Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψήφο για ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης

Δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα για την εκλογική μάχη, κατά την άφιξή της στη Θεσσαλονίκη

«Η 9η Απριλίου θα είναι μια μέρα αντιστροφής. Μια μέρα όπου το λαϊκό κίνημα θα διεκδικήσει να κάνει όχι απλώς ένα καινούριο βηματισμό, αλλά να κάνει πάρα πολύ γοργά βήματα, οργανώνοντας ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης».

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την άφιξή της χτες στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης απ' όπου άρχισε η διήμερη περιοδεία στην Κεντρική Μακεδονία. Με δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους σημείωσε:

«Εμείς νομίζουμε ότι στις 9 Απρίλη δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στον ελληνικό λαό, να μαυρίσει κυριολεκτικά όλους εκείνους που ονομάζουν διεθνισμό τη συμμόρφωση και την υποταγή στη Νέα Τάξη του ΝΑΤΟ, αυτή που ζούμε πολύ κοντά στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στην Κύπρο και γενικότερα.

Ηρθε η ώρα:
  • Να μαυρίσουν όλους εκείνους που θεωρούν ότι εθνικισμός είναι όταν ένας λαός αντιστέκεται, όταν υπερασπίζεται τα συμφέροντά του και τα σύνορά του, όταν θέλει να επιλέγει εκείνος σε ποιο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα θέλει να ζει.
  • Να καταδικαστούν όλες εκείνες οι θεωρίες και πρακτικές που οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού, απογοητευμένο και με συγχύσεις, να πάει κυριολεκτικά στο σπίτι του. Εμείς νομίζουμε ότι η 9η Απριλίου θα είναι μια μέρα αντιστροφής. Μια μέρα όπου το λαϊκό κίνημα θα διεκδικήσει να κάνει όχι απλώς ένα καινούριο βηματισμό, αλλά να κάνει πάρα πολύ γοργά βήματα, οργανώνοντας ένα μεγάλο ενιαίο μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το προεκλογικό μήνυμα του ΚΚΕ σ' αυτές τις εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα είπε:

«ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό. Ψήφος στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ που εκφράζει, όπως είπα προηγούμενα, τη διάθεση να οικοδομηθεί στον τόπο μας μια γνήσια συμμαχία που δεν έχει καμία σχέση με την ψευδεπίγραφη συμμαχία της κεντροαριστεράς,μια συμμαχία που δεν πρόκειται την επόμενη των εκλογών να αλληθωρίσει προς κανένα κόμμα εξουσίας, να αλληθωρίσει προς το ΠΑΣΟΚ».

`Η με το κεφάλαιο ή με το λαό

Σε άλλη ερώτηση για το προεκλογικό κλίμα και το επίπεδο αντιπαράθεσης των τελευταίων ημερών, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

«Το προεκλογικό κλίμα είναι αναμενόμενο. Το πρόβλημα όμως είναι, πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα που δεν μπορούν να ασχοληθούν με την ουσία των προβλημάτων γιατί τότε καήκανε κυριολεκτικά, το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις περιορίζονται σε μία γενικόλογη συζήτηση περί κοινωνικής δικαιοσύνης, περί κοινωνικής αλληλεγγύης, περί προοδευτικού εκσυγχρονισμού, περί λειτουργίας των θεσμών. Ομως το κύριο πεδίο που είναι το πεδίο της οικονομίας, το αφήνουν απ' έξω. Και όταν λέμε οικονομία, μιλάμε για τα μονοπώλια, μιλάμε για τις δυνάμεις του κεφαλαίου και εκεί πρέπει να γίνει και ο διάλογος και η αντιπαράθεση. Δεν μπορεί να είσαι και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τις πολυεθνικές και με το λαό. `Η θα είσαι με τον έναν ή θα είσαι με τον άλλον. Και ακριβώς το πεδίο της οικονομίας προσφέρεται για διάλογο, αντιπαράθεση, αποκάλυψη, ξεσκέπασμα αλλά και συμμαχίες όπως βλέπουμε εμείς διότι από εκεί καθορίζεται και η στάση του κάθε κόμματος στα κοινωνικά προβλήματα. Ο ψευτοδιαχωρισμός των κοινωνικών προβλημάτων με το πεδίο της οικονομίας, βολεύει εκείνους που θέλουν να παίρνουν αποστάσεις από την παρούσα κατάσταση αλλά και να μην θεωρούνται ουσιαστικοί αντίπαλοι της σημερινής κατάστασης».

Σχετικά με την άρνηση του Κ. Σημίτη να συμμετέχει σε απευθείας συζήτηση - αντιπαράθεση με αρχηγούς άλλων κομμάτων, η Αλ. Παπαρήγα σχολίασε:

«Θα έπρεπε να ρωτήσετε τον ίδιο για να πει την αλήθεια. Εκφράζει κατά τη γνώμη μου τη διάθεσή του να δώσει τη μάχη μόνο με τον Κ. Καραμανλή αφού στο κάτω - κάτω τσακώνονται στον ίδιο αχυρώνα. Αρα βολεύει. Δεύτερο, δείχνει μια αυξημένη δόση μεγαλοϊδεατισμού και μεγαλομανίας. Μια αντιλαϊκή πολιτική πάει μαζί και με τη δόση μεγαλομανίας. Εμείς, όπως είπαμε, όπου κληθούμε θα πάμε. Δε θεωρούμε ότι έχουμε κανένα φόβο να παραβρεθούμε σε μια πολλαπλή συζήτηση και σε ένα πολλαπλό διάλογο, γνωρίζοντας όμως προκαταβολικά ότι ο πιο γνήσιος και αντιπροσωπευτικός διάλογος είναι αυτός που γίνεται κατά μέτωπο με το λαό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ