ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Βάζει πλάτη στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού

Συντασσόμενο πλήρως με την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού και ζητώντας απαιτητικά την ενεργοποίηση στο μέγιστο βαθμό των μηχανισμών παρακολούθησης των πολιτών, το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το προβοκατόρικο χτύπημα στην αμερικάνικη πρεσβεία, βρήκε την ευκαιρία να... δικαιολογήσει την παραπέρα ενίσχυση του «αντιτρομοκρατικού» θεσμικού πλαισίου.

Μιλώντας στη ΝΕΤ ο Αλ. Παπαδόπουλος, κάλεσε την ελληνική κοινωνία να αποδεχτεί γενικότερα τη χρήση καμερών, γιατί όπως ισχυρίστηκε: «Αν υπάρχουν στόχοι επίφοβοι να χτυπηθούν είναι πολύ λογικό - και συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου και μάλιστα σε χώρες με αποδεδειγμένη δημοκρατία - να υπάρχει παρακολούθηση από κάμερες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου, ο οποίος τάχτηκε υπέρ της εγκατάστασης και χρήσης καμερών, οι οποίες όπως υποστήριξε θα πρέπει να «διαφυλάσσουν τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα». Βέβαια, ο ίδιος με νόημα έσπευσε να σημειώσει ότι «αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών του κράτους στην πρόληψη και όχι μόνο στην καταστολή εγκληματικών ενεργειών, περιλαμβανομένης φυσικά και της τρομοκρατίας».

Παράλληλα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» ανέφερε ότι «αφού δεν κάνουμε καλά τη δουλιά μας, βλέπετε ότι δε δουλεύουν οι κάμερες, με αποτέλεσμα να παθαίνουμε ζημιές».

Συγχρόνως το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Παπανδρέου, ζητάει σε όλους τους τόνους την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, αποδίδοντας στην κυβέρνηση «τεράστιες ευθύνες». Προσφέροντας, επί της ουσίας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, για να προχωρήσει σε επέκταση του αστυνομικού κράτους, ο Γ. Παπανδρέου από τη Βέροια την ...εγκάλεσε γιατί ακολουθεί μιαν «αντίληψη που ζωτικοί τομείς της χώρας αλώθηκαν, από το στρατό μέχρι την αστυνομία και βεβαίως την αντιτρομοκρατική υπηρεσία», με αποτέλεσμα όπως είπε «καμιά υπηρεσία να μη λειτουργεί».

Ενισχύοντας την «τρομο-υστερία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΑΛΦΑ» δήλωσε ότι «μάλλον υποεκτιμήθηκε το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα από την κυβέρνηση παρά τα πολύ συγκεκριμένα δείγματα που είχαμε ότι το φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί».

Παράλληλα, επίθεση προς τον Β. Πολύδωρα εξαπέλυσε ο Π. Ευθυμίου - αποκλείοντας όμως το ΠΑΣΟΚ να κάνει πρόταση μομφής προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης - αναφέροντας ότι «διακρίνεται για επιχειρησιακή και πολιτική ανεπάρκεια στο σύνολο του τομέα της ευθύνης του. Ο Π. Ευθυμίου συμπλήρωσε πως «η πολιτική ευθύνη για τη συμπεριφορά του κ. Πολύδωρα ανήκει αποκλειστικά στον πρωθυπουργό».

Αντιπαραθέσεις και σενάρια

«Πόλεμος» για την... αποτελεσματικότητα της Αντιτρομοκρατικής έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταίρων του δικομματισμού. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενώ ο Α. Παπαδόπουλος, υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του κοινοβουλευτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για διάλυση της Αντιτρομοκρατικής.

Ετσι, ο Β. Πολύδωρας υποστηρίζει πως «η Αστυνομία ως συντεταγμένο σώμα με αρχηγό, δομή και ιεραρχία αντιδρά με ευελιξία και προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες», ενώ ο Α. Παπαδόπουλος αναφέρεται σε εκδιώξεις αξιωματικών. Πάντως, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Α. Δημοσχάκης, διέταξε ΕΔΕ για τυχόν ολιγωρία στο θέμα της φρούρησης της αμερικάνικης πρεσβείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ημέρα της επίθεσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή, ο Β. Πολύδωρας είχε δηλώσει πως «ερευνάται η συμπεριφορά της Αστυνομίας από τη σκοπιά των αμελειών και των ολιγωριών... αν υπάρχει».

Εξάλλου αρκετά κοινά σημεία παρουσιάζονται στα δημοσιεύματα των χτεσινών εφημερίδων σχετικά με την επίθεση κατά της αμερικάνικης πρεσβείας, αλλά και με τις έρευνες των διωκτικών αρχών (ελληνικών και ξένων) για τον εντοπισμό και σύλληψη των δραστών.

Στην πλειοψηφία τους γίνεται λόγος για τη λίστα των 10 ονομάτων - η οποία έχει παραδοθεί από τα κλιμάκια του FBI στην ΕΛ.ΑΣ. - και χαρακτηρίζονται ως μέλη «τρομοκρατικών οργανώσεων» στη χώρα μας. Γίνεται λόγος για συγκεκριμένα άτομα που ίσως ανήκαν στον ηγετικό πυρήνα της «17Ν» και πως εξετάζεται η συμμετοχή ενός φοιτητή στην κλοπή εκρηκτικών από λατομείο της Φωκίδας το 2003.

Παράλληλα, κοινή... γραμμή υπάρχει στο γεγονός πως τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες παρακολούθησης για την οδό Λαμψάκου μπορούν να φανούν χρήσιμα, με τη βοήθεια πάντα της προηγμένης τεχνολογίας. Ετσι, επισημαίνεται πως τα «θολά» πρόσωπα μπορούν να γίνουν ευκρινέστερα, ακόμα και αν φορούσαν κουκούλες. Ομως, για τη συμμετοχή των Αμερικανών στις έρευνες, «Τα Νέα» αναφέρουν πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανδρών της Αντιτρομοκρατικής, το κλιμάκιο του FBI ίσως να έχει στην κατοχή του πολύ περισσότερα στοιχεία απ' όσα γνωρίζουν οι ελληνικές διωκτικές αρχές.

Το «Εθνος», πάντως, τονίζει - σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης - πως τα μέλη της «οργάνωσης» που χτύπησε την πρεσβεία δεν έχουν διασυνδέσεις στο εξωτερικό και δεν πρόκειται για απομεινάρια της «17Ν». Επίσης, υπογραμμίζεται πως οι Αμερικανοί φαίνονται δυσαρεστημένοι με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρα.

Παράλληλα με χτεσινή της «προκήρυξη» η ΕΛ.ΑΣ. ζητά την... ενεργό συμμετοχή των πολιτών στο έργο της, μέσω πληροφοριών που θα της δοθούν. Το ενημερωτικό σημείωμα εγγυάται προστασία της ταυτότητας όποιου επικοινωνήσει με τις αρχές. Το φυλλάδιο διανέμεται σε κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής, αλλά και διερχόμενους πολίτες.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Προς μια απόλυτα αστυνομοκρατούμενη Ευρώπη

ΔΡΕΣΔΗ.--

Με το «μεγαλεπήβολο στόχο» να καταργήσουν δικαιώματα και ελευθερίες, προσήλθαν, όπως όλα δείχνουν, οι αρμόδιοι υπουργοί των 27 στο άτυπο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που ξεκίνησε χτες στη Δρέσδη, στον απόηχο του «τρομοκρατικού χτυπήματος», στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα. Σε αυτό το πνεύμα, της ανάγκης «αστυνομικής συνεργασίας, συλλογικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και μεγαλύτερου ελέγχου των συνόρων», η Γερμανία, που ασκεί την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, καθώς και η Πορτογαλία και η Σλοβενία, που θα τη διαδεχτούν, ανακοίνωσαν τη συμφωνία εφαρμογής ενός ενιαίου προγράμματος, με στόχο τα... καλύτερα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, τα σημεία - κλειδιά στην πολιτική της ΕΕ, για το προσεχές 18μηνο, όπως θα παρουσιαστούν στην άτυπη σύνοδο που εξελίσσεται στη Δρέσδη, προσβλέπουν σε μία άκρως αστυνομοκρατούμενη Ευρώπη, που στο όνομα της «ασφάλειας» και της «προστασίας» των πολιτών της επιχειρεί να κάνει ακόμα ασφυκτικότερο τον κλοιό ελέγχου και περιορισμού του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών διεκδικήσεων.

Η Προεδρία, με αφορμή την καταπολέμηση του εγκλήματος και στα πλαίσια της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας προτείνει στο Συμβούλιο την ενσωμάτωση της συνθήκης του Πριμ, που έχει συναφθεί από επτά κράτη - μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία) και διευκολύνει την ανταλλαγή βιομετρικών και άλλων στοιχείων υπόπτων, αλλά και τη δυνατότητα αστυνομικών από ένα κράτος - μέλος να δρουν με πλήρη δικαιώματα σύλληψης, κλπ σε άλλα κράτη - μέλη στο κοινοτικό δίκαιο. Θετική στάση προς αυτή την προοπτική εξέφρασαν - πέρα από τις επτά χώρες που την εφαρμόζουν ήδη - τέσσερα ακόμα κράτη - μέλη, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, που εξέφρασαν την πρόθεση να προχωρήσουν στην υιοθέτησή της. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, «που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του διεθνούς εγκλήματος»...

Προωθούν ανεξέλεγκτη ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

Ο ανταποκριτής του «Ρ» στη Γερμανία, Θανάσης Βόρειος, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, σημειώνει ότι «κεντρικά θέματα της συνάντησης υπό την προεδρία των αντίστοιχων Γερμανών υπουργών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μπριγκίτε Τσίπριες είναι η συμπλήρωση της συνεργασίας των αστυνομικών και δικαστικών οργάνων των κρατών - μελών της ΕΕ και η εναρμόνιση σε ζητήματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου.

Η Ούλα Γκέλπε, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος στο Μπάντεστανγκ για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, δήλωσε σχετικά ότι ο Β. Σόιμπλε αποβλέπει «στη σύσταση οργάνων ανεξέλεγκτης ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων εντός της ΕΕ και ότι η Γερμανία γίνεται έτσι κινητήρας μιας καταπιεστικής εσωτερικής πολιτικής της ΕΕ»...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Η Κομματική Οργάνωση Δικηγόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους 2). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Καλτσώνης, λέκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Γιάννης Γουσέτης, δικηγόρος.

Με τους υπαλλήλους στα Σώματα Ασφαλείας

Συνάντηση με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Υπαλλήλων στα Σώματα Ασφαλείας θα έχει αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον Περισσό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

ΠΕΔΥΕ
Τιμά τον Θανάση Φίλια

Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη «έφυγε» ο αγωνιστής της ειρήνης - πρόεδρος της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, Θανάσης Φίλιας. Η ΠΕΔΥΕ πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης στον αποθανόντα πρόεδρό της.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Ν. Αττικής επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 110 (πλατεία Βικτωρίας, δίπλα στο κτίριο του ΟΤΕ). Καλούνται όλοι οι αγωνιστές της ΠΕΔΥΕ, των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας, όλοι όσοι τον γνώρισαν να συμμετάσχουν στην τιμητική αυτή εκδήλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ