Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Δικομματικό κλοτσοσκούφι

Σε δικομματικό κλοτσοσκούφι εξελίσσεται η υπόθεση των παράνομων απαλλαγών στράτευσης, καθώς ο ένας προσπαθεί να χρεώσει στον άλλο ότι επί ημερών του έγιναν οι πλαστές γνωματεύσεις. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ βουλευτές του κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για ένα νέο ακόμα κύκλωμα παράνομων απαλλαγών στράτευσης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ. Γίνεται λόγος για δεκάδες υπό στράτευση άτομα, που ενώ κατοικούσαν στην Αθήνα, πήραν τη σχετική γνωμάτευση από τα Ιωάννινα.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε χτες στο Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των 32 ατόμων που κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, προκειμένου να πετύχουν απαλλαγή στράτευσης. Η αναβολή έγινε λόγω κωλύματος των δικηγόρων τους και θα διεξαχθεί στις 9 Νοέμβρη 2007.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δίκη με αυτό το αντικείμενο. Στις εν λόγω απαλλαγές, που έχουν γίνει με χρήση πλαστών εγγράφων, μεταξύ των άλλων εμπλέκεται ο απόστρατος στρατιωτικός γιατρός Μ. Νιώτης, ο οποίος ενέχεται και στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Η δίκη του Μ. Νιώτη μαζί και του ηθοποιού Χρ. Παπακαλιάτη προσδιορίστηκε για τις 2 Μάρτη.

Για το θέμα των παράνομων απαλλαγών στράτευσης υπήρξαν χτες σχετικές ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην οριστική απόλυση του στρατιωτικού γιατρού Μ. Νιώτη από το ΝΙΜΙΤΣ και στις προσπάθειες να δημοσιευτούν τα ονόματα των φυγόστρατων.

Ο υφυπουργός Αμυνας έκανε γνωστό ότι από τις υγειονομικές υπηρεσίες του Στρατού κλήθηκαν για επανεξέταση 4.450 περιπτώσεις που είχαν λάβει απαλλαγή το διάστημα 1997-2003, από αυτούς προσήλθαν 3.739, εκ των οποίων 2.793 επανακρίθηκαν ως Ι5 και 918 (25%) κρίθηκαν ως κατάλληλοι προς στράτευση. Για το 2007 έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για επανεξέταση άλλων 2.000 «ακαταλλήλων» να υπηρετήσουν για την περίοδο 1997-2005. Ανέφερε ακόμα ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των στρατεύσιμων που κρίνονται κατ' έτος ως ακατάλληλοι κατά 27%, που αντιστοιχεί σε 1.118 άτομα.

Υπό το φως των τελευταίων συζητήσεων για τις παράνομες απαλλαγές στράτευσης ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δ. Γουργουράκης, ενημέρωσε χτες την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο πρόεδρος είπε ότι για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Αμυνας είχε υποβάλει ένα γενικό αίτημα για τη δημοσιοποίηση ονομάτων όσων απέφυγαν τη στρατιωτική θητεία, το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από την Αρχή επειδή αφορούσε τα ονόματα όλων των φυγόστρατων και όχι μόνο «των δημοσίων προσώπων». Κατά τον Δ. Γουργουράκη στο θέμα των φυγόστρατων ο νόμος δεν προβλέπει «δημόσια διαπόμπευση», αλλά πρόσθετη θητεία και ανάλογα με την έκταση της υπόθεσης, παραπομπή του θέματος στον εισαγγελέα. Ειδικότερα για την κατηγορία των «δημόσιων προσώπων» ο πρόεδρος είπε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μπορούν για τις ανάγκες της έρευνάς τους να δημοσιοποιήσουν τα ονόματά τους, αλλά αναλαμβάνουν τα ίδια την ευθύνη αν αυτά τα πρόσωπα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Ισχυρίστηκε ότι ο σχετικός νόμος προβλέπει κατ' εξαίρεση δημοσιοποίηση ονομάτων για τα «δημόσια πρόσωπα» και είπε ότι στο παρελθόν η Αρχή είχε δώσει άδεια για τη δημοσιοποίηση ονομάτων που εμπλέκονταν στο «παραδικαστικό κύκλωμα» και στα σκάνδαλα διάφορων ιερωμένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ