ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
«Νομιμοποιείται» η ανασφάλιστη εργασία
  • Με το «Μίνι Ασφαλιστικό», η κυβέρνηση ικανοποιεί την απαίτηση των φρουτοβιομηχάνων για ανασφάλιστους εργάτες
  • Προχωρούν για πλήρη κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, προειδοποιούν τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, φιλοδωρεί το κεφάλαιο με χιλιάδες ανασφάλιστα εργατικά χέρια
Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, φιλοδωρεί το κεφάλαιο με χιλιάδες ανασφάλιστα εργατικά χέρια
Οι βιομήχανοι Συσκευαστικών Επιχειρήσεων Φρέσκων Φρουτολαχανικών το ζήτησαν και η κυβέρνηση της ΝΔ τους πρόσφερε ανασφάλιστους εργάτες! Αυτό ακριβώς γίνεται με το άρθρο 53 του «Μίνι Ασφαλιστικού», που ψηφίστηκε στη Βουλή, τον περασμένο Δεκέμβρη, και με βάση το οποίο δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που μεταποιούν, τυποποιούν και διακινούν προϊόντα, όπως φρούτα, λαχανικά, κτηνοτροφικά, αλιείας, δασοπονίας, θηραματοποιίας και κάθε είδους εκτροφής να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό, έως και 6 μήνες, που είναι ασφαλισμένο στον ΟΓΑ, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση να τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ!

Η κυβερνητική ρύθμιση προκάλεσε την ευαρέσκεια των φρουτοβιομηχάνων και ο Σύνδεσμος Συσκευαστικών Επιχειρήσεων Φρέσκων Φρουτολαχανικών έσπευσε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη, επισημαίνοντας ότι ικανοποιείται το πάγιο αίτημά τους για ελαφρύνσεις στο εργατικό κόστος των εποχικών εργαζομένων.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Αντιθέτως, η ρύθμιση προκαλεί τις αντιδράσεις των εργαζομένων που ζητούν να μην εφαρμοστεί το άρθρο 53 του «Μίνι Ασφαλιστικού» και δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν κατά της «νομιμοποίησης της ανασφάλιστης εργασίας». Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στη Λάρισα εκπρόσωποι του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών του Νομού σημείωσαν ότι η κυβέρνηση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και επισήμαναν πως συνεχίζει τις προσπάθειες που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων που απασχολούν, όπως έγινε με τις συμβάσεις έργου με βάση τις οποίες οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να ασφαλίζονται από μόνοι τους στο ΤΕΒΕ, παρόλο που έχουν 100% εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Πρόκειται - υπογράμμισαν - για ένα κατάπτυστο νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που αποτελεί σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Και συνέχισαν: Η ΝΔ, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για κυβέρνηση - υπηρέτη των βιομηχάνων και των πολυεθνικών, αφού, χωρίς ίχνος ντροπής, νομοθετεί κατά παραγγελία των εργοδοτών, παραβιάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας, που υποχρεώνει τους εργοδότες να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους που απασχολούν με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Επώδυνες συνέπειες

Οι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι αν μπει σε εφαρμογή το άρθρο 53:

  • Θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στους εποχικούς εργαζόμενους που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, καθώς οι εργοδότες θα προτιμούν να προσλαμβάνουν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ, για να «γλιτώνουν» τις ασφαλιστικές εισφορές. Υπολογίζεται ότι μ' αυτήν τη ρύθμιση οι βιομήχανοι θα κερδίσουν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που θα χαθούν από τα ταμεία του ΙΚΑ. Μάλιστα, ο νόμος τούς δίνει τη δυνατότητα να ζητήσουν, αναδρομικά για τα 5 προηγούμενα χρόνια, επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν για όσους εργαζόμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πρόκειται για τεράστια ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν στους βιομήχανους το ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ κι άλλοι οργανισμοί, όπως ο ΟΑΕΔ, η Εργατική Εστία, ο ΟΕΚ.
  • Στην ίδια επιχείρηση και για την ίδια δουλιά θα υπάρχουν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα άλλοι να δικαιούνται δώρα, άδειες, επιδόματα κι άλλοι όχι.
  • Γεννάται το ερώτημα ποιος φορέας θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της ασφαλιστικής νομοθεσίας, όταν ο ΟΓΑ δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς και το ΙΚΑ θα είναι αναρμόδιο για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ; Και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, από πού θα πληρωθεί η αναρρωτική άδεια, ή αναπηρική σύνταξη;
Να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση

Οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου ζήτησαν να αποσυρθεί άμεσα η ρύθμιση και κάλεσαν το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιδράσει δυναμικά για την κατάργηση του άρθρου 53 του «Μίνι Ασφαλιστικού», το οποίο θεωρείται κομβικό σημείο για την πλήρη αποδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Επίσης, ζήτησαν για όσους εργαζόμενους έχουν κύρια ασφάλιση τον ΟΓΑ και συνταξιοδοτούνται από αυτόν τον φορέα, τα ένσημα που έχουν, ή θα έχουν στο μέλλον παράλληλα στο ΙΚΑ, να συνυπολογίζονται και να παίρνουν αναλογικά σύνταξη και από το ΙΚΑ.

Τέλος, ανέφεραν ότι την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση προσφέρει αυτήν την «εκδούλευση» στους βιομηχάνους, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των 15.000 και πλέον εποχικών εργαζομένων του κλάδου, για ένταξη στο νόμο 1836/89, που προβλέπει χορήγηση εποχικών επιδομάτων.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΛΑΡΚΟ»
Κάλυψε τις απολύσεις και το σκλαβοπάζαρο

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση ανάκληση των 38 απολύσεων που έγιναν στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, με πρόφαση την αλλαγή των εργολάβων από την 1/1/2007 και σε συμπαιγνία με τη διοίκηση της επιχείρησης, απαίτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υφυπουργό Εργασίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Με την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εργασίας κάλυψε επί της ουσίας την πρακτική των απολύσεων, λέγοντας πως «πράγματι υπάρχει μια εργατική διαφορά μεταξύ των εργολάβων και των εργαζομένων που απελύθησαν. Εδώ όμως δεν είναι θέμα ΛΑΡΚΟ και εργαζομένων». Συνέχισε λέγοντας ότι «το υπουργείο άμεσα - εδώ και καιρό - μόλις προκλήθηκε αυτή η διαμάχη επενέβη και με την Επιθεώρηση. Ομως τέτοια, κύριε Τσιόγκα, συνεχώς γίνονται παντού»!

«Στη ΛΑΡΚΟ εφαρμόζεται ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, ανταπάντησε ο Τ. Τσιόγκας. Απολύθηκαν τριάντα οκτώ εργαζόμενοι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Και όχι μόνο αυτό. Προχθές είχαμε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, γιατί σκοτώθηκε ένας εργάτης στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ στο Νέο Κόκκινο στον Αϊ Γιάννη, δύο μήνες πριν βγει στη σύνταξη». Θέτοντας το υπουργείο Εργασίας μπροστά στις ευθύνες του, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: «Εμείς θέλουμε και το απαιτούμε, το υπουργείο Εργασίας, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αν θέλετε, να ελέγξουν, πρώτον, πόσων χρόνων ήταν το φορτηγό ΝΤΑΜΠΕΡ, αν είχε περάσει ΚΤΕΟ, αν είχε φθαρμένα ελαστικά, αν το σύστημα πέδησης ήταν εντάξει, αν το σύστημα οδήγησης ήταν εντάξει, αν το φορτίο ήταν υπέρβαρο και οδήγησε στο θάνατο τον οδηγό. Μπορεί να μην το γνωρίζει, απλά ζητάμε την παρέμβαση γιατί έχουμε έναν νεκρό».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «ζητάμε να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Και οι συνδικαλιστές και οι υπόλοιποι είναι οι πρωτοπόροι, αυτοί που ζητούν τα δικαιώματά τους. Εχουμε εδώ - και θα τα καταθέσουμε στη Βουλή - τα πρακτικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από το 2003, που λένε ότι οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης δεν μπορούν να συνάψουν συμβάσεις, αν δεν είναι ΑΕ. Εδώ παραβιάζεται ακόμα και αυτή η ισχύουσα εργατική νομοθεσία που υπάρχει! Πώς βάζετε τους εργολάβους μέσα με απευθείας ανάθεση και μάλιστα εσείς τους καθορίζετε να προσλάβουν και συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ