ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Θα βρείτε μπροστά σας τους Ευρωπαίους εργαζόμενους

Από μαχητική διαδήλωση κατά της ανεργίας στο Παρίσι
Από μαχητική διαδήλωση κατά της ανεργίας στο Παρίσι
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Λισαβόνας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, υπογράμμισε: «Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής, με πρωτοβουλία της Πορτογαλικής προεδρίας αυτή τη φορά, έρχεται, στο όνομα της "προώθησης" προτάσεων και μέτρων στήριξης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, να προσθέσει τη δική της συμβολή στην εντατικοποίηση και ενίσχυση των νεοφιλελεύθερων, μονεταριστικών πολιτικών που ευθύνονται για τη σημερινή δυσμενή κατάσταση, αντιτίθενται σε κάθε κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης και οδηγούν στη δραματική αύξηση της ανεργίας, στην εργασιακή ανασφάλεια, τις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη γενίκευση της φτώχειας. Είναι αντίφαση, ειρωνεία και υποκρισία, είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους να προτείνονται σαν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας, της πλήρους απελευθέρωσης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας, της ενίσχυσης των άτυπων μορφών απασχόλησης».

«Η διατήρηση και ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας - συνέχισε - η προτεραιότητα που δίνεται στα κριτήρια της ονομαστικής σύγκλισης, και η πλήρης υποταγή της κοινωνικής πολιτικής σε χρηματοπιστωτικά κριτήρια και απαιτήσεις, είναι αυτά ακριβώς που πρώτα θα έπρεπε να χτυπηθούν και να ανατραπούν, αν θα θέλαμε να μιλάμε για ουσιαστικές πολιτικές απασχόλησης».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Αν στόχος ήταν η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, η αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης, η εξασφάλιση σταθερών θέσεων εργασίας, θα ενισχύονταν οι δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, η ισότητα ευκαιριών και η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων που συνδέονται με την πρόσβαση στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, θα έμπαινε φραγμός στις πολιτικές που βασίζονται στις ιδιωτικοποιήσεις, στους χαμηλούς μισθούς και την έλλειψη κοινωνικής προστασίας, την ευκαμψία και το πρόσκαιρο της εργασίας, το σταθερό αποκλεισμό γυναικών, νέων και ατόμων με ειδικές ανάγκες από την αγορά εργασίας.

Αυτό όμως που προωθούν οι κατευθύνσεις οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αυτό που επιδιώκεται στην πράξη για τους εργαζόμενους είναι ένα ελάχιστο επίπεδο φτώχειας και όχι ένα ελάχιστο επίπεδο ευημερίας. Η ευημερία προορίζεται για το μεγάλο κεφάλαιο, στο οποίο ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό, αφήνοντάς το όλο και πιο ασύδοτο, απορυθμίζοντας, στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ακόμη περισσότερο την αγορά εργασίας, βάλλοντας όλο και πιο βίαια βασικές κατακτήσεις και κοινωνικά δικαιώματα, προωθώντας την αντίληψη ότι το σύγχρονο (αντι-)κοινωνικό κράτος πρέπει να εξασφαλίζει μόνον κάποια ελάχιστα στους λαούς, σε επίπεδα ελεημοσύνης.

Τα πάνω από 60 εκατομμύρια άτομα, θύματα της μακροχρόνιας ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων εργαζομένων δεν προτίθενται να φανούν, όπως εναγώνια προσπαθείτε να τους πείσετε, "προσαρμοστικοί", "αλληλέγγυοι", "πειθήνιοι" και "συνεργάσιμοι" σε τέτοιες επιλογές. Θα τους βρείτε μπροστά σας, ανυπότακτους, ασυμβίβαστους και ανυποχώρητους να αγωνίζονται και να διεκδικούν πλήρη και σταθερή απασχόληση, σύστημα κοινωνικής πολιτικής, που να περιλαμβάνει ασφάλιση, υγεία, συνταξιοδότηση, προστασία των ανέργων, πραγματική ισότητα ευκαιριών, εκπαίδευση ποιότητα και ουσιαστική επαγγελματική κατάρτιση, θα τους βρείτε να παλεύουν για μια Ευρώπη κοινωνική, δημοκρατική, αλληλέγγυα, μια Ευρώπη των εργαζομένων, των λαών. Εκεί θα μας βρείτε και εμάς, να αγωνιζόμαστε μαζί τους».

Αντιδρούν για το «Δίκτυο 21»

Διογκώνονται οι αντιδράσεις για τις δεκάδες αγωγές του «Δικτύου 21» εναντίον εφημερίδων και δημοσιογράφων, οι οποίες δεν είναι άσχετες, αντίθετα εντάσσονται στο γενικότερο αντιδημοκρατικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση Σημίτη. Ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του καταδικάζει «τον πόλεμο που κήρυξε το "Δίκτυο 21" εναντίον μερίδος του ελληνικού Τύπου, με την κατάθεση σωρείας πανομοιότυπων εκβιαστικών αστικών αγωγών». Εκτιμά ότι το στρέφονται κατά του μισού ελληνικού Τύπου «διότι επέκρινε τη δράση τους και τα αφελή πλην επικίνδυνα πολεμικά παίγνιά τους». Ταυτόχρονα, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση επειδή «υπήρξε θεατής αυτής της πρωτοφανούς εκτάσεως και συλλήψεως τυποκτόνου μεθόδου» και ζητεί από την κυβέρνηση να προστατεύσει την ελευθερία έκφρασης όλων των Ελλήνων πολιτών και το δικαίωμά τους στην ολόπλευρη ενημέρωση», καθώς και να αντιμετωπίσει το θέμα επειγόντως με νομοθετική ρύθμιση. Ταυτόχρονα, τονίζει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση «οφείλει να προστατεύσει και τη Δικαιοσύνη από τη χρησιμοποίησή της ως μέσου "επιλύσεως" ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών». Ο Κ. Μητσοτάκης προχωρεί παράλληλα σε γενικεύσεις για το ρόλο των «οργανωμένων μειοψηφιών», τόσο στην άσκηση «δυναμικής ιδιωτικής εξωτερικής πολιτικής», όσο και στην άσκηση πίεσης στο δικαίωμα της ενημέρωσης.

«Ο δρόμος που χάραξε ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκει νέους μιμητές στο "Δίκτυο 21"», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, τονίζοντας ότι αυτές οι πρακτικές πλήττουν την ελευθερία του Τύπου και το δικαίωμα του πολίτη στην ενημέρωση. Επισημαίνει ότι «οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές δε λύνονται στα δικαστήρια» και υπόσχεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα αντιμετωπίσει το θέμα που δημιουργείται με νομοθετική ρύθμιση.

Των εκλογών και πάλι βαράνε τα νταβούλια

Και νάτα πάλι απ' την αρχή, κοντός ψαλμός και αλληλούια. Κοντοζυγώνει και πάλι η μεγάλη η γιορτή, να το τραγούδι, ο χορός, να οι φωνές, τα πανηγύρια. Θα ξεχυθούν στους δρόμους οι πολιτικοί, θα πιάσουν τις δημοσιές και τις πλατείες. Και το άμοιρο, με βεβαρημένο βέβαια παρελθόν, εκλογικό σώμα του λαού μας, επιρρεπές στα λάθη και άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτά, θα τρέξει να χειροκροτήσει, αυτούς που κάθε φορά εψήφιζε, την άλλη μέρα μούντζωνε και βλαστημούσε. Το ξέρει, το βλέπει, το νιώθει από την ψυχή ως το κόκαλο, γι' αυτό και τον πονάει, για να του θυμίζει σαδιστικά, πως την ευθύνη ο ίδιος ο ψηφοφόρος έχει. Γι' αυτό σου λέω Ελληνα και λατρευτέ μου πατριώτη, που τον της απερισκεψίας πόνο κι αυτή την κατρακύλα συνήθισες, δε σου έφταιξε κανείς.

Κι αρχίζει πάλι της σκυταλοδρομίας το παιχνίδι, που χρόνια τώρα σε μόνιμη βάση φτιάχνεται σικέ. Η συστηματική εναλλαγή της σκυτάλης είναι προκεκαθορισμένη από τους οργανωτές τα μεγάλα αφεντικά, με εργαλείο τον ανυποψίαστο λαό, πότε θα τερματίσει ο ένας και πότε ο άλλος πρώτος. Αντε και πτου κι από την αρχή και το βιολί βιολάκι. Κι έτσι αβασάνιστα, εύκολα οι αφέντες μας φτάνουνε στο στόχο.

Δεν είναι ντροπή να ομολογήσεις στον εαυτό σου και να καταλάβεις, το καταστρεπτικό αμάρτημά σου ψηφοφόρε Ελληνα. Την αδυναμία σ' αυτόν τον άχαρο έρωτα, τη ρίζωσε μέσα σου η ίδια η δική σου φύση. Κι έτσι εσύ παντρεύτηκες, τη νύφη που δίπλα σου τη ρίξανε. Δε λέω χήρα η Νύχτα, νύφη όμορφη, μα όμως είν' αυτή μην το ξεχνάς που γέννησε τον ύπνο. Ετσι στο κρεβάτι είσαστε τρεις εσύ η Νύχτα και ο γιος της, για να σ' αρέσει πια τόσο πολύ, όλο και κάποια γλύκα θα 'χει. Μήπως βρε άνθρωπε καλέ, το πλήρωμα του χρόνου ήλθε, που πρέπει να σκεφθείς να ζήσεις όρθιος και ξυπνητός. Αν έτσι συνεχίσεις, εκείνοι που από το τρίο αυτό θα γεννηθούν πάλι εν ύπνω θα 'ναι.

Παγιδευμένος μια ζωή και συ νομίζεις ελεύθερος πως είσαι. Διαλέγεις από τους δυο τον ένανε τη μία, την άλλη τον ίδιο ή τον άλλο. Πότε θα καταλάβεις πως κι οι δυο έχουν το ίδιο αφεντικό, όταν απελπιστείς από τον ένα σου ρίχνουνε τον άλλο. Η εντολή είναι πάντα μία, να καταλήγουν στον ίδιο των αφεντάδων τους το στόχο, διαφορά βέβαια καμία, με μόνη της σημαίας τους το χρώμα. Ετσι θα ζεις όπως πάντα σε μια αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγνωστο δε το μέλλον των παιδιών σου. Μέσα σ' ένα λαβυρινθικό εγκέφαλο, δεμένος στη ρόδα της ζωής που εκείνοι σου γυρίζουν, να νιώθεις πάντα ίλιγγο, να σταματά η σκέψη μακριά από τη γνώση.

Αντέδρασε και διάλεξε σε κάποια στροφή να εκτοξευτείς, ν' αφήσεις τον τροχό τους αδειανό, είναι καιρός σου τώρα πια κι επιλογή δική σου. Δεν έχεις πια δικαίωμα σ' αυτή την αόρατη και καμουφλαρισμένη σκλαβιά, ν' αφήσεις μέσα στον τροχό της νέας τάξης πραγμάτων μετά από σένα, σειρά να πάρουν τα παιδιά τα εγγόνια σου. Και μην ξεχνάς εμείς τελικά τα ρίξαμε σε μια από τα χέρια και μυαλά μας που φτιάξαμε κοινωνία ζούγκλα. Μάλιστα, πολλές φορές έχουμε το θράσος να τους ζητάμε και ευθύνες, για τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά τους. Γι' αυτό σκέψου πως κάθε τέσσερα χρόνια σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις το σωστό, κάντο επιτέλους τώρα.

Στάσου μπροστά σ' έναν καθρέφτη, κοίταξε να διαβάσεις τα μάτια σου μέσα από τη ματιά σου, προσπάθησε να γνωρίσει ο εαυτός σου τον άγνωστο εαυτό του. Ρώτα τον με παρρησία, αντρίκεια και λεβέντικα, τότε μόνο θα ακούσεις τη φωνή της ψυχής σου να σου πει, πως την επανάστασή σου τώρα ήρθε η ώρα σου να κάνεις. Τώρα ν' αντιδράσεις ενάντια στις εν αγνοία σου κατευθυνόμενες επιλογές, που το σύστημα με ψευτοδιλήμματα σε υποχρέωνε, αυτό που ήθελε εσύ ν' αποφασίσεις. Δεν είναι παιχνίδι το μέλλον, η ζωή, μα αν θέλεις να το δεις έτσι, παίξε επιτέλους κάποτε σωστά, γιατί αλλιώς θα αφανιστείς σαν άνθρωπος, θα γίνεις ένα θεριό στην άγρια ζούγκλα.

Εφτασες ήδη πια να περπατάς σκυφτός, σε μόνιμη επίκυψη, μα κάθε μέρα που περνά και πιο πολύ θα σκύβεις. Οταν θα φτάσει η μύτη σου κοντά στη γη, θα βάλεις από αντίδραση τα χέρια σου στο χώμα, έτσι θα περπατάς στα τέσσερα σαν το γεννησαρούδι. Κι αυτό είναι άνθρωπε όλο το μυστικό, έτσι σε θέλουν να υπάρχεις. Σε κάνουν να τρέχεις να πιάσεις το τρένο δήθεν της ζωής, της ευτυχίας, σου κρύβουν όμως έξυπνα, πως το έχουν φορτωμένο με θάνατο, οπότε ή το πιάσεις ή όχι, πάλι χαμένος να 'σαι. Τούτη, λοιπόν, ψηφοφόρε Ελληνα είναι η ώρα η μοναδική που το όπλο κρατάς στα χέρια σου ΕΣΥ!


Ελληνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ