Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ 16 ΜΑΡΤΗ

1926. Ο Ρόμπερτ Γκόνταρτ εκτοξεύει με επιτυχία τον πρώτο πύραυλο με υγρά καύσιμα. Η πτήση διήρκεσε μόλις δυόμισι δευτερόλεπτα, η απόσταση που διήνυσε ήταν 55 μέτρα, ενώ το μέγιστο ύψος της τροχιάς του ήταν 12,4 μέτρα. Ηταν, ωστόσο, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν τόσο στους πολέμους, όσο και στην προσπάθεια για την κατάκτηση του διαστήματος.

1935. Ο Χίτλερ κατήργησε μονομερώς τη Συνθήκη των Βερσαλλιών και προχωρεί στον επανεξοπλισμό της Γερμανίας. Στη Συνθήκη που σηματοδοτούσε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου περιέχονταν οι υποχρεώσεις της ηττημένης Γερμανίας. Μεταξύ αυτών των υποχρεώσεων ήταν και διατήρηση ενός πολύ μικρού αριθμού ενόπλων δυνάμεων, υπό τον έλεγχο των νικητών. Ο επανεξοπλισμός και η στρατιωτικοποίηση του ναζιστικού καθεστώτος άρχισε πολύ νωρίτερα, το 1934, υπό το κράτος της μυστικότητας, αλλά εν γνώσει των Αγγλων και των Γάλλων, οι οποίοι υπολόγιζαν τότε ότι ο Χίτλερ θα στραφεί αποκλειστικά κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1971. Η Γαλλία και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας. Η συμφωνία αντιμετωπίστηκε εχθρικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τη γαλλική κυβέρνηση για παρασπονδία έναντι των άλλων συμμάχων και ότι επιδιώκει μονομερώς να επιβληθεί των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων, αξιοποιώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

1978. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ανακοινώνουν την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Αλντο Μόρο. Οι απαγωγείς απειλούν ότι θα εκτελέσουν τον Μόρο αν δεν απελευθερωθούν όσα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί. Ηταν η αρχή μιας ιστορίας που συγκλόνισε όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο και τελείωσε με τη δολοφονία του Αλντο Μόρο. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε ενισχύθηκαν οι εκτιμήσεις ότι πίσω από την απαγωγή και τη δολοφονία βρίσκονταν και οι μυστικές υπηρεσίες.

1995. Στα πλαίσια των προσπαθειών για την ειρήνευση στη Βόρειο Ιρλανδία ο ηγέτης του κόμματος Σιν Φέιν Τζέρι Ανταμς γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ