ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Γενάρη 2007
Σελ. /32
Εμπρηστική σκυταλοδρομία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις 17 Γενάρη πρόκειται να συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η δεύτερη μέσα σε έξι μόλις χρόνια αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Με την αναθεώρηση αυτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατραπούν τα δάση και, γενικότερα, το φυσικό περιβάλλον της χώρας σε αντικείμενο κερδοσκοπίας από το μεγάλο κεφάλαιο. Με λίγα λόγια, να μπει επίσημο «μπουρλότο» σε ό,τι άφησαν ανέγγιχτο μέχρι στιγμής από τους καταπατητές, τους εμπρηστές και τους οικοπεδοφάγους...

Ειδικότερα η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει, μεταξύ άλλων, να προστατευτούν μόνον οι εκτάσεις που ήταν δάσος από το 1975 και μετά, οδηγώντας έτσι στον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση 40 έως 50 εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικών εκτάσεων. Με άλλη πρόταση βαφτίζεται ως «δημόσιο συμφέρον» η αναγκαιότητα του κεφαλαίου να χτίσει οικισμούς ή άλλες εγκαταστάσεις οπουδήποτε επιθυμεί, ακόμη και σε δάση που υπάρχουν και μετά το 1975, κάνοντας τη λεηλασία του δασικού πλούτου της χώρας ακόμη πιο καταστροφική.

Βέβαια, προηγήθηκε η αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ο ορισμός του δάσους έγινε «λάστιχο», με αποτέλεσμα, διά του εκτελεστικού νόμου 3208/2003, να οδηγηθούμε στον αποχαρακτηρισμό 30 έως 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών.

Φαίνεται, όμως, ότι η βουλιμία του μεγάλου κεφαλαίου δεν κορέστηκε από αυτό. Ετσι, παρέλαβε τη σκυτάλη με το δαυλό της εμπρηστικής αυτής πολιτικής η κυβέρνηση της ΝΔ...

Αγροτική «εξολόθρευση»

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), μέσα σε μια εξαετία - από το 2000 μέχρι το 2006 - 181.600 μικρομεσαίοι αγρότες «έφυγαν» από το αγροτικό επάγγελμα. Πολλοί απ' αυτούς αναγκάστηκαν να τα παρατήσουν αδυνατώντας να ζήσουν με το λειψό και συνεχώς μειούμενο αγροτικό εισόδημα, άλλοι βγήκαν στη σύνταξη και άλλοι πέθαναν. Η αγροτιά, που πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ, αποτελούσε αρκετά πάνω από το 20% των απασχολουμένων στην Ελλάδα, έπεσε σήμερα στο 11,5% και όσο περνάει ο καιρός θα μειώνεται κι άλλο, μέχρι να πέσει κάτω από το 5%, που έχει τεθεί ως στόχος από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Φυσικά, αυτή η αγροτική «εξολόθρευση» δεν ήρθε τυχαία, αλλά είναι το απτό και τραγικό αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Μια πολιτική που προωθεί, με ζήλο και συνέπεια, το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η παραγωγή και η γη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Πολιτική που εντείνει το διατροφικό πρόβλημα της χώρας μας, παραδίνοντας το λαό μας στις κερδοσκοπικές ορέξεις των πολυεθνικών, ερημώνει την ύπαιθρο και διογκώνει τη φτώχεια των λαϊκών στρωμάτων.

Αυτή την πολιτική έχει βάλει στο στόχαστρό του το συνεπές αγροτικό κίνημα, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ και το οποίο προχωρεί, στις επόμενες μέρες, σε νέους αγώνες για την ανατροπή της και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού...

Δημοτική Αστυνομία αντί αγροφυλακής

Φαίνεται πως για τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) Π. Κουκουλόπουλο, το πρόβλημα είναι ποιος μηχανισμός θα αστυνομεύει τους δημότες και όχι αυτός καθ' αυτός ο κατασταλτικός του ρόλος και λειτουργία. Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή δήλωσή του, με την οποία από τη μία πλευρά ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη σύσταση της αγροφυλακής και από την άλλη να στηριχτεί ο θεσμός της δημοτικής αστυνομίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ διαμαρτύρεται, μάλλον όψιμα, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε χρηματοδοτεί τη δημοτική αστυνομία, την οποία η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρόθυμα αποδέχτηκε, χωρίς να λογαριάζει - πέρα από τη φύση της δράσης της στην οποία συναινεί - ποιος θα την πληρώνει. Ισως επειδή «ξέρει» τη συνταγή: Την προσφυγή στην τσέπη των εργαζομένων...

Η συνείδηση

«Γελοία εκδήλωση, πολύ χαμηλού επιπέδου» αποκάλεσε ο Θ. Πάγκαλος τη μεγάλη κινητοποίηση του ελληνικού λαού ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν πρόκειται να υποθέσουμε πως έχει τύψεις συνείδησης και περνάει στην επίθεση για να τις κατευνάσει. Πάει πολύς καιρός πλέον, που τόσο αυτός όσο και το κόμμα που υπηρετεί έχουν κάνει συνείδησή τους τη συνείδηση του κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση στη ζωή και το μυαλό

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά ότι δεν ξεμπέρδεψαν με τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία, ότι δεν ξεμπέρδεψαν καν με το άρθρο 16, αφού αναμένονται ακόμα δυο σχετικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια της Βουλής στα τέλη Φλεβάρη και τις αρχές Μάρτη. Ομως, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές κάνουν ξεκάθαρο ότι δε θα περιμένουν μέχρι τότε. Μαζικοποιούν τις συλλογικές διαδικασίες, συντονίζονται και την ερχόμενη Τετάρτη ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Με τα ίδια αιτήματα, με τα ίδια συνθήματα, αφού και πριν από τρεις μέρες δε διαδήλωναν μόνο ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά απαιτούσαν την εκπαίδευση εκείνη που ταιριάζει στις σύγχρονες ανάγκες τους. Διαδήλωναν και συνεχίζουν να διαδηλώνουν συνολικά για τη μόρφωση και τη ζωή που τους αξίζει, για πτυχία με αξία, για δουλιά με δικαιώματα. Σ' αυτόν τον αγώνα, και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα γιατί τους αφορά, γίνεται και δική τους υπόθεση.

Και πριν ακόμα καταλαγιάσουν οι φωνές τους, η κυβέρνηση, προκλητικά, ανοίγει νέα μέτωπα «πολέμου». Αντί για δουλιά με δικαιώματα, προσφέρει ψευτοκατάρτιση και προσωρινή ανασφάλιστη εργασία, πλασάροντάς τες ως πολιτική κατά της ανεργίας των νέων. Πρόκειται για την ίδια πολιτική, για τα ίδια μέτρα, που και το ΠΑΣΟΚ ανερυθρίαστα πρότεινε όταν ήταν στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμά τους, και τότε και τώρα, είναι ένας στους δυο ανέργους να είναι νέος (52,5% των ανέργων είναι ηλικίας 15 έως 35 χρόνων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ). Δηλαδή, οι προτάσεις που πλασάρουν ως λύση δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση και επιδείνωση του προβλήματος για τη νεολαία και τις λαϊκές οικογένειες. Μάλιστα, οι προτάσεις της κυβέρνησης συνοδεύονται από κίνητρα και πολύμορφη ενίσχυση των εργοδοτών που αναλαμβάνουν το ...θεάρεστο έργο να υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους!

Γι' αυτό και το κεφάλαιο το ίδιο αποθρασύνεται και προκαλεί. Παράλληλα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Απασχόλησης για την ψευτοκατάρτιση και την ανασφάλιστη εργασία, το Επιμελητήριο των εμποροβιομηχάνων Αθήνας καλεί τους μαθητές των λυκείων να γράψουν έκθεση για τα οφέλη των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην οικονομία, δηλαδή στα κέρδη τους! Ετσι, ολοκληρώνεται σαν παζλ η εικόνα της επίθεσης της ολιγαρχίας και των υπηρετών της στη ζωή και το μυαλό, στη συνείδηση της νέας γενιάς.

Απέναντι σ' αυτήν την ολόπλευρη επίθεση είναι απαραίτητο να αντεπιτεθούν συνολικά ο λαός κι η νεολαία. Να ενώσουν και πάλι τις φωνές τους για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή κι όχι για κάλπικες «ευκαιρίες» σε ιλουστρασιόν ψευτοπανεπιστήμια ή σε μαύρη εργασία. Το έχουν επισημάνει, εξάλλου, ότι ο αγώνας για τη μόρφωση είναι αγώνας για τα παιδιά του λαού, για το παρόν και το μέλλον, γι' αυτό και θα είναι αγώνας διαρκής. Μένει, λοιπόν, ανοιχτό το κάλεσμα, για την επόμενη βδομάδα, για τον επόμενο μήνα, για κάθε μέρα, για κάθε εργαζόμενο και κάθε νέο, να πάρει θέση σταθερά στο μετερίζι αυτού του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ