Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα «προσπάθεια επίλυσης» επιδιώκουν οι ΗΠΑ

Μένουν, όμως, «πιστές» στο «σχέδιο Ανάν», στο πλαίσιο του οποίου θα δράσουν «υποβοηθητικά»

Την «ελπίδα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συμφωνήσουν να προσπαθήσουν και πάλι για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σον Μακόρμακ, κληθείς να σχολιάσει την ανάλογη δήλωση που έκανε, επισκεπτόμενος την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

Στη γνωστή «γραμμή» των ΗΠΑ υπέρ του κατάπτυστου «σχεδίου Ανάν», ο Μακόρμακ τόνισε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τελικά οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιό του. «Τώρα έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου αρκετά ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μια πιθανή νέα προσπάθεια».

Με αυτό το σκεπτικό, σημείωσε, τα Ηνωμένα Εθνη ξανακοιτούν το θέμα και ίσως προχωρήσουν σε νέα βήματα. Εάν το πράξουν, συμπλήρωσε ο Μακόρμακ, οι ΗΠΑ θα τα υποστηρίξουν, αν και «θα είμαστε σε υποβοηθητικό ρόλο».

Στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μακόρμακ τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για αλλαγή πλεύσης ή για αλλαγή πολιτικής από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. «Εκείνο που υπάρχει επίσημα», είπε, «είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί επί των διαδικαστικών θεμάτων αργότερα με την επιστολή Γκαμπάρι».

Συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης επικεντρώνεται στο να υπάρξει πρόοδος, να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, να συσταθούν οι ομάδες εργασίας και οι επιτροπές σε τεχνοκρατικό επίπεδο και να ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων, που αποσκοπούν στην προετοιμασία του εδάφους για να υπάρξει μια νέα ολοκληρωμένη πρωτοβουλία λύσης του Κυπριακού, αφού προηγουμένως υπάρξει σμίκρυνση του χάσματος, το οποίο χωρίζει τις θέσεις των δύο κοινοτήτων.

Σε ένα άλλο ζήτημα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δε θα θυσιάσει την ασφάλεια του λαού για τεχνάσματα και εντυπώσεις και για να κερδίσει τα εύσημα από τους ξένους σχετικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, όπως πιέζουν οι κατοχικοί. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να ανοίξει η δίοδος, χωρίς την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των συμβόλων της κατοχής. Κατέληξε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι το άνοιγμα της οδού Λήδρας με την αποστρατικοποίηση της περιοχής, η οποία είναι κατοικημένη και από τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ