Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπό το φως της ρουκέτας

To σκοτάδι μέσα από το οποίο βγαίνουν τέτοιες ενέργειες, όπως η χτεσινή επίθεση με αντιαρματικό βλήμα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, δεν μπορεί να καλύψει το πολιτικό παιχνίδι που άρχισε να εκτυλίσσεται μέσα στο κλίμα αυτό.

Το ζήτημα δε βρίσκεται τόσο στην ταυτότητα των φυσικών αυτουργών μιας τέτοιας ενέργειας. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκαν οι ταυτότητες αρκετών φυσικών προσώπων που πρωταγωνίστησαν σε ανάλογες πράξεις, όπως, π.χ., της «17 Ν». Το ζητούμενο είναι τα πολιτικά συμπεράσματα. Εχει λοιπόν αξία, να δούμε ποιοι είναι αυτοί, που άρπαξαν την ευκαιρία αμέσως μετά το χτύπημα.

Μπροστά στο κατώφλι της αμερικανικής πρεσβείας, «συναντήθηκαν» οι ευρύτερες ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, οι ομολογημένοι και οι ανομολόγητοι στόχοι τους για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι παράγοντες που διεκδικούν διαπιστευτήρια από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.

Γεγονός είναι ότι το χτύπημα αυτό οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να το αξιοποιήσουν, στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσής τους κατά των λαών, αφού η εμπειρία δείχνει ότι πάντα δεν έχαναν τέτοιες ευκαιρίες. Επίσης, το συγκεκριμένο συμβάν εκδηλώθηκε τη στιγμή που οι Αμερικάνοι βομβαρδίζουν τη Σομαλία και αυξάνουν τα στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ, που προωθούν το σχέδιό τους περί δήθεν «εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής».

Ταυτόχρονα, οι κραυγές από το εσωτερικό της χώρας, από μέλη της κυβέρνησης και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για τη «ζημιά που προκαλείται στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας» ακούγονται έντονα. Ειδικά, δε, από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση είναι γιατί «χαλάρωσαν τα μέτρα», συμβάλλοντας έτσι με τον τρόπο τους στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κατασταλτικών μηχανισμών. Δεν έλειψε και ο αντικομμουνισμός, τύπου Πάγκαλου, ο οποίος χτες στη Βουλή άφησε αιχμές ότι το ΚΚΕ «υποστηρίζει» τέτοιες ενέργειες.

Βέβαια, ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του αντίληψη για την καλή «διεθνή εικόνα» της χώρας και τα «εθνικά συμφέροντα». Ομως, όσοι διατυπώνουν αυτές τις απόψεις, είναι σαφές ότι στο μυαλό τους έχουν το πώς θα διευκολύνουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και πώς οι ίδιοι θα γίνουν πιο αρεστοί στις ΗΠΑ. Υπό την έννοια αυτή, είναι επικίνδυνοι, γιατί προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους δεν έχουν κανένα δισταγμό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Η υπ' αριθμόν «1» απειλή αφορά τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής και της δράσης των διαφόρων υπηρεσιών, ντόπιων και ξένων. Μην ξεχνάμε ότι στο όνομα της αποτροπής της «τρομοκρατικής απειλής», έχει στηθεί, ειδικά μετά τα χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001, όλο το νεοταξικό οικοδόμημα που αφορά τόσο τις διεθνείς πολιτικές και στρατιωτικές δομές, όσο και την εσωτερική έννομη τάξη.

Σε αυτό το οικοδόμημα έχουν βάλει το χέρι τους και οι δύο εταίροι του δικομματισμού και σήμερα διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποδειχθεί ότι είναι καλύτερος «μαθητής». Η απάντηση, μαζί με την αποκάλυψη όλων αυτών που αξιοποιούν αυτού του είδους τα χτυπήματα, πρέπει να είναι η λαϊκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα και δράση για την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που θα απομονώσει κάθε προβοκάτσια, από όπου και αν προέρχεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ