Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Ρόλο μεσολαβητή ανέλαβε το Κατάρ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντελραχμάν αλ Θάνι επιβεβαίωσε έμπρακτα τη βούλησή του να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν, πραγματοποιώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας επίσκεψη στην Τεχεράνη, όπου συνάντησε τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Κατάρ στην Τεχεράνη γίνεται με φόντο τη συνέχιση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν, παρά τις δηλώσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περί «επιστροφής» των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των γεωπολιτικών συμφερόντων της αστικής τάξης συνοδεύει αυτή την «επαναφορά» με απαιτήσεις και όρους που φανερώνουν διάθεση ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα αλλά και τον περιφερειακό γεωπολιτικό ρόλο του Ιράν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015. Σε απάντηση, το Ιράν άρχισε το 2019 να αποδεσμεύεται σταδιακά από αριθμό περιορισμών που είχε δεχτεί να επιβάλει στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί σε βάρος του. Το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε τον περασμένο Δεκέμβρη νόμο που ουσιαστικά επιβάλλει στην κυβέρνηση του Προέδρου Ροχανί να σταματήσει «την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου» της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT) από τις 21 Φλεβάρη, εάν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον κατά της Τεχεράνης από το 2018 δεν καταργηθούν μέχρι τότε.

Γυμνάσια Ιράν - Ρωσίας στον Ινδικό

Χτες πάντως δυνάμεις από το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν και της Ρωσίας ξεκίνησαν τα κοινά γυμνάσια Maritime Security Belt 2021 («Ναυτιλιακή Ζώνη Ασφαλείας 2021») στον βόρειο Ινδικό Ωκεανό με στόχο την ενίσχυση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο νευραλγικές περιοχές για τη διεθνή ναυτιλία.

Η περιοχή της άσκησης εκτείνεται σε 17.000 τ.χλμ. και σύμφωνα με τον Ιρανό ναύαρχο Γκολαμρεζά Ταχανί, θα συμμετάσχουν πλοία και ελικόπτερα αμφοτέρων χωρών. Είναι η δεύτερη κοινή άσκηση Ρωσίας - Ιράν στον Ινδικό από το 2019.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ