Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Νέες συμφωνίες παρακολούθησης

Αλλά και σεμινάρια συντονισμού των κατασταλτικών μηχανισμών, με πρόσχημα την «τρομοκρατία»

Νέες συμφωνίες τίθενται σε ισχύ, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», τον παραπέρα δηλαδή έλεγχο του λαϊκού κινήματος από όσους το φοβούνται. Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι πάνε κι έρχονται, εγκαθίστανται και μόνιμα στις έδρες των ευρωενωσιακών μηχανισμών, για να συντονίζουν καλύτερα την κοινή τους αντιλαϊκή δράση. Επαινούν δε τη δράση των μηχανισμών αυτών, ότι πετυχαίνουν στους στόχους που έχουν θέσει.

Αρχές Δεκέμβρη στη Χάγη, στο αρχηγείο της ευρωενωσιακής υπεραστυνομίας, της Ευρωπόλ, διοργανώθηκε από την (τότε φινλανδική) προεδρία της ΕΕ και την Ευρωπόλ διήμερο σεμινάριο για τη «χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Πήραν μέρος αντιπροσωπείες από κράτη- μέλη, αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, όπως και από την ευρωεισαγγελία, την Ευρωτζάστ.

Ανάμεσα σε άλλα, οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο συζήτησαν και για τη χρηματοδότηση «τρομοκρατών» μέσω «μη κυβερνητικών οργανώσεων» (όσες δεν μπορούν να ελέγξουν και να κατευθύνουν Αμερικανοί και Ευρωενωσιακοί), ενώ επέμειναν στη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τους. «Η συνεργασία και η ανταλλαγή πληροφοριών (...) είναι ύψιστης σημασίας. Οι στενές διεθνείς επαφές είναι ζωτικής σημασίας. Για να διευκολύνουν τέτοια συνεργασία, οι χώρες της ΕΕ έχουν πρόσβαση στις "πηγές" της Ευρωπόλ και της Ευρωτζάστ», σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπόλ.

Στο μεταξύ, η Ευρωτζάστ και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία, στις 6 του Νοέμβρη 2006, στην Ουάσιγκτον, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ για να «προαγάγει την πάλη ενάντια στην τρομοκρατία». Το κείμενο της συμφωνίας είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ σε σύνοδό τους στις 23 του Οκτώβρη 2006.

Οπως τονίζει κείμενο της Ευρωτζάστ, «αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στην Ευρωτζάστ να ανταλλάσσει πληροφορίες με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ΗΠΑ σε υποθέσεις που ερευνώνται και επίσης θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ όλων των 25 κρατών - μελών με τις ΗΠΑ».

Είχε προηγηθεί στις 26 του Οκτώβρη επίσκεψη στην έδρα της Ευρωτζάστ του Αμερικανού γενικού εισαγγελέα, Αλμπέρτο Γκονζάλες, ο οποίος ανακοίνωσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής οι ΗΠΑ στέλνουν ένα δικό τους άνθρωπο εκεί, την Αμερικανίδα κατήγορο Μαίρη Ρούπερτ, ως σύνδεσμο με την Ευρωενωσιακή υπερεισαγγελία, «η οποία (σ.σ.: Ρούπερτ) θα διευκολύνει τη συνεργασία στην επιβολή του νόμου, μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, σε καθημερινή βάση».

Και ο Γκονζάλες συνέχισε στις επίσημες δηλώσεις του: «Αυτή η συμφωνία είναι απλά άλλο ένα παράδειγμα της δυνατής σχέσης που υπάρχει μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε θέματα επιβολής του νόμου» και ότι αντιπροσωπεύει σημαντικό κομμάτι των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας».

Συμπλήρωσε ότι «η Ευρωτζάστ αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο των ΗΠΑ, στην πάλη ενάντια στο διασυνοριακό έγκλημα και την τρομοκρατία (...) Η Ευρωτζάστ κάνει πολύ καλή δουλιά στο να απομακρύνει τα εμπόδια που υπάρχουν εξαιτίας των διαφορετικών νομικών συστημάτων στην ΕΕ».

Και να υπάρχει δηλαδή ένα εθνικό νομικό σύστημα που να προστατεύει έναν υπήκοο της ΕΕ, π.χ., από την παρακολούθηση, το φακέλωμα στοιχείων του, την ανταλλαγή τους, ακόμα και την έκδοσή του, έρχεται η Ευρωτζάστ να «καθαρίσει» σε όφελος των υπερατλαντικών συνεταίρων της.

Προτάσεις επί της «αεροπορικής συμφωνίας»

Χτες ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες ο πρώτος γύρος συνομιλιών, Κοινοτικών και Αμερικανών αξιωματούχων, αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ για τις αερομεταφορές και τη νέα εκτενή συμφωνία, που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες διμερείς, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της διαβίβασης των προσωπικών δεδομένων, που ακυρώθηκε από το δικαστήριο, με τη δικαιολογία της λανθασμένης νομικής βάσης...

Στην ανακοίνωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται λόγος για «φιλική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα», ενώ προσθέτουν ότι και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στον κοινό στόχο εξεύρεσης μίας συμφωνίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Επιτροπής, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη επί του θέματος, εκτός από την παρουσίαση των προτάσεων των δύο πλευρών και την ανανέωση του ραντεβού για τις 5 του Φλεβάρη 2007, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου «να συζητηθούν και να εξεταστούν οι προτάσεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ