Σάββατο 13 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χτύπησαν με φορητό εκτοξευτήρα

Παρασκευή 5.58 το πρωί. Η κίνηση αυτοκινήτων στη Β. Σοφίας, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, είναι σχετικά αυξημένη, στα πεζοδρόμια κόσμος πηγαίνει στις δουλιές του. Ξαφνικά, μια λάμψη κι ένας εκκωφαντικός κρότος. Αγνωστοι εκτοξεύουν ρουκέτα η οποία πετυχαίνει το κτίριο λίγο πιο πάνω από το θυρεό της υπερδύναμης. Οι δράστες τοποθετημένοι σε δρόμο απέναντι από την πρεσβεία πυροδοτούν και η ρουκέτα φτάνει στον 3ο όροφο καταλήγοντας στις τουαλέτες.

Ακολουθεί κινητοποίηση των αρχών. Αστυνομία, Πυροσβεστική. Στην πρεσβεία φτάνουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βυρ. Πολύδωρας, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, ο Αμερικανός πρέσβης Τσ. Ρις. Ολοι αναφέρονται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο Βυρ. Πολύδωρας υπογραμμίζει ότι «οι ελληνικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ». Σαν να μην ήταν «στενή» αυτή η συνεργασία τα τελευταία χρόνια και πρέπει να γίνει στενότερη...

Αυτόπτης μάρτυρας που μετέβαινε στην αμερικάνικη πρεσβεία ανέφερε πως όταν ήταν κοντά στο κτίριο είδε από απέναντι μια λάμψη. Ακουσε ένα δυνατό ήχο. Το ίδιο αναφέρει και ένας εργαζόμενος σε περίπτερο απέναντι από την πρεσβεία. Ενοικοι πολυκατοικιών βγαίνουν στο δρόμο. Οι αρχές κινητοποιούνται, αλλά οι δράστες διαφεύγουν, παρά τα μέτρα ασφάλειας, τη φύλαξη του κτιρίου, τις κάμερες, όχι μόνο της ΕΛΑΣ αλλά και τις πρεσβείας.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν σαν σημείο εκτόξευσης οικόπεδο απέναντι από την πρεσβεία. Μετά αναφέρουν ότι οι δράστες επιχείρησαν από την οδό Λαμψάκου χρησιμοποιώντας κλειστό φορτηγάκι. Στη συνέχεια κάνουν λόγο για ρουκέτα των 2,36 ιντσών. Αργότερα, δημοσιοποιούν πληροφορία πως πρόκειται για αντιαρματικό βλήμα ρώσικης προέλευσης που πυροδοτήθηκε από εκτοξευτήρα μιας χρήσης.

Με χτεσινές βραδινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, Π. Στάθη, η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε από την οδό Λαμψάκου. Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7.27 το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεφώνημα στην εταιρεία φύλαξης «Ερμής», με ανάληψη ευθύνης για λογαριασμό του «Επαναστατικού Αγώνα». Δήλωσε δε ότι συνεχίζονται οι έρευνες σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας που εκδόθηκε αργά χτες το βράδι, ο μηχανισμός εκτόξευσης της ρουκέτας είναι ο RPG-7 διαμετρήματος 40 χιλιοστών, κινέζικης κατασκευής. Πιθανολογείται πως κατασκευάστηκε το 1974.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης συναντιέται με τον πρέσβη των ΗΠΑ και δηλώνει πως διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι «οι ελληνικές αρχές ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ», προσθέτει ότι «πρόκειται για πράξη βίας που διαταράσσει ή επιχειρεί να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας». Τη χαρακτηρίζει πράξη συμβολισμού, ενώ αναφέρει ότι για την ανάληψη ευθύνης «υπάρχει τηλεφώνημα, ένα ή δύο από άγνωστο πρόσωπο που ισχυρίζεται ότι αναλαμβάνει την ευθύνη ο "Επαναστατικός Αγώνας". Εγινε στην εταιρεία σεκιούριτι και κάπου αλλού», διευκρινίζοντας ότι τα τηλεφωνήματα είναι «εξεταστέα». Αποκλείει την περίπτωση του Συκουρίου (σ.σ. είχαν κλαπεί οι ρουκέτες που έχει χρησιμοποιήσει η «17 Νοέμβρη») λέγοντας παράλληλα ότι εξετάζονται όλα. Προσθέτει δε, πως «είμαστε σε έναν κύκλο τέτοιων δραστηριοτήτων ο οποίος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο».

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, αναφέρεται στη στενή συνεργασία ελληνικών αρχών με τις αμερικάνικες υπηρεσίες, εκτιμά πως υπάρχει προσπάθεια αναβίωσης της τρομοκρατίας προσθέτοντας πως «εκτιμούμε και τη συμπεριφορά της Αστυνομίας από τη σκοπιά των αμελειών και των ολιγωριών... αν υπάρχει. Ερευνητέα όλα». Χαρακτηρίζει την επίθεση ως «εγχώρια δραστηριότητα». «Μάλλον δραστηριότητα από εγχώριους υπαρκτούς δράστες, όπως προκύπτει και από τη φαινομενική και ουσιαστική ανάληψη ευθύνης - λέω φαινομενική, γιατί είναι μόνο τηλεφωνική σε δύο σημεία - από τον "Επαναστατικό Αγώνα"». Σε ερώτηση αν πρόκειται για υπολείμματα ή νέα γενιά τρομοκρατών, διευκρινίζει ότι «μπορεί να ήταν από την πρώτη γενιά του τρομοκρατικού κύματος, να υπήρχαν, αλλά να μην ήταν κατ' ανάγκη υπαγόμενοι στους συλληφθέντες».

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει βίντεο απαντά πως υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Ερωτώμενος τι του είπαν οι Αμερικανοί υπογραμμίζει ότι «περισσότερο εξετίμησαν την κατάσταση από την άποψη της καταδίκης του φαινομένου σε μια ειρηνική χώρα, σε μια χώρα και σε έναν τόπο, δηλαδή την αμερικάνικη πρεσβεία που συμπεριφέρεται με έναν τρόπο διακριτικό και συμμαχικό». Τόσο... διακριτικό, που ο Αμερικανός πρέσβης μετά την επίθεση έκανε τις «περατζάδες» του στη Β. Σοφίας κάνοντας δηλώσεις «για πάρα πολύ σοβαρό γεγονός».

Εξάλλου χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Αντιτρομοκρατική υπό τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Α. Δημοσχάκη, ενώ ακολούθησε σύσκεψη το απόγευμα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό τον υπουργό Β. Πολύδωρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ