Σάββατο 11 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Ντέιτον" θέλουν οι Αμερικανοί

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν το ούτως καλούμενο κράτος του Ραούφ Ντενκτάς και αυτό που επιδιώκουν είναι οι δύο ηγέτες να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο Κένεθ Μπριλ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο, προφανώς για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η επίσκεψη και οι τοποθετήσεις του Ρ. Χόλμπρουκ στη Λευκωσία.

Ο Μπριλ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προωθηθεί μια διαδικασία τύπου Ντέιτον στο Κυπριακό, καθώς, όπως είπε, αυτό που επιδιώκεται είναι οι απευθείας συνομιλίες.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής δήλωσε ότι γίνονται και αλλού επαφές, ώστε η διαδικασία που είναι εμπλεγμένος ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να προωθηθεί. Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας απλώς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά, για να επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες.

Σε ερώτηση πάνω σε ποια βάση θα διεξαχθούν αυτές οι συνομιλίες, ο κ. Μπριλ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την επίτευξη λύσης με βάση τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία.

Ο κ. Μπριλ απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως επί της προτάσεως του Ρώσου πρεσβευτή, Γκεόργκι Μουράτωφ, για συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας και αρκέστηκε να πει ότι κατά καιρούς συζητούνται διάφορα θέματα, διότι είναι δικαίωμα των πέντε μονίμων μελών να θέτουν όποιο θέμα θέλουν.

Η Ρωσία

Η Ρωσία εργάζεται μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας προς την κατεύθυνση της στήριξης των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού του συμβούλου, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτωφ, ύστερα από συνάντηση χτες το πρωί με τον υπουργό Εμπορίου, Νίκο Ρολάνδη.

Ερωτηθείς σχετικά με την παρεμβολή της Ρωσίας προς τα άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για ενεργότερη ανάμειξη στο Κυπριακό και ποια είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν, ο κ. Μουράτωφ ανέφερε ότι πρόκειται για μια συζήτηση εργασίας ανάμεσα στα μέλη, πότε μπορεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση και τι αποτέλεσμα θα έχει.

Αντικείμενο της συνάντησης Ρολάνδη - Μουράτωφ ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών στον εμπορικό και τουριστικό τομέα.

Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι φέτος αναμένεται να επισκεφθούν την Κύπρο 170 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία, ενώ οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου ανέρχονται στα 700 εκατομ. δολάρια ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ