ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
Σελ. /28

Ο Μάκης πήρε

τ' όπλο του...

Αρθρο 16

Είναι ψέμα ότι δε θέλουν να πλήξουν τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά «να τα αναβαθμίσουν» και «να τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά», επιτρέποντας τη λειτουργία ιδιωτικών.

Είναι ψέμα ότι η ιδιωτικοποίηση αναβάθμισε ή φτήνυνε τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα προς το λαό. Αντίθετα, όπως συμβαίνει στην Υγεία, στην Ενέργεια, στις υπηρεσίες, τις υποβάθμισε και τις ακρίβυνε ακόμα περισσότερο.

Επιδίωξή τους δεν είναι απλώς η ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» για να θησαυρίζουν ορισμένοι επιχειρηματίες αλλάζοντας την ταμπέλα των σημερινών ΙΕΚ. Ο κύριος στόχος τους είναι τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αυτά είναι που θέλουν να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά:

Να έχουν «μάνατζερ», «επιχειρησιακό σχέδιο», να επιβάλλουν δίδακτρα, να μη διαθέτουν δωρεάν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, να διαγράψουν ακόμα και ως έννοια τη δωρεάν Παιδεία, όπως και την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου. Ακαδημαϊκή ελευθερία θα είναι, πια, μόνο ό,τι δεν αρνείται την «ελευθερία» της αγοράς.

Η κατάργηση του άρθρου 16 σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, πιο σκληρής επίθεσης συνολικά στην Παιδεία, σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και στην κανονική και σταθερή δουλιά. Ως εκ τούτου οι προχτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το αναθεωρήσουν, είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα που μόλις άρχισε!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Μητρόπουλου (από τα «Νέα»)

Περί απαλλαγών

Σιγά μην ξέφευγε η υπόθεση των κυκλωμάτων και των απαλλαγών από το συνήθη τηλεοπτικό «μαγάρισμα» των εννοιών.

Ετσι βλέπουμε τους τηλεοπτικούς «Κολοκοτρώνηδες» του στρατεύματος να καταγγέλλουν με περισσή «ανδρεία» και «πατριωτισμό» τους φυγόστρατους, αλλά, αλήθεια, ποιο στρατό υπερασπίζονται οι ίδιοι; Προφανώς ένα στρατό όπως τον θέλουν και τον διοικούν τα κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ενα στρατό όπου περισσεύει η αγγαρεία και η ανοησία του χαμένου χρόνου. Ενα στρατό που, όπως διατείνονται οι «Ελληναράδες» της φακής και οι απόστολοι της «πειθαρχίας και της υπακοής εις τους ανωτέρους», εκεί είναι που «φτιάχνονται οι άνδρες»... Και - κυρίως - ένα στρατό που οι «πατριώτες» τον έχουν καταστήσει παράρτημα του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, να υπηρετεί, εκτός από τα ρουσφέτια των κυκλωμάτων, τους Αμερικάνους, από τον Περσικό μέχρι το Αφγανιστάν, να συμμετέχει στις δυνάμεις κατοχής του Κοσσόβου και να διοργανώνει γιορτές ένεκα της επετείου από τη συμμετοχή του στην εισβολή στην Κορέα!

*

Αυτοί από τη μια. Και από την άλλη οι εκπρόσωποι της ετέρας όψης του ίδιου νομίσματος. Αυτοί που αν και - πασίγνωστοι - φυγόστρατοι και «λουφαδόροι», βγαίνουν με ύφος δικαστή και εισαγγελέα να κάνουν μάθημα περί του καθήκοντος να υπηρετείς την πατρίδα, που οι ίδιοι, όμως, όταν ήρθε η ώρα τους, φρόντισαν να την «κάνουν» και δεν την υπηρέτησαν! Κάτι σαν τον συμπαθή Ρωχάμη να κάνει σεμινάρια «αγωγής του πολίτη» (!), όπως έλεγε προχτές και ο συνάδελφος Θύμιος Καλαμούκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ...

*

Και δίπλα σ' αυτούς και στους άλλους, έχουμε και εκείνους που με τσαχπινιά αλά «Η Αλίκη στο ναυτικό» βρήκαν την ευκαιρία να διαφημίζουν τα «καλά» του μισθοφορικού στρατού. Καθότι, έτσι όπως εννοούν οι ίδιοι την πατρίδα, τι νόημα έχει να μαθαίνει ο λαός τη χρήση των όπλων. Τη χρήση των όπλων πρέπει να την κατέχουν, πλέον, μόνο οι επ' αμοιβή «φύλακες του έθνους». Του «έθνους» των αστών, εννοείται. Οι οποίοι, σημειωτέον, εκτός του ότι δε φέρνουν καμιά αντίρρηση αν τους στέλνουν στη Βοσνία ή την Καμπούλ, επιπλέον «δεν έχουν ταμπού στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», όπως έλεγε και ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών...

1816 Η Γαλλία θεσπίζει νόμο, με τον οποίο η οικογένεια Βοναπάρτη έπρεπε να εγκαταλείψει για πάντα τη χώρα.

1876 Γεννιέται στο Οκλαντ του Σαν Φρανσίσκο ο Τζακ Λόντον, ο μεγαλύτερος Αμερικανός συγγραφέας των αρχών του 20ού αιώνα.

1879 Αρχίζει ο πόλεμος των Ζουλού μεταξύ των Βρετανών της αφρικανικής αποικίας και των ντόπιων της Ζουλουλάνδης.

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, όπου και καθόρισε το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που προσδιορίστηκε ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των κατοίκων της πόλης έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1949 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας μπαίνει στη Νάουσα.

1979 Σαράντα μητέρες εξαφανισθέντων συλλαμβάνει η χούντα της Αργεντινής. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940, ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.

ΗΠΑ - Τουρκία - Θράκη

Στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, οι ΗΠΑ, διά του επιτετραμμένου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, Τόμας Κάντριμαν, τάσσονταν ευθέως υπέρ της αναγόρευσης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε «τουρκική μειονότητα». Με τις ίδιες εκείνες δηλώσεις (στην «Ελευθεροτυπία»), το στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας ζητούσε να τεθεί η συνθήκη της Λοζάνης στο «μουσείο».

Επομένως, ότι προχτές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Γκιούλ, επανήλθε κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» και ζήτησε - ούτε λίγο ούτε πολύ - η Θράκη να ενταχθεί στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών θεμάτων προς συζήτηση και... διευθέτηση, ήταν αναμενόμενο. Αλλά μη φοβάστε. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Μπους: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ»...

Προχτές ο Ευαγγελάτος αφιέρωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤΕΝΝΑ μερικά μόλις λεπτά, εκεί προς το τέλος του δελτίου, για τις κινητοποιήσεις και το άρθρο 16. Ολη την υπόλοιπη ώρα ασχολιόταν με τις απαλλαγές και τα «βύσματα» στο στρατό. Και όπως μας είπαν αναγνώστες που τον είδαν

(σ.σ.: ανθεκτικοί άνθρωποι, πώς τον αντέχουν αλήθεια; - εμάς από τότε με τα παιδικά πορνό που έπαιζε για να συκοφαντήσει τον αγώνα των μαθητών, μας γυρίζει τ' άντερα)

ήταν, λέει, καταπέλτης ο άτιμος. Επί μια ώρα τους έκανε τους λουφαδόρους και λούφαξαν. Και, απ' όλους όσοι τον είδαν, περισσότερο θα πρέπει να τον καταχάρηκαν κείνοι οι φαντάροι - συνάδελφοί του από τον καιρό που υπηρετούσε κι ο Νίκος στο στρατό. Ετσι κι αλλιώς στο στρατό δεν τον είχαν δει ποτέ. Μια που πήγε και μία που απολύθηκε. Ολο τον υπόλοιπο καιρό, όταν οι άλλοι βαράγανε σκοπιές, αυτός ήταν στην τηλεόραση. Στο κανάλι του ΣΚΑΪ, τότε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ