Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ανησυχία στις ΗΠΑ από την επίθεση στο Ερμπίλ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους στο Ιράκ με πρόσχημα την «καταπολέμηση» του «Ισλαμικού Κράτους» συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις αλλά και επιθέσεις με ρουκέτες κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, όπως αυτή που σημειώθηκε κοντά σε αμερικάνικη βάση στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Από την επίθεση με τρεις ρουκέτες (που εξαπέλυσε η οργάνωση «Σαράγια Αουλίγια αλ Νταμ» που σημαίνει «Οι Φύλακες του Αίματος») σημειώθηκαν εκρήξεις, με αποτέλεσμα το θάνατο ενός αλλοδαπού συμβασιούχου εργαζόμενου στη βάση και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων (ο ένας Αμερικανός). Προκάλεσε επίσης την «αγανάκτηση» του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που επικοινώνησε με τον Κούρδο πρωθυπουργό Μάσρουρ Μπαρζανί, προσφέροντας «την υποστήριξη» των ΗΠΑ «σε όλες τις προσπάθειες να διενεργηθεί έρευνα και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ χαρακτήρισε μέσω Twitter την επίθεση «τρομοκρατική εγκληματική ενέργεια», αλλά και «επικίνδυνη κλιμάκωση» που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής.

Η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε τον Οκτώβρη να κλείσει διά παντός την αμερικανική πρεσβεία στο Ιράκ και να αποσύρει όλο το προσωπικό της από τη χώρα, εάν δεν σταματούσαν οι επιθέσεις. Κατόπιν, αρκετές φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες δέχτηκαν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της ιρακινής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις σχεδόν σταμάτησαν. Ομως η εύθραυστη εκεχειρία παραβιάστηκε αρκετές φορές, ιδίως όταν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στα τέλη Δεκέμβρη.

Η επίθεση της 15ης Φλεβάρη καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση στο βόρειο Ιράκ, όπου ο στρατός της γειτονικής Τουρκίας διεξάγει σφοδρές μάχες με τους Κούρδους μαχητές του PKK και με τη νέα δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν περί επέκτασης των επιθέσεων του τουρκικού στρατού στο ιρακινό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ