ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΑ 16 ΜΑΡΤΗ

1789. Γεννήθηκε ο Γκεόργκ Σιμόν Ομ. Γερμανός φυσικός. Η μονάδα της ηλεκτρικής αντίστασης φέρει το όνομά του (σύμβολο Ω). Εκανε πολλές έρευνες και πειράματα και είναι ιδιαίτερα γνωστός για το περίφημο νόμο του Ομ, σύμφωνα με τον οποίο η ένταση του ρεύματος Ι που διαπερνά ένα μεταλλικό αγωγό (σε σταθερή θερμοκρασία) είναι ανάλογη με τη διαφορά δυναμικού U που εφαρμόζεται στις άκρες του αγωγού και αντιστρόφως ανάλογη με την αντίσταση του αγωγού (Ι=U/R).

1940. Γεννήθηκε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι. Ιταλός κινηματογραφικός και θεατρικός σκηνοθέτης. Από τις γνωστότερες ταινίες του είναι «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», το «1900» και ο «Τελευταίος Αυτοκράτωρ».

1968: Η σφαγή του Μι Λάι

Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Πτώματα από τη σφαγή του Μι Λάι σε φωτογραφία που ελήφθη από Αμερικανό στρατιώτη αμέσως μετά το μακελειό
Το πρωί της 16ης του Μάρτη, μια μονάδα Αμερικανών στρατιωτών, υπό τις διαταγές του υπολοχαγού Γουίλιαμ Κάλεϊ, εισβάλλει χωρίς αντίσταση στο χωριό Μι Λάι, 650 χιλιόμετρα βορείως της Σαϊγκόν, κοντά στα σύνορα με το Βόρειο Βιετνάμ. Ολοι οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούνται εξ ορισμού ύποπτοι συνεργασίας με τους αντάρτες. Οι Αμερικανοί συγκεντρώνουν το πλήθος, κυρίως γυναικόπαιδα και γέρους. Οι εντολές είναι σαφείς, το χωριό και οι κάτοικοί του πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου Γης. Αλλωστε σε ολόκληρη την περιοχή οι Αμερικανοί ακολουθούν την τακτική της «καμένης γης» για να μην υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι που θα βοηθήσουν τους Βιετκόνγκ. Μόλις ο υπολοχαγός Κάλεϊ δίνει τη διαταγή, αρχίζει η σφαγή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες γαζώνουν με τα αυτόματα τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους, πετώντας πάνω τους και χειροβομβίδες. Εξοντώνονται έτσι 507 άνθρωποι - ανάμεσά τους 173 παιδιά, 76 μωρά και 60 γέροι.

Ενας από τους στρατιώτες που πήραν μέρος στην αποστολή περιγράφει:

«Ενας από μας πυροβόλησε μια γυναίκα και τότε σκόπευσαν όλοι στο κεφάλι της και άρχισαν να πυροβολούν όλοι μαζί. Κομμάτι - κομμάτι τινάζονταν στον αέρα τα θραύσματα από τα κόκαλα του κεφαλιού της...».

Οι φωτογραφίες και οι διηγήσεις από τη σφαγή του Μι Λάι, η οποία αποκαλύφθηκε στην κοινή γνώμη ενάμιση χρόνο αργότερα, έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλώντας απέραντη φρίκη και αγανάκτηση. Ηταν η οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη συνείδηση των λαών όλου του κόσμου.

Οπως αποδείχτηκε όμως το Μι Λάι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο αποστρατευμένος πλέον Γιουτζίν Ράσελ δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από ανάλογη σφαγή αμάχων σε χωριό της περιοχής Πλεϊκού, το Νοέμβρη του 1967. Οι Αμερικανοί είχαν ρίξει εξάλλου ως το 1968 στο Νότιο Βιετνάμ περισσότερες βόμβες απ' όσες στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ το Βόρειο Βιετνάμ βομβαρδίζεται περισσότερο απ' όσο η Γερμανία και η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου.

Καιρός

Στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Βόρειο Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο.

Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι έντονα, σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι και στα πελάγη τοπικά ισχυροί, γρήγορα όμως στα δυτικά και βόρεια και μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές θα γίνουν βόρειοι ισχυροί και τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 1-9, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6-17, στο Αιγαίο από 9-19 και στη Θεσσαλονίκη από 4-9 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί μέτριοι, από το απόγευμα όμως θα γίνουν βόρειοι μέχρι ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-17 βαθμούς.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 16 ΜΑΡΤΗ

1926. Ο Ρόμπερτ Γκόνταρτ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του ήταν 12,4 μέτρα. Ηταν, ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στους πολέμους, όσο και στην προσπάθεια για την κατάκτηση του διαστήματος.

1935. Ο Χίτλερ κατήργησε μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρεί στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Στη Συνθήκη που σηματοδοτούσε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιέχονταν οι υποχρεώσεις της ηττημένης Γερμανίας. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων ήταν και διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού ενόπλων δυνάμεων, υπό τον έλεγχο των νικητών. Ο επανεξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος άρχισε πολύ νωρίτερα, το 1934, υπό το κράτος της μυστικότητας, αλλά εν γνώσει των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι υπολόγιζαν τότε ότι ο Χίτλερ θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1971. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση για παρασπονδία έναντι των άλλων συμμάχων και ότι επιδιώκει μονομερώς να επιβληθεί των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων, αξιοποιώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

1978. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί. Ηταν η αρχή μιας ιστορίας που συγκλόνισε όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο και τελείωσε με τη δολοφονία του Αλντο Μόρο. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις ότι πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία βρίσκονταν και οι μυστικές υπηρεσίες.

1995. Στα πλαίσια των προσπαθειών για την ειρήνευση στη Βόρειο Ιρλανδία ο ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ, μέρα με τη μέρα, η προεκλογική δραστηριότητα όλων των πολιτικών κομμάτων. Χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος απέφυγε να ξεκαθαρίσει το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Κ. Καραμανλής συνέχισε στην κατεύθυνση της ...θριαμβολογίας (σελίδες 16 - 17).

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό από επιδρομές αμερικανικών και βρετανικών μαχητικών, κατήγγειλε, χτες, για δεύτερη φορά σε διάστημα μικρότερο της μιας βδομάδας, η Βαγδάτη (σελίδα 25).

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ παραμένει η ανάγκη του διεξοδικού ελέγχου στην ποιότητα και πρωτίστως στην ασφάλεια των τροφίμων, αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγ. Βενιζέλος, δε δίστασε χτες να απονείμει - για λογαριασμό της κυβέρνησης - εύσημα στους βιομηχάνους τροφίμων για τη συμβολή τους στην ποιότητα και την ασφάλεια τροφίμων (σελίδα 26).

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ, ουσιαστικά, παραμένουν αυτή τη βδομάδα οι τιμές των υγρών καυσίμων, με μοναδική εξαίρεση το πετρέλαιο κίνησης, η τιμή του οποίου μειώθηκε κατά 2,10 το λίτρο (σελίδα 26).

Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ της κοινωνικής ασφάλισης από τα διαλυτικά σχέδια που εξυφαίνονται στις Βρυξέλλες και υιοθετούνται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αποτελεί το περιεχόμενο των περιφερειακών πανσυνταξιουχικών συγκεντρώσεων, που διοργανώνονται την προσεχή Τρίτη, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου (σελίδα 29).

ΑΡΝΕΙΤΑΙ, με προσχηματικές και αβάσιμες δικαιολογίες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την παραχώρηση του Επταπύργιου της Θεσσαλονίκης στο ΚΚΕ, για την πραγματοποίηση πολιτικού μνημοσύνου στις 21 Απρίλη (σελίδα 35).

ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ «ημετέρων», ακόμα και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της αποκατάστασης των συνεπειών από το σεισμό του Σεπτέμβρη, που έπληξε την Αττική, καταγγέλλει, σε γραπτή δήλωσή του, ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, σημειώνοντας ακόμη ότι «έξι μήνες μετά το σεισμό που χτύπησε την Αττική, κανείς από την κυβέρνηση δεν ένιωσε την υποχρέωση να κάνει δημόσιο απολογισμό, τόσο των ζημιών που προκλήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό, όσο, κυρίως, των ενεργειών που έγιναν για την επούλωση των πληγών» (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ