Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
"Ανθέλληνες" όσοι δε συμφωνούν με τον Μπερνς

Υπερβολικά "κομψή" η "απάντηση" την ελληνικής κυβέρνησης

Προφανώς έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του πως δεν πρέπει να δυσαρεστήσει σε καμία περίπτωση τους Αμερικανούς, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αντιμετώπισε με κομψό τρόπο τις απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζ. Ρούμπιν,ο οποίος, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κατηγόρησε για ...ανθελληνισμό όσους δε συμφωνούν με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα.

"Συμφωνούμε, είπε ο υπουργός Τύπου, ότι στην Ελλάδα υπάρχει δημοκρατία, γιατί η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας και χαιρόμαστε που πάρα πολλοί λένε ότι μιμούνται την Ελλάδα στο δρόμο αυτό, το δημοκρατικό, που άνοιξε και ακολουθεί. Η δημοκρατία χαρακτηρίζεται, μεταξύ των άλλων, για το διάλογο τον οποίο περιέχει. Ο διάλογος δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η δυνατότητα ο καθένας να λέει την άποψή του, κινούμενος εντός του πλαισίου του Συντάγματος και των νόμων της χώρας. Η ελευθερία της έκφρασης είναι ένα βασικό κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να διασφαλίζουμε. Πρέπει, όμως, να πω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει την άποψή του, αλλά θα πρέπει να δεχτεί, χάριν αυτού του διαλόγου, ότι και η κριτική η οποία ασκείται στις απόψεις του είναι κι αυτή θεμιτή και παραδεκτή".

Μετά από την παραπάνω εισαγωγή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας έφτασε και στο σημείο, όπου ήταν απαραίτητο να δείξει την ελληνική ενόχληση για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ρούμπιν. "Δεν είναι δικαιολογημένος, σημείωσε ο Δ. Ρέππας, ο χαρακτηρισμός, πολύ περισσότερο όταν υπονοεί - αν δεχτούμε για την οικονομία της συζήτησης ότι υπονοεί - παράγοντες της δημόσιας ζωής της χώρας. Γιατί οι παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας μας αγωνίζονται για την υπεράσπιση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος. Ο ελληνικός λαός είναι ο υπέρτατος κριτής για τις πράξεις και τους λόγους τους. Εχουν απεριόριστο το δικαίωμα, κατά συνείδηση, προκειμένου να υπερασπίσουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον, οι Ελληνες πολιτικοί παράγοντες να λένε τις απόψεις τους. Και δεν είναι δυνατόν, βεβαίως, οποιοσδήποτε άλλος να υπαγορεύει τον τρόπο, με τον οποίο θα ομιλούν και θα συμπεριφέρονται. Αυτό είναι θέμα δικό μας και στο πλαίσιο αυτό, όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο μέλλον θα κινούμαστε".

Οι δηλώσεις του Τζ. Ρούμπιν

Οι ΗΠΑ, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, καταδίκασαν την περασμένη Πέμπτη την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση κατά των γραφείων της αμερικανικής τράπεζας Citibank και ταυτόχρονα χαρακτήρισαν τις επικρίσεις κατά του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ως "αντιδημοκρατική" συμπεριφορά, που δε συμβαδίζει με την ελληνική δημοκρατική παράδοση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

Απαντώντας σε ερώτηση γύρω από την επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής τράπεζας, ο Τζ. Ρούμπιν δήλωσε: "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν με τον πιο σθεναρό τρόπο την επίθεση κατά των γραφείων της Citibank στην Αθήνα. Αυτή είναι η έβδομη τέτοια επίθεση κατά αμερικανικής εταιρίας από το Νοέμβριο. Η πρεσβεία συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές, με την ελπίδα να συλληφθούν οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την επίθεση. Η σκέψη ότι αυτή η επίθεση αποτελεί απάντηση στις θέσεις που εξέφρασε ο πρέσβης Μπερνς ότι ο κίνδυνος για τις αμερικανικές εταιρίες δημιουργεί επικίνδυνο κλίμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί - όχι ότι είναι επικίνδυνο το επιχειρηματικό κλίμα, αλλά ότι δείχνει προς αυτήν την κατεύθυνση - είναι μια διαστρέβλωση και απαράδεκτη λογική, που δεν είναι δυνατόν να εκφράζει τις απόψεις ευπρεπών ατόμων. Και γενικά οι επιθέσεις κατά του πρέσβη Μπερνς, μας φαίνονται ως σχεδόν αντιδημοκρατικές. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας στον κόσμο και μια από τις αρχές της δημοκρατίας είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και να συζητούν. Αυτή είναι η ελληνική παράδοση της δημοκρατίας, την οποία ακολουθούν οι ΗΠΑ και την υιοθέτησαν κατά τη δημιουργία της χώρας αυτής".

Ο Τζ. Ρούμπιν ολοκλήρωσε, τονίζοντας ότι "θα επισημαίναμε ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε το δικαίωμα του πρέσβη Μπερνς να μιλά. Απλά σημειώνω ότι αυτοί που τον επικρίνουν ακολουθούν μια ουσιαστικά αντιδημοκρατική και, κατ' επέκταση για μας, ανθελληνική παράδοση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ