Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΝΤΙΝΑΤΖΕΣ ΚΑΙ ... "ΓΕΛΟΙΟΙ"

"Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και ...γελοίους"! Ε, να λοιπόν, που ο ...ολίγον παραφρασμένος στίχος του γνωστού τραγουδιού επιβεβαιώθηκε πλήρως. Σύμφωνα με την Αυτού Μεγαλειότητα, τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κύριο Τζέιμς Ρούμπιν, όσοι εν Ελλάδι ασκούν κριτική στις δραστηριότητες του πρέσβη Ν. Μπερνς, είναι "αντιδημοκράτες" και "γελοίοι"! Στους "γελοίους", σύμφωνα με τα αμερικανικά πρότυπα σοβαρότητας, εκτός από τους ...εξ οφίτσιο καταχωρημένους κομμουνιστές, ανήκει και ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας, ο πρόεδρος της Βουλής...

Η απόφαση του κυρίου Ρούμπιν είναι τελεσίδικη. Οπως τελεσίδικα είχε αποφανθεί, όταν τα τουρκικά μαχητικά παρεμπόδιζαν το αεροπλάνο, όπου επέβαινε ο Α. Τσοχατζόπουλος, ότι κακώς ο Ελληνας υπουργός πετούσε κοντά στους Τούρκους... Με την ίδια ευθυκρισία, με "συμμαχικό" πνεύμα, διπλωματική ευγένεια και προπαντός σεβασμό προς την Ελλάδα, ο υπάλληλος της κυρίας Ολμπράιτ μάς είπε ότι όποιοι δεν κάνουν κωλοτούμπες ενώπιον του άλλου υπαλλήλου και ομοεθνούς του, του Ν. Μπερνς, είναι "γελοίοι".

Μη νομίσει κανείς ότι ο κ. Ρούμπιν δεν ξέρει να χωρίζει να ξερά από τα χλωρά. Διότι, όπως έσπευσε να τονίσει, στην Ελλάδα δεν είμαστε όλοι "γελοίοι". Υπάρχουν και αξιόλογοι άνθρωποι, που έχουν κερδίσει την εκτίμηση των ΗΠΑ. Τέτοιος είναι ο Θ. Πάγκαλος, όπως είπε ο κ. Ρούμπιν. Τόνισε, δε, ότι οι τοποθετήσεις του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και συνολικά της κυβέρνησης, έναντι των επικρίσεων που δέχεται ο Αμερικανός πρέσβης, είναι άκρως"θετικές"...

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, όποιος ζητά από την κυβέρνηση να "μαζέψει" τον πρεσβευτή της, όποιος δεν ανέχεται να κυκλοφορεί ο Μπερνς στη χώρα σουλατσάροντας σαν έπαρχος αμερικανοκρατούμενου δουκάτου, όποιος τον καταγγέλλει όταν αμφισβητεί τα όρια του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, όποιος τον αποκαλεί κλωνοποιημένο Πιουριφόι όταν μιλά για το "δημοκρατικό ρόλο" των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου, είναι "γελοίος". Παράλληλα, και σύμφωνα πάντα με την αμερικανική κλίμακα αξιών, όποιος δηλώνει ότι ο Μπερνς "μπορεί να κάνει και να λέει ό,τι θέλει" στην Ελλάδα, όπως οι κυβερνώντες - και μόνον αυτοί - τότε είναι "αξιοσέβαστος".

***

Η ιστορική εμπειρία σε αυτή τη χώρα δεν επιτρέπει να εκπλήσσεται κανείς με τα λεγόμενα του κυρίου Ρούμπιν. Κάποτε, οι εξαρτημένες μαριονέτες των ΗΠΑ στη χώρα μας στέκονταν σούζα μπροστά στον Βαν Φλιτ και, δείχνοντας τα ελληνικά στρατεύματα, του έλεγαν: "Στρατηγέ, ιδού ο στρατός Σας"! Τα επίχειρα εκείνου του ανείπωτου ραγιαδισμού ήταν να δηλώνουν οι Αμερικανοί πως "η Ελλάδα είναι το καλύτερό μας οικόπεδο στην Ευρώπη"... Σήμερα, οι μαριονέτες των Αμερικάνων, με τις γονυκλισίες τους και τα "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", τους επιτρέπουν να δηλώνουν ότι οι Ελληνες είναι "γελοίοι"... Οι ιστορικές αναλογίες, όπως και το νήμα που ενώνει τους εθελόδουλους του '50 με τους εθελόδουλους του '90, είναι προφανείς.

Προφανείς είναι και οι αναλογίες σε σχέση με τις πρακτικές των Αμερικανών επικυρίαρχων, που σταθμεύουν κατά καιρούς στη χώρα μας ως πρεσβευτές των ΗΠΑ ή μας επισκέπτονται πού και πού.

Τότε, ο Πιουριφόι έφτιαχνε τους εκλογικούς νόμους, με τους οποίους γίνονταν οι εκλογές στην Ελλάδα. Σήμερα, μας ειδοποιεί για το πότε θα γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως συνέβη προσφάτως με τον κ. Κρίστοφερ.

Τότε, οι ΗΠΑ καθόριζαν την ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων του ελληνικού υπουργικού συμβουλίου. Σήμερα, οι ΗΠΑ καθορίζουν τι θα συνυπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, όπως συνέβη στη Μαδρίτη, για παράδειγμα.Τότε, οι ΗΠΑ μάς έστελναν τοποτηρητές για να εποπτεύουν την εσωτερική πολιτική κατάσταση, στα πλαίσια των σχεδίων Μάρσαλ και Τρούμαν. Σήμερα, μας έχουν στείλει τον Μπερνς για να εποπτεύει την εσωτερική κατάσταση στη χώρα και να μοιράζει εντολές για το πώς προτιμά να ρυθμιστούν τα πάντα, από τις εργασιακές σχέσεις μέχρι το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα.

Οποιος ενοχλείται από την ιμπεριαλιστική αυθάδεια των ΗΠΑ και του Μπερνς, είναι "γελοίος". Οποιος τον χειροκροτά σαν χαζοχαρούμενο Αμερικανάκι, όπως οι αμερικανοτραφείς κυβερνώντες, είναι "αξιοζήλευτος κύριος". Σύμφωνα με τον κύριο Ρούμπιν, πάντα...

***

Η νέα αυτή θρασύτατη επίδειξη επικυριαρχίας και απρέπειας εκ μέρους του εκπροσώπου των ΗΠΑ είναι το αναγκαίο συμπλήρωμα, δίπλα στο "στιλ" που επιδεικνύει εγχωρίως ο κ. Μπερνς. Από τη μια, έχουμε τον πολύξερο και πολύ δραστήριο πρεσβευτή, που, χαμογελαστός και προσηνής, μας παραθέτει διαλέξεις επί παντός του επιστητού και μας παραδίδει μαθήματα για το πώς θα τον διευκολύνουμε να φέρει εις πέρας τις "μπίζνες" του εν Ελλάδι. Μάλιστα, ο κ. Μπερνς προβαίνει και σε "κάθοδο στο λαό" για να μας πείσει ότι είναι "δικός μας άνθρωπος", όπως, εν τέλει, "δική μας" είναι και η πολιτική των ΗΠΑ! Ο επικοινωνιακός ιμπεριαλισμός σε όλο το σημειολογικό του μεγαλείο... Από την άλλη, έχουμε τον "στιβαρό" κύριο Ρούμπιν, που, με το αλήτικο ύφος του "φαρ - ουέστ", βγάζει από τη θήκη το εξάσφαιρο εναντίον όσων δεν αφήνουν τον "ιεραπόστολο" των ΗΠΑ στην Ελλάδα, να προωθήσει τις "μπίζνες" του. Αλλά, όλα κι όλα. Ο "γελαδάρης" έχει και τρόπους. Διότι, όπως μας είπε, η κυβέρνηση, η οποία κουνάει το μαντίλι στα ναυτάκια του 6ου Στόλου που έχουν αγκυροβολήσει στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, δεν ανήκει στους "γελοίους". Η κυβέρνηση είναι "κυρία". Ετσι κρίνουν οι ΗΠΑ τις "κυρίες". Με βάση το αν κρατούν καλά το φανάρι για να ξαναζωντανέψουν εικόνες Τρούμπας στην Ελλάδα του 2000, αφού τα λεβεντόπαιδα που επανδρώνουν τα αντιτορπιλικά του θανάτου πρέπει να "ψυχαγωγηθούν"!

***

Λοιπόν, και για να συνεννοούμαστε: Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι πρεσβεύει ο κύριος Μπερνς. Επίσης, ξέρει και το ρόλο και τις ασχολίες του 6ου Στόλου στην περιοχή. Παράλληλα, έχει προ πολλού καταχωρήσει στη δική του κλίμακα αξιών τύπους σαν το κύριο Ρούμπιν. Ταυτόχρονα, μπορεί να βγάζει τα αναγκαία συμπεράσματα για εκείνους που στηρίζουν την εξουσία τους στα "συγνώμη κύριε Κολ" και στα "ευχαριστούμε κύριε Κλίντον".

Με λίγα λόγια, ο ελληνικός λαός δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει τον κύριο Ρούμπιν να αλλάξει γνώμη για την ποιότητα των κατοίκων αυτής της χώρας. Και, κυρίως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διεκδικήσει από τους Αμερικανούς ιθύνοντες εκτίμηση, ανάλογη εκείνης της εκτίμησης που τρέφουν ο Κλίντον και τα υπαλληλάκια του στις κυβερνητικές ορντινάτζες του 6ου Στόλου.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση, η οποία κουνάει το μαντίλι στα ναυτάκια του 6ου Στόλου που έχουν αγκυροβολήσει στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, δεν ανήκει στους "γελοίους", σύμφωνα με τον κύριο Ρούμπιν. Η κυβέρνηση είναι "κυρία". Ετσι κρίνουν οι ΗΠΑ τις "κυρίες". Με βάση το αν κρατούν καλά το φανάρι για να ξαναζωντανέψουν εικόνες Τρούμπας στην Ελλάδα του 2000, αφού τα λεβεντόπαιδα που επανδρώνουν τα αντιτορπιλικά του 6ου Στόλου πρέπει να "ψυχαγωγηθούν"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ