Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΛΑΡΚΟ»
Κάλυψε τις απολύσεις και το σκλαβοπάζαρο

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την άμεση ανάκληση των 38 απολύσεων που έγιναν στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ, με πρόφαση την αλλαγή των εργολάβων από την 1/1/2007 και σε συμπαιγνία με τη διοίκηση της επιχείρησης, απαίτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υφυπουργό Εργασίας, Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Με την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Εργασίας κάλυψε επί της ουσίας την πρακτική των απολύσεων, λέγοντας πως «πράγματι υπάρχει μια εργατική διαφορά μεταξύ των εργολάβων και των εργαζομένων που απελύθησαν. Εδώ όμως δεν είναι θέμα ΛΑΡΚΟ και εργαζομένων». Συνέχισε λέγοντας ότι «το υπουργείο άμεσα - εδώ και καιρό - μόλις προκλήθηκε αυτή η διαμάχη επενέβη και με την Επιθεώρηση. Ομως τέτοια, κύριε Τσιόγκα, συνεχώς γίνονται παντού»!

«Στη ΛΑΡΚΟ εφαρμόζεται ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, ανταπάντησε ο Τ. Τσιόγκας. Απολύθηκαν τριάντα οκτώ εργαζόμενοι παραμονή Πρωτοχρονιάς. Και όχι μόνο αυτό. Προχθές είχαμε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, γιατί σκοτώθηκε ένας εργάτης στα λατομεία της ΛΑΡΚΟ στο Νέο Κόκκινο στον Αϊ Γιάννη, δύο μήνες πριν βγει στη σύνταξη». Θέτοντας το υπουργείο Εργασίας μπροστά στις ευθύνες του, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε: «Εμείς θέλουμε και το απαιτούμε, το υπουργείο Εργασίας, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, αν θέλετε, να ελέγξουν, πρώτον, πόσων χρόνων ήταν το φορτηγό ΝΤΑΜΠΕΡ, αν είχε περάσει ΚΤΕΟ, αν είχε φθαρμένα ελαστικά, αν το σύστημα πέδησης ήταν εντάξει, αν το σύστημα οδήγησης ήταν εντάξει, αν το φορτίο ήταν υπέρβαρο και οδήγησε στο θάνατο τον οδηγό. Μπορεί να μην το γνωρίζει, απλά ζητάμε την παρέμβαση γιατί έχουμε έναν νεκρό».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «ζητάμε να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι. Και οι συνδικαλιστές και οι υπόλοιποι είναι οι πρωτοπόροι, αυτοί που ζητούν τα δικαιώματά τους. Εχουμε εδώ - και θα τα καταθέσουμε στη Βουλή - τα πρακτικά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας από το 2003, που λένε ότι οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης δεν μπορούν να συνάψουν συμβάσεις, αν δεν είναι ΑΕ. Εδώ παραβιάζεται ακόμα και αυτή η ισχύουσα εργατική νομοθεσία που υπάρχει! Πώς βάζετε τους εργολάβους μέσα με απευθείας ανάθεση και μάλιστα εσείς τους καθορίζετε να προσλάβουν και συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ