ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
Ωράριο 14 ωρών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε διευρυμένη καθημερινή λειτουργία από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, αλλά και σε άνοιγμα κατά περίπτωση και τις Κυριακές, προσανατολίζονται οι επιχειρήσεις - ιδιοκτήτες των μεγάλων πολυκαταστημάτων στο Παρίσι, έλεγε το τηλεγράφημα του Ρόιτερ. Με τι επιχειρήματα; Με τα γνωστά και σε μας, αφού κι εδώ τα ίδια λέγονται. Για να τονωθεί η αγοραστική κίνηση, όπως ισχυρίζονται. Κι ακόμη, γιατί γνωρίζουν - σημείωνε το τηλεγράφημα - ότι το ωράριο είναι διευρυμένο ήδη στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι, τον παραδοσιακό και το νεότερο αντίπαλο του Παρισιού ως κέντρου εμπορίου. Δηλαδή, επειδή δυναμώνει συνεχώς ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των πολυεθνικών.

Και οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις βαριές και πολύμορφες συνέπειες. Τη διεύρυνση του ωραρίου απασχόλησης, την εντατικοποίηση της δουλιάς, τις διάφορες μορφές μερικής απασχόλησης και υποαπασχόλησης, το ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα και όλα όσα αυτά συνεπάγονται. Κι όλ' αυτά, δε γίνονται, για να ψωνίζουν περισσότερο οι Γάλλοι εργαζόμενοι ή με μεγαλύτερη άνεση χρόνου, αλλά για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και η συγκέντρωση του εμπορίου σε ακόμη λιγότερα χέρια και, βέβαια, για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη των πολυεθνικών. Αλλωστε - όπως συμβαίνει και στη χώρα μας - ούτε ο χρόνος, ούτε το ωράριο των καταστημάτων εμποδίζει τα ψώνια και την ικανοποίηση των αναγκών ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος του γαλλικού λαού. Στα πορτοφόλια τους βρίσκεται το πρόβλημα...

Τα άλλοθι

Οποιος πίστεψε πως οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Σομαλία που στοίχισαν δεκάδες αθώους αμάχους νεκρούς ήταν ευκαιριακοί γελάστηκε. Οι ΗΠΑ με την εισβολή της Αιθιοπίας δήλωσε σε ανταγωνιστές - συμμάχους ιμπεριαλιστές πως ήρθε για να μείνει. Μάλιστα, έχει έτοιμα και τα άλλοθι. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μετά τους φονικούς βομβαρδισμούς «επέζησαν τρεις από τους πλέον καταζητούμενους της "Αλ Κάιντα"» και συμπλήρωσε, «εξακολουθούμε να καταδιώκουμε (τους τρεις). Εμείς και οι Αιθίοπες και οποιοσδήποτε άλλος επιθυμεί την εκδίωξη των τρομοκρατών». Δηλαδή, με άλλα λόγια, ήρθαμε στο Κέρας της Αφρικής έτοιμοι για καινούρια εγκλήματα και δεν το κουνάμε με τίποτα...

Η «αντίδραση»

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπους υιοθέτησε μια προσέγγιση πιο σφαιρική...» και επίσης «ελπίζουμε ότι τα ληφθέντα μέτρα θα οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη σταθερότητα». Ποιος τα είπε αυτά μετά την ανακοίνωση από τον Μπους για την αποστολή 21.500 περισσότερων στρατιωτών στο Ιράκ; Μήπως κανένας από την κατοχική κυβέρνηση; Μήπως κανένας γραφειοκράτης από το υπουργείο της Κοντολίζα Ράις; Οχι, πρόκειται για την πρώτη επίσημη τοποθέτηση από μέρους της Επιτροπής της ΕΕ.Οι δηλώσεις έγιναν από την Εμα Ούντουιν, εκπρόσωπο της αρμόδιας για τις Εξωτερικές Σχέσεις επιτρόπου, Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ. Οχι τίποτα άλλο, αλλά υπάρχουν ακόμα οι αμετανόητοι, που σπέρνουν αυταπάτες για «αντίπαλο δέος» και για «Κοινή Εξωτερική Πολιτική»...

Το ερώτημα

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με τους ΝΑΤΟικούς και το κατοχικό υπουργείο Αμυνας του Αφγανιστάν προχτές στη διάρκεια σφοδρών μαχών στην περιοχή Μπαρμάλ στα ανατολικά της χώρας σκοτώθηκαν 150 αντάρτες. Οι πηγές των ανταρτών αρνούνται την πληροφορία, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Αυτό που κανείς δεν αρνείται είναι πως το Αφγανιστάν - όπως και άλλες χώρες - είναι μια καυτή περιοχή με σχεδόν καθημερινές σφοδρές πολεμικές συγκρούσεις. Το ερώτημα λοιπόν που έμπαινε από την αρχή ισχύει και τώρα: Τι δουλιά έχουν εκεί οι Ελληνες στρατιώτες;

Κινητικότητα...

Μεγάλη κινητικότητα στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών, προεξάρχοντος του υπουργού Μ. Λιάπη. Από την ερχόμενη Δευτέρα, ο υπουργός έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους επαγγελματικών τάξεων, που διεκδικούν αυξήσεις. Απαρχή γίνεται με τους εκπροσώπους των φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ εθνικών μεταφορών και των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ. Θα επακολουθήσει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες ταξί και αγοραίων. Οπως είναι προφανές, η κυβέρνηση επιδιώκει - ικανοποιώντας οικονομικά αιτήματα επαγγελματικών κλάδων - να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα, υπόσχεται ότι μέσα στο 2007 δε θα επιβάλει νέες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών προαναγγέλλει και αθρόες προσλήψεις 700 οδηγών στην ΕΘΕΛ (αστικά λεωφορεία), 307 υπαλλήλων στον ΟΣΕ και αλλού.

Με κάτι τέτοια και με κάλπικες υποσχέσεις ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης σε σιδηροδρομικές δραστηριότητες, υπολογίζουν κυβέρνηση και ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών ότι θα καταφέρουν και πάλι να υφαρπάξουν την ψήφο των λαϊκών στρωμάτων...


Οι κατευθύνσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ καμία αμφιβολία, σχετικά με το ότι η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία δεν πρόκειται να επηρεάσει τις σχέσεις της ελληνικής και αμερικανικής κυβέρνησης. Ας μην κόπτονται, λοιπόν, να μας πείσουν επ' αυτού ούτε ο Θ. Ρουσόπουλος, ούτε ο Αμερικανός πρεσβευτής.

Αυτές οι σχέσεις θα μείνουν ακριβώς όπως είχαν: Οι Αμερικανοί θα δίνουν τις κατευθύνσεις και η ελληνική κυβέρνηση θα τις εκτελεί, έστω κι αν άλλες φορές το κάνει απρόθυμα και άλλες ...δημιουργικά.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν και πώς θα αλλάξουν οι κατευθύνσεις που θα εκτελούνται, αφού, όπως είπαμε, καθόλου δε θα αλλοιωθούν οι «σχέσεις» των δύο κυβερνήσεων.

Εξ όσων γνωρίζουμε, κάθε φορά που συμβαίνουν τέτοια πράγματα, οι Αμερικανοί δεν πέφτουν ...σε μελαγχολία, ούτε αναλώνονται στο να σκεφτούν, να ζυγιάσουν και ίσως να αναθεωρήσουν την εξωτερική πολιτική τους.

Αντιθέτως, γίνονται απαιτητικοί, ζητάνε συλλήψεις, ζητάνε παρακολουθήσεις, ζητάνε ενίσχυση των παρακρατικών και πρακτορίστικων μηχανισμών τους και πολλά άλλα πράγματα, που ίσως κάποτε μάθουμε.

Και βέβαια, όλα αυτά ποιος τα πληρώνει; Εμείς, ο ελληνικός λαός, και ιδιαιτέρως αυτά τα τμήματα του, που έχουν την ...κακή συνήθεια να μη συμφωνούν με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, να μην κατανοούν το «αντιτρομοκρατικό δόγμα» και, ακόμα χειρότερα, να αντιδρούν σε όλα αυτά.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ! Δύο τράπεζες τσακώνονται, για το ποια θα καταπιεί (χρηματιστηριακώς) την άλλη! Τα δισ. παρελαύνουν μπροστά από τα μάτια ενός λαού που χρωστάει δάνειο για το διαμέρισμά του και πνίγεται, προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

Δεν ξέρουμε (και ουδόλως μας ενδιαφέρει, δηλαδή) το ποια τράπεζα θα είναι η κερδισμένη και θα φάει την άλλη. Το μόνο που ξέρουμε είναι πως ό,τι μόρφωμα και να προκύψει από αυτήν την ιστορία, μετά θα στραφεί εναντίον μας και ...θα είναι πιο μεγάλο από πριν.

Υπό το φως της ρουκέτας

To σκοτάδι μέσα από το οποίο βγαίνουν τέτοιες ενέργειες, όπως η χτεσινή επίθεση με αντιαρματικό βλήμα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό παιχνίδι που άρχισε να εκτυλίσσεται μέσα στο κλίμα αυτό.

Το ζήτημα δε βρίσκεται τόσο στην ταυτότητα των φυσικών αυτουργών μιας τέτοιας ενέργειας. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκαν οι ταυτότητες αρκετών φυσικών προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε ανάλογες πράξεις, όπως, π.χ., της «17 Ν». Το ζητούμενο είναι τα πολιτικά συμπεράσματα. Εχει λοιπόν αξία, να δούμε ποιοι είναι αυτοί, που άρπαξαν την ευκαιρία αμέσως μετά το χτύπημα.

Μπροστά στο κατώφλι της αμερικανικής πρεσβείας, «συναντήθηκαν» οι ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, οι ομολογημένοι και οι ανομολόγητοι στόχοι τους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι παράγοντες που διεκδικούν διαπιστευτήρια από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Γεγονός είναι ότι το χτύπημα αυτό οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να το αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών, αφού η εμπειρία δείχνει ότι πάντα δεν έχαναν τέτοιες ευκαιρίες. Επίσης, το συγκεκριμένο συμβάν εκδηλώθηκε τη στιγμή που οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν τη Σομαλία και αυξάνουν τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, που προωθούν το σχέδιό τους περί δήθεν «εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής».

Ταυτόχρονα, οι κραυγές από το εσωτερικό της χώρας, από μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τη «ζημιά που προκαλείται στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας» ακούγονται έντονα. Ειδικά, δε, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είναι γιατί «χαλάρωσαν τα μέτρα», συμβάλλοντας έτσι με τον τρόπο τους στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών. Δεν έλειψε και ο αντικομμουνισμός, τύπου Πάγκαλου, ο οποίος χτες στη Βουλή άφησε αιχμές ότι το ΚΚΕ «υποστηρίζει» τέτοιες ενέργειες.

Βέβαια, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του αντίληψη για την καλή «διεθνή εικόνα» της χώρας και τα «εθνικά συμφέροντα». Ομως, όσοι διατυπώνουν αυτές τις απόψεις, είναι σαφές ότι στο μυαλό τους έχουν το πώς θα διευκολύνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πώς οι ίδιοι θα γίνουν πιο αρεστοί στις ΗΠΑ. Υπό την έννοια αυτή, είναι επικίνδυνοι, γιατί προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους δεν έχουν κανένα δισταγμό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η υπ' αριθμόν «1» απειλή αφορά τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής και της δράσης των διαφόρων υπηρεσιών, ντόπιων και ξένων. Μην ξεχνάμε ότι στο όνομα της αποτροπής της «τρομοκρατικής απειλής», έχει στηθεί, ειδικά μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, όλο το νεοταξικό οικοδόμημα που αφορά τόσο τις διεθνείς πολιτικές και στρατιωτικές δομές, όσο και την εσωτερική έννομη τάξη.

Σε αυτό το οικοδόμημα έχουν βάλει το χέρι τους και οι δύο εταίροι του δικομματισμού και σήμερα διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποδειχθεί ότι είναι καλύτερος «μαθητής». Η απάντηση, μαζί με την αποκάλυψη όλων αυτών που αξιοποιούν αυτού του είδους τα χτυπήματα, πρέπει να είναι η λαϊκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα και δράση για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα απομονώσει κάθε προβοκάτσια, από όπου και αν προέρχεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ