αντιστοιχούν σε 15,5 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη από τα 20 που ήταν και το βοήθημα ΕΚΑΣ δίνεται σε λίγους και σ' αυτούς όχι ολόκληρο.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να υποσχεθεί τη δημιουργία 300 χιλ. θέσεων εργασίας ή «ευκαιριών» ή δυνατοτήτων απασχόλησης και άλλων 300 χιλ. θέσεων κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο που απέφυγε να μιλήσει για νέες θέσεις εργασίας και το είδος της απασχόλησης. Προσβλέπει στις αναμενόμενες προσλήψεις. Στα προγράμματα κατάρτισης που εξαπατούν τους άνεργους. Στην επιδότηση των εργοδοτών με τους πόρους στήριξης των ανέργων για προσλήψεις που θα έκαναν έτσι κι αλλιώς. Στην επιδότηση ανέργων για να γίνουν... επιχειρηματίες (ανεξάρτητα αν επιβιώσουν). Με λίγη προεκλογική υπερβολή, καταλήγει σε πλούσια νούμερα, προεκλογικής κατανάλωσης. Δεδομένο σε όλα αυτά, είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο πρέπει να χτυπηθούν, ώστε να ενισχυθεί η μερική απασχόληση και η απασχολησιμότητα.

Επισήμανε ότι θα ενισχυθεί και η πιλοτική εφαρμογή του «35ωρου», που στις τράπεζες έφερε σε δεινή θέση τους εργαζόμενους και ανέτρεψε κάθε έννοια δοσμένου ωραρίου εργασίας!

Στα ασφαλιστικά, επανέλαβε τα περί σεβασμού των «ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων» αλλά και εξασφάλισης ενός «βιώσιμου και αποδοτικού» συστήματος για τις νέες ηλικίες. Οι δηλώσεις του αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα έχουν δηλώσει και προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη, τα οποία προδιαγράφουν τη δημιουργία ενός βαθιά αντιλαϊκού συστήματος ασφάλισης, με μείωση παροχών και δικαιωμάτων.

Το Χρηματιστήριο, ο κ. Σημίτης, ο κ. Λαλιώτης και ... ο λογαριασμός

Ηχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού για το Χρηματιστήριο ξεκίνησε ως εξής:

«Στο Χρηματιστήριο δεν επιτρέπεται να ασκούνται ούτε κυβερνητικές, ούτε κομματικές παρεμβάσεις, ούτε επιτρέπεται, κατά μείζονα λόγο, οποιαδήποτε επιχείρηση εκμετάλλευσης της πορείας του Χρηματιστηρίου για να αντληθούν εκλογικά οφέλη από οποιονδήποτε»! Και ο κ. Σημίτης κατέληξε: «Καλώ όλους να διαφυλάξουμε την ηρεμία και την πολιτική ουδετερότητα του Χρηματιστηρίου»! (Κώστας Σημίτης, προεκλογική περίοδος, Μάρτης 2000).

***

Παρακολουθήστε τώρα το μέγεθος της πολιτικής αξιοπιστίας του κόμματος που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Θαυμάστε την πολιτική «ουδετερότητα», που τήρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λαλιώτης, σε σχέση με το Χρηματιστήριο, κατά την προεκλογική περίοδο του περασμένου Ιούνη. Τότε ο κ. Λαλιώτης, από το βήμα της Χαριλάου Τρικούπη, δήλωνε μόλις 4 μέρες πριν τις ευρωεκλογές τα εξής:

1) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές στο Χρηματιστήριο έχουν αξία» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

2) «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών... θα αναδείξουν με την ψήφο τους, με την ετυμηγορία τους το ΠΑΣΟΚ ως πρώτο κόμμα και θα δώσουν μια νέα νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί ξέρουν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι και θα είναι η εγγύηση για τα κεκτημένα τους, αλλά και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 9/6/99, προεκλογική περίοδος).

3) «Το Χρηματιστήριο αποτελεί και ένα σημείο κοινωνικής αναφοράς, γιατί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν επενδύσει και επενδύουν στο Χρηματιστήριο» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

4) «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993 μετέτρεψε το Χρηματιστήριο από περιθωριακό οικονομικό θεσμό σε μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

5) «Για τους επενδυτές δημιουργήθηκαν νέες ευκαιρίες τοποθέτησης των αποταμιεύσεών τους με υψηλή απόδοση» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

6) «Σήμερα ένα εκατομμύριο επενδυτές, όπως και όλοι οι Ελληνες, ξέρουν ότι οι μετοχές έχουν αξία γι' αυτό... θέλουν σταθερό πλαίσιο αναφοράς, με συνέχεια, με συνέπεια, με διασφαλίσεις» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

7) «Τα διλήμματα είναι υπαρκτά για όλους τους Ελληνες. Είναι υπαρκτά και για τους επενδυτές... όλοι γνωρίζουν σ' αυτές τις εκλογές τι διακυβεύεται» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

8) «Η υγιής πορεία της οικονομίας επέτρεψε στο Χρηματιστήριο να αποκτήσει τη θέση που έχει και σε άλλες προηγμένες χώρες» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

9) «Η συντριπτική πλειοψηφία του ενός εκατομμυρίου επενδυτών... λέει ΝΑΙ στη σταθερότητα, στην ασφάλεια, στην ανάπτυξη. Ολοι αυτοί σκέφτονται, συγκρίνουν, αποφασίζουν και ψηφίζουν στις 13 Ιουνίου» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

10) «Είμαστε σίγουροι και αισιόδοξοι ότι και η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών ξέρουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι εγγύηση όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τα κεκτημένα τους, όσο και για τις προσδοκίες τους» (Κ. Λαλιώτης, 8/6/99, προεκλογική περίοδος).

***

Αυτά λέγονταν από τον κ. Λαλιώτη - σε συνεννόηση με τον κ. Σημίτη - όταν οι «φούσκες» πήγαιναν καλά. Αυτά λέγονταν τότε που ο κ. Λαλιώτης - σε συνεννόηση με τον κ. Σημίτη - έστηνε προεκλογικά σποτ στην τηλεόραση και «έστελνε» τον κοσμάκη στη Σοφοκλέους. Αυτά τότε. Τώρα όμως, τώρα, που οι φούσκες άρχισαν να «σκάνε», ο κ. Σημίτης θεωρεί ...«ανεπίτρεπτη οποιαδήποτε επιχείρηση εκμετάλλευσης της πορείας του Χρηματιστηρίου για να αντληθούν εκλογικά οφέλη από οποιονδήποτε»...

Επομένως, όποιος θέλει να στείλει το «λογαριασμό» για τα σπασμένα, ξέρει πού θα πρέπει να αποταθεί.


Ν. Μπ.

Μπερδεύτηκε και ... διαφώνησε με τον εαυτό του!

Μπερδεύτηκε... λίγο χτες ο πρωθυπουργός. Βλέπετε, στην προσπάθειά του να αντιπαρατεθεί στην υποσχεσιολογία της ΝΔ, είπε ότι «οι υποσχέσεις αυτές δε θα εκπληρωθούν, γιατί θα ήταν παρανομία έναντι της ΕΕ» και των κριτηρίων του Μάαστριχτ! Ομολόγησε, δηλαδή, ότι τα πάντα στην Ελλάδα τίθενται κάτω από την προκρούστεια κλίνη της ΟΝΕ!

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδρασή του στο ερώτημα από το «Ρ», που ακολούθησε.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Θα ήθελα, κύριε πρόεδρε, να σας ρωτήσω το εξής. Είπατε προηγουμένως ότι ο κ. Καραμανλής προχωράει σε μια παροχολογία, αναφερόμενος στο ότι η κατώτατη σύνταξη θα φτάσει στις 150.000 δρχ. το μήνα για τους συνταξιούχους. Παροχολογία, η οποία κινείται πέραν των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατώτατη σύνταξη; Δεν είπα τέτοιο πράγμα.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Οχι εσείς. Ο κ. Καραμανλής.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ είπα ότι αν αθροίσουμε όλα αυτά τα ποσά, θα φτάσουμε ένα έλλειμμα, το οποίο είναι πάνω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και, άρα, δε θα είναι πια η Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο, το οποίο καθορίζει η Συνθήκη. Αυτό είπα.

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»: Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Συμφωνούμε. Στο πλαίσιο του Μάαστριχτ και των κριτηρίων της ΟΝΕ, οι συνταξιούχοι τα επόμενα χρόνια δε θα έχουν ούτε καν το πενιχρό εισόδημα σύνταξης 150.000 δρχ. το μήνα. Συμφωνούμε ότι δε θα έχουν καν αύξηση 21.000 δρχ. οι αγρότες (σ.σ.: όπως τάζει ο κ. Καραμανλής). Συμφωνούμε. Τα κριτήρια του Μάαστριχτ δεν το επιτρέπουν αυτό. Συμφωνώ μαζί σας!

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δε συμφωνώ (!!!) με αυτά που λέτε. Διότι αυτή είναι μια διαστρέβλωση των όσων είπαμε....», απάντησε ο κ. Σημίτης - εμφανώς ξαφνιασμένος - μόλις αντιλήφθηκε το μέγεθος της ομολογίας, στην οποία είχε προβεί. Αφού, λοιπόν, «διαφώνησε» (!!!) με όσα ο ίδιος είχε πει λίγο πριν, κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι «το ΕΚΑΣ αύξησε το πραγματικό εισόδημα των συνταξιούχων, και μάλιστα αύξησε το πραγματικό εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, στο επίπεδο εκείνο το οποίο είχαν θέσει ως αίτημα οι συνταξιούχοι»...

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ
Η ΟΝΕ και ο... . «συνήγορος υγείας»!

Τώρα πια ο «εκσυγχρονισμός» ολοκληρώθηκε! Η «μητέρα των εξαγγελιών» έγινε! Ο πρωθυπουργός το είπε: Θα φτιάξουμε και θεσμό «συνηγόρου υγείας του πολίτη την επόμενη 4ετία»(!!!), υποσχέθηκε...

***

Στο μεταξύ (όπως επισήμανε χτες συνάδελφος δημοσιογράφος από τη «Ναυτεμπορική») δε στέλνεται κανένα γιατρό (πραγματικό) στη Χίο και στη Σύμη που δεν έχουν ούτε για δείγμα, κ. πρωθυπουργέ;

***

Αν και εδώ που τα λέμε, με όσα ακούμε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ένας «συνήγορος» για την υγεία μας δε θα ήταν και τόσο άχρηστος...

***

Πότε θα σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν στο φροντιστήριο, ξέρετε; Το ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός: «Οταν το σύστημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δουλέψει», είπε...

***

Δεν τους κάνετε δυο τους «συνηγόρους υγείας», κ. πρόεδρε;

***

«Εμείς σε άλλα πιστεύουμε», διέκοψε ο πρωθυπουργός και απαγόρεψε στο δημοσιογράφο της «Απογευματινής» να θέσει ερώτημα για το Χρηματιστήριο.

***

Σωστά. Είναι άλλωστε γνωστή η... μη «πίστη» του ΠΑΣΟΚ στον τζόγο. Αν δεν το πιστεύετε, αφήστε τη σκέψη σας να ταξιδέψει και πέραν της Σοφοκλέους. Στα καζίνο ή στα «πάμε στοίχημα», επί παραδείγματι...

***

Ιδού η είδηση της χτεσινής συνέντευξης του πρωθυπουργού που προέκυψε όταν ο κ. Σημίτης θέλησε να απαντήσει στην (υποκριτική πράγματι) παροχολογία της ΝΔ: Οποιος λέει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, τότε πιστεύει σε «μια παρανομία έναντι της ΕΕ»! Αυτό εκφεύγει των κριτηρίων του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, όπως εξήγησε ο κ. Σημίτης!

***

«Ζήτω η ΟΝΕ» (!), δηλαδή...

Πλαστογραφίες...

Το έχουμε ξαναπεί. Με αυτά που κάνουν οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού δεν του προσφέρουν καλή υπηρεσία. Γιατί το να «κόβεις» από τα επίσημα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των συνεντεύξεων του πρωθυπουργού εκείνα τα σημεία που θεωρείς ότι δεν έπρεπε να ειπωθούν (αλλά τα είπε), δεν έχει κανένα νόημα. Πολύ περισσότερο όταν τα όσα λέει ο κ.Σημίτης στις συνεντεύξεις, τα ακούνε δεκάδες αυτιά δημοσιογράφων. Αυτό κάποτε πρέπει να το καταλάβει ακόμα και ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κ.Σημίτη, ο κ. Πάνταργιας. Το γεγονός, εν ολίγοις, ότι χτες «εξαφανίστηκαν» από τα πρακτικά της συνέντευξης ολόκληρες φράσεις του κ. Σημίτη, όπως ότι είναι «παρανομία έναντι της ΕΕ» η παροχή αυξήσεων προς τους συνταξιούχους ή το γεγονός ότι έπεσε «λεπίδι» και «μοντάζ» στους διαλόγους μεταξύ δημοσιογράφων και κ. Ρέππα για το Χρηματιστήριο, είναι ενέργειες που δε «διασώζουν» την κυβερνητική πολιτική. Απλώς εκθέτουν τους πλαστογράφους. Πράγμα - άλλωστε - το οποίο επισημάναμε χτες το βράδυ στον ίδιο τον κ. Ρέππα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ