Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Μεγαλύτερη αστυνόμευση για τους λαούς

Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη αστυνόμευση, στο όνομα της «τρομοκρατίας» και η «Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη», είναι οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία και θα ανακοινώσει επισήμως το πρόγραμμά της, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για το τρέχον εξάμηνο. Στενά συνδεδεμένη με αυτά είναι και η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, που αναμένεται ακόμα πιο σκληρή και άδικη.

Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «ανάγκη διεύρυνσης και ενίσχυσης υφιστάμενων κοινών οργάνων κυρίως της Europol και της υπηρεσίας φύλαξης των εξωτερικών συνόρων Frontex».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, αν η ΕΕ επιζητά την αποτελεσματικότητα στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του εγκλήματος, τότε η πρόοδος δεν μπορεί να υπόκειται στην, εκ των πραγμάτων βραδεία, ευρωπαϊκή θεσμική διαδικασία, αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ενισχυμένες «συνεργασίες» κρατών, όπως η Συνθήκη του Πριμ, που έχει υπογραφεί από επτά κράτη-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) προς διευκόλυνση ανταλλαγής βιομετρικών και άλλων στοιχείων υπόπτων αλλά και τη δυνατότητα αστυνομικών από ένα κράτος-μέλος να δρουν με πλήρη δικαιώματα σύλληψης σε άλλα κράτη-μέλη.

Η Γερμανία επιθυμεί την επέκταση της συνθήκης και στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά και την αναβίωση της Frontex, της οποίας «διευκολύνει περιστασιακή ενίσχυση δυνάμεων φύλαξης συνόρων», ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, αυτές οι έξωθεν ενισχύσεις «θα πρέπει να διαθέτουν πλήρη δικαιώματα έρευνας και σύλληψης στο έδαφος του κράτους που τις φιλοξενεί, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό».

Και για να εφαρμοστούν καλύτερα και «ομαλότερα» όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια, η Ενωση έχει ανάγκη το «Ευρωσύνταγμα», το οποίο επίσης βρίσκεται στις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας, καθώς η περίοδος της περισυλλογής τέλειωσε και είναι καιρός να επανέλθει το θέμα, δεδομένου ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι χώρες που το επικύρωσαν...

Το έργο της γερμανικής προεδρίας, αναμένεται, βάσει των έως τώρα ενδείξεων, να εξαντληθεί στην όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, στη συνεχώς επεκτεινόμενη καταπάτηση δικαιωμάτων και καταστρατήγηση ελευθεριών, όλα προς την κατεύθυνση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, που εξυπηρετεί η ΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ