ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες «δεσμεύσεις» Μάλικι ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις

Από τη χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε «πάταξη της δράσης όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανεξαρτήτως δόγματος ή προέλευσης» διατύπωσε, για άλλη μια φορά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, νέο κύμα επιθέσεων, μικρότερης εμβέλειας από το λουτρό αίματος της Τρίτης, σάρωνε την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.

Τους πρέσβεις πολλών χωρών, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ, κάλεσε ο Νούρι αλ Μάλικι, για να τονίσει ότι θα επιδείξει «πυγμή» στην εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας, που θα εφαρμοστεί, καταρχάς, στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με σιιτικές διαρροές, την ευθύνη για τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά μετά την εισβολή, φέρονται να αναλαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις, με τις αμερικανικές να περιορίζονται στην παροχή υποστήριξης. Και μόνο το γεγονός αυτό προκαλεί πλήθος αμφιβολιών σε σουνίτες αλλά και άλλους παρατηρητές, καθώς οι υπάρχουσες ιρακινές δυνάμεις θεωρούνται διάτρητες από τους σιίτες παραστρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε αγορά στο σιιτικό Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 33 πολίτες. Επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στο Κιρκούκ, με στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας: σκοτώθηκαν 10 (οι 4 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 25. Επιθέσεις ενόπλων με 1 ή 2 νεκρούς, καθώς και επιθέσεις με όλμους, που προκάλεσαν κυρίως τραυματίες, σημειώθηκαν στην Ισκαντιρίγια, στη Μαχαγουίλ, αλλά και στην οδό Χάιφα της Βαγδάτης.

Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών. Αργά το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι σε ενέδρα ενόπλων στη Δυτική Βαγδάτη σκοτώθηκαν 4 άτομα. Μεταξύ αυτών φέρεται να ήταν μία Αμερικανίδα, μη κυβερνητικής οργάνωσης, και δύο «ξένοι» μισθοφόροι.

«Βολές» μεταξύ Μπους - αλ Χακίμ

«Η σύλληψη, από τους Αμερικανούς, των 5 Ιρανών διπλωματών ήταν απαράδεκτη και παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία», δήλωνε, χτες, ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, της ισχυρότερης (κοινοβουλευτικά και παραστρατιωτικά) σιιτικής οργάνωσης, προχωρώντας στην ηχηρότερη αποδοκιμασία από πλευράς σιιτών. Χτες, επίσης, η σουδανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν στην πρεσβεία της στη Βαγδάτη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους, σε συνέντευξη, επέκρινε τη σιιτική κυβέρνηση Μάλικι για «τον τρόπο εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν» γιατί «έδωσε την εντύπωση αντεκδίκησης και δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για σοβαρή κυβέρνηση ενότητας».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες εκμαίευσης υποστήριξης για το «σχέδιό της». Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφθανε στη Σαουδική Αραβία για να «παραλάβει τη σκυτάλη» από την Κοντολίζα Ράις, που μετέβη στο Βερολίνο για να ενημερώσει την προεδρεύουσα της ΕΕ, Καγκελάριο Μέρκελ. Εντός ΗΠΑ, πάντως, η αντιπαράθεση εντείνεται με τη Δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας να προετοιμάζει ένα συμβολικό, πλην σημαντικό πολιτικά, ψήφισμα κατά της αποστολής επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Αναταράξεις» από την παραίτηση Χαλούτζ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Το «κεφάλι» του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ, αλλά και του υπουργού Αμυνας, Αμίρ Περέτζ, άρχισαν να ζητούν, χτες, ολοένα και περισσότερα στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του αρχηγού του ΓΕΣ, πτεράρχου Νταν Χαλούτζ. Στις επίσημες ανακοινώσεις, ο Χαλούτζ υποστηρίζει ότι παραιτείται γιατί «ολοκλήρωσε το έργο του».

Εντούτοις, εντονότατη είναι η αίσθηση ότι η απόφασή του σχετίζεται με την ενδελεχή εσω-στρατιωτική έρευνα για τα αίτια της αρνητικής εικόνας και επίδοσης του ισραηλινού στρατού, το καλοκαίρι, κατά τη βάρβαρη εισβολή που έσπειρε την καταστροφή στο Λίβανο, αλλά δεν κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση του λιβανέζικου λαού. Οι επικρίσεις σε βάρος του Χαλούτζ και των χειρισμών του στις επιχειρήσεις οξύνονται μέρα με την ημέρα, καθώς η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν μπορεί «να δεχτεί» την «ήττα» του ισχυρότερου, στη συνείδησή της, θεμελίου της χώρας.

Ο Χαλούτζ, όμως, δεν είναι ο μόνος που επικρίνεται. Αλλεπάλληλες είναι οι κατηγορίες και σε βάρος των Ολμέρτ - Περέτζ, που καλούνται ολοένα και περισσότερο «να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη». Μέχρι χτες το απόγευμα, πάντως, και οι δύο διαμήνυαν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραίτησής τους, ενώ ο Περέτζ αναμένεται να παρουσιάσει το διάδοχο του Χαλούτζ στο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής. Ενδεικτικό, πάντως, της δυσαρέσκειας είναι ότι με βάση τελευταία δημοσκόπηση, ο Ολμέρτ χαίρει εκτίμησης μόνο από το 14% των Ισραηλινών.

Καταγγελίες, διαψεύσεις και νέες περιοδείες

«Χαμάς - Φατάχ χρησιμοποιούν τη σύλληψη του Ισραηλινού στρατιώτη για τη, μεταξύ τους, διαμάχη και για μικροκομματικά συμφέροντα καθυστερώντας έτσι τη διαδικασία ανταλλαγής του με Παλαιστινίους κρατουμένους». Αυτό κατήγγειλε, χτες, μία («Στρατός του Ισλάμ») από τις τρεις οργανώσεις που είχαν αναλάβει την ευθύνη για τη σύλληψη του Σαλίτ. Την ανακοίνωση δε σχολίασαν οι δύο άλλες ενδιαφερόμενες οργανώσεις.

Αντίθετα, με κάποιες ώρες καθυστέρηση, η Δαμασκός διέψευσε δημοσίευμα της «Χααρέτζ» περί διετών μυστικών συνομιλιών με το Ισραήλ, που κατέληξαν σε προσχέδιο τελικής συμφωνίας. Την είδηση διέψευσαν, επίσης, η ισραηλινή κυβέρνηση και ο Λευκός Οίκος. Ολα αυτά ενώ σήμερα αρχίζει περιοδεία στην περιοχή και ο υπεύθυνος της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα - από τους πρωταγωνιστές της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια επί χάρτου, μάχες και επιχειρήσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. --Ψυχρής υποδοχής έτυχαν οι προτάσεις της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς και του γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, να δημιουργηθεί μια «ομάδα επαφής» για το συντονισμό της «ανοικοδόμησης» στο υπό ΝΑΤΟαμερικανική κατοχή Αφγανιστάν. Σε συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Σέφερε κάλεσε τον Ομιλο των 8 πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών (G8) να αναλάβει συντονιστικό ρόλο, και το ΝΑΤΟ να βοηθήσει το Πακιστάν να «επιτηρεί αποτελεσματικότερα» τα σύνορά του με τη χρήση τεχνολογικών μέσων -- όπως ο δορυφορικός γεωγραφικός εντοπισμός.

Στην Καμπούλ, η ISAF, η δύναμη κατοχής εξέφρασε «ισχυρές επιφυλάξεις» για τα σχέδια του Πακιστάν να φράξει και να ναρκοθετήσει το δικό του τμήμα της μεθορίου, αλλά παρ' όλ' αυτά, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πραξικοπηματία στρατηγού και λεγόμενου «προέδρου» του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ επέμεινε ότι έχει ήδη «ανατεθεί» η αποστολή αυτή στον πακιστανικό στρατό.

Από τη βάση Μπάγκραμ, στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς --που ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στο Αφγανιστάν -- είπε ότι «θα εξεταστεί» το ενδεχόμενο αποστολής ενισχύσεων στη χώρα.

Στο στρατιωτικό επίπεδο: Στην επαρχία Χελμάντ, ΝΑΤΟ και δυνάμεις του αφγανικού δοσιλογικού «στρατού» συνέλαβαν έναν «οπλαρχηγό» των Ταλιμπάν, το όνομα του οποίου δεν έδωσαν στη δημοσιότητα. Οχημα του αφγανικού στρατού επλήγη από βόμβα σε δρόμο στη Χοστ, με αποτέλεσμα τρεις στρατιώτες να σκοτωθούν και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις. Ενώ, στη μεθόριο Αφγανιστάν - Πακιστάν από την πακιστανική πλευρά, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν «έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη 10 ισλαμιστών ανταρτών, περιλαμβανομένου ενός σημαντικού στελέχους της Αλ Κάιντα», μια μέρα μετά τις επιθέσεις σε «στρατόπεδα» των Ταλιμπάν, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι -- το Ισλαμαμπάντ υποστήριξε ότι επρόκειτο για «τρομοκράτες», κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι ήταν Αφγανοί ξυλοκόποι.

ΝΕΠΑΛ
Προς εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Οι μαχητές του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού άρχισαν να εναποθέτουν τα όπλα τους σε καθορισμένα στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μια εξέλιξη που αποτελεί έναν από τους πυλώνες της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα. Την επαλήθευση του αφοπλισμού και την καταγραφή των παραδιδόμενων όπλων έκαναν απεσταλμένοι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αντίστοιχη ποσότητα οπλισμού θα «κλειδωθεί» και από τις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν ολοκληρωθεί ο αφοπλισμός των ανταρτών. Νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, το ΚΚΝ-Μ εντάχθηκε σε μια νέα - μονοσωματική - Βουλή, μετά την έγκριση ενός νέου, προσωρινού Συντάγματος. Ο μαοϊκός ηγέτης Πρατσάντα δήλωσε ότι η λαϊκή κυβέρνηση και τα λαϊκά δικαστήρια που ίδρυσε η παράταξή του θα αυτοδιαλυθούν επίσημα σήμερα, Πέμπτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ