Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσφέρει λαβές πιέσεων

Οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «σοβαρό χτύπημα» την επίθεση κατά της πρεσβείας τους στην Αθήνα και αναμένουν «στενότερη» συνεργασία από την ελληνική κυβέρνηση

Το σπασμένο τζάμι, πάνω από το έμβλημα, αποτέλεσμα της πορείας της ρουκέτας...

Eurokinissi

Το σπασμένο τζάμι, πάνω από το έμβλημα, αποτέλεσμα της πορείας της ρουκέτας...
Λαβές για ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση από την Ουάσιγκτον και διασύνδεση με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσφέρει το χτεσινό χτύπημα κατά της αμερικανικής πρεσβείας.

Ηδη ο Αμερικανός πρεσβευτής χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό το χτύπημα», για το οποίο, όπως πρόσθεσε, ενημερώθηκε άμεσα η Ουάσιγκτον. Ο Τ. Ρις πρόσθεσε επίσης: «Δεν υπήρχε λόγος αυξημένης ετοιμότητας αυτό το διάστημα, αλλά είμαστε πάντα σε επιφυλακή». Ο Αμερικανός πρεσβευτής, πάντως, σημείωσε πως «δε θα επηρεαστούν οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις», προφανώς γιατί γνωρίζει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν απομακρύνουν, αλλά, αντίθετα, φέρνουν πιο κοντά την ελληνική κυβέρνηση στην αμερικανική διοίκηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια πρώτη αποτίμηση δε συνέδεσε την επίθεση με τη «διεθνή τρομοκρατία», αλλά βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέση της Ουάσιγκτον ότι στην Ελλάδα παραμένουν ενεργείς τρομοκρατικές ομάδες και ασύλληπτοι τρομοκράτες.

Η επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας ήταν πρώτο θέμα στην καθημερινή ενημέρωση του Προέδρου Τζ. Μπους και της υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία θα αναλάβει να προβάλει στην Ελληνίδα ομόλογό της τα αμερικανικά αιτήματα ικανοποίησης. Οπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, τα αιτήματα αυτά μπορεί να κινούνται από απαιτήσεις για περαιτέρω διευκόλυνση της δράσης των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μέχρι αξιώσεις για ενεργότερη ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Το CNN σημειώνει: «Η έκρηξη στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα χαρακτηρίζεται "σοβαρή επίθεση" και ως τέτοια αντιμετωπίζεται από τον Αμερικανό πρέσβη». Παράλληλα, αναφέρει ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε το χάος μέσα στην πρεσβεία, για την οποία σημειώνει ότι φυλάσσεται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο υπενθυμίζει ότι η προηγούμενη επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είχε σημειωθεί το 1996, ξανά με ρουκέτα και λίγες υλικές ζημιές. Το χτύπημα τότε είχε πραγματοποιήσει η «17Ν», που εξαρθρώθηκε το 2002, αναφέρει το CNN.

Παράλληλα, κάνει λόγο για ανάληψη ευθύνης της επίθεσης από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», την οποία χαρακτηρίζει διάδοχο της «17Ν».

Με τον τίτλο «Εκρηξη συνταράζει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα» μετέδωσε το γεγονός το BBC. Το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο κάνει εκτενή αναφορά στο γεγονός, χωρίς ιδιαίτερα σχόλια. Αναφέρεται, πάντως, στην προηγούμενη επίθεση της «17Ν» κατά της αμερικανικής πρεσβείας και σημειώνει ότι και το χτύπημα της Παρασκευής αποδίδεται σε «αριστερούς ριζοσπάστες».

Για «επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ» έκανε λόγο το δίκτυο «Sky News», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά υλικές ζημιές. Το ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης αναφέρεται στις πληροφορίες που μεταδίδονταν και από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, παρατηρώντας ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα αποτελεί συχνά τόπο διαδηλώσεων.

Την ίδια παρατήρηση κάνει και το «Ρόιτερς», υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβρη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία και φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Τζ. Μπους σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Το «Ρόιτερς» μετέδωσε την είδηση με τον τίτλο: «Δράστες εκτόξευσαν ρουκέτα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υπογραμμίζει τις δηλώσεις του Τσαρλς Ρις, καθώς και την αναφορά του Β. Πολύδωρα στην ανάληψη της ευθύνης από την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Ακόμη, επισημαίνει ότι η πρεσβεία φρουρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και περιβάλλεται από προστατευτικό μεταλλικό φράχτη, ύψους τριών μέτρων.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επισήμανε τις δηλώσεις αξιωματικών της Αστυνομίας περί «τρομοκρατικής ενέργειας» και παρατήρησε πως πρόκειται για την πρώτη σοβαρή επίθεση κατά αμερικανικού στόχου μετά την εξάρθρωση της «17Ν».

Η αμερικανική πρεσβεία είναι το πιο αυστηρά φυλασσόμενο κτίριο στην ελληνική πρωτεύουσα, επισήμανε το γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο «France 24», που μετέδωσε την είδηση υπό τον τίτλο «Η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα δέχτηκε επίθεση».

Το ΝΑΤΟ

Η επίθεση με ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα απασχόλησε χτες την έκτακτη συνεδρίαση των πρέσβεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Στο θέμα αναφέρθηκε η Αμερικανίδα πρέσβης, Βικτόρια Νιούλαντ, η οποία καταδίκασε την επίθεση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ελληνας πρέσβης, Γιάννης Ζέπος, καταδίκασε την πράξη βίας, επισημαίνοντας την αντίθεση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ελληνικού λαού σε αυτή. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η εποικοδομητική στάση της ελληνικής πλευράς.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, ο οποίος σημείωσε ότι η Συμμαχία καταδικάζει αυτές τις ενέργειες από όπου κι αν προέρχονται.

  • Δηλώσεις για την επίθεση έκανε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο Ντ' Αλέμα, ο οποίος την καταδίκασε και αυτός με τη σειρά του, εξέφρασε τη «βαθιά του αλληλεγγύη προς τις ΗΠΑ γι' αυτό το σοβαρό επεισόδιο» και την ελπίδα της ταχύτερης δυνατής σύλληψης και τιμωρίας των δραστών, ενώ διαβίβασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών «τη στενή και βαθιά φιλία της Ιταλίας».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απειλές για επέκταση των επιθέσεων στον Λίβανο (2023-12-09 00:00:00.0)
Ανησυχία στις ΗΠΑ από την επίθεση στο Ερμπίλ (2021-02-17 00:00:00.0)
Εξοργιστική αμερικανική παρέμβαση (2008-01-11 00:00:00.0)
Υπό τον «έλεγχο» του Αμερικανού πρέσβη (2007-01-18 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο οι αγώνες και τα δικαιώματα του λαού (2007-01-14 00:00:00.0)
"Ανθέλληνες" όσοι δε συμφωνούν με τον Μπερνς (1998-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ