Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Αρθρο 16

Είναι ψέμα ότι δε θέλουν να πλήξουν τα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά «να τα αναβαθμίσουν» και «να τα κάνουν πιο ανταγωνιστικά», επιτρέποντας τη λειτουργία ιδιωτικών.

Είναι ψέμα ότι η ιδιωτικοποίηση αναβάθμισε ή φτήνυνε τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα προς το λαό. Αντίθετα, όπως συμβαίνει στην Υγεία, στην Ενέργεια, στις υπηρεσίες, τις υποβάθμισε και τις ακρίβυνε ακόμα περισσότερο.

Επιδίωξή τους δεν είναι απλώς η ίδρυση ιδιωτικών «πανεπιστημίων» για να θησαυρίζουν ορισμένοι επιχειρηματίες αλλάζοντας την ταμπέλα των σημερινών ΙΕΚ. Ο κύριος στόχος τους είναι τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ. Αυτά είναι που θέλουν να λειτουργήσουν ως ιδιωτικά:

Να έχουν «μάνατζερ», «επιχειρησιακό σχέδιο», να επιβάλλουν δίδακτρα, να μη διαθέτουν δωρεάν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό, να διαγράψουν ακόμα και ως έννοια τη δωρεάν Παιδεία, όπως και την έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου. Ακαδημαϊκή ελευθερία θα είναι, πια, μόνο ό,τι δεν αρνείται την «ελευθερία» της αγοράς.

Η κατάργηση του άρθρου 16 σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας, πιο σκληρής επίθεσης συνολικά στην Παιδεία, σε βάρος του δικαιώματος των παιδιών της λαϊκής οικογένειας στη μόρφωση και στην κανονική και σταθερή δουλιά. Ως εκ τούτου οι προχτεσινές κινητοποιήσεις ενάντια στην επιλογή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το αναθεωρήσουν, είναι το ξεκίνημα ενός αγώνα που μόλις άρχισε!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ