Πέμπτη 18 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες «δεσμεύσεις» Μάλικι ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις

Από τη χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ

Associated Press

Από τη χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε «πάταξη της δράσης όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων, ανεξαρτήτως δόγματος ή προέλευσης» διατύπωσε, για άλλη μια φορά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Την ίδια ώρα, νέο κύμα επιθέσεων, μικρότερης εμβέλειας από το λουτρό αίματος της Τρίτης, σάρωνε την πρωτεύουσα και άλλες πόλεις.

Τους πρέσβεις πολλών χωρών, μεταξύ αυτών και των ΗΠΑ, κάλεσε ο Νούρι αλ Μάλικι, για να τονίσει ότι θα επιδείξει «πυγμή» στην εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας, που θα εφαρμοστεί, καταρχάς, στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με σιιτικές διαρροές, την ευθύνη για τις επιχειρήσεις, για πρώτη φορά μετά την εισβολή, φέρονται να αναλαμβάνουν οι ιρακινές δυνάμεις, με τις αμερικανικές να περιορίζονται στην παροχή υποστήριξης. Και μόνο το γεγονός αυτό προκαλεί πλήθος αμφιβολιών σε σουνίτες αλλά και άλλους παρατηρητές, καθώς οι υπάρχουσες ιρακινές δυνάμεις θεωρούνται διάτρητες από τους σιίτες παραστρατιωτικούς.

Στο μεταξύ, νέα επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε αγορά στο σιιτικό Σαντρ Σίτι, της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 7 και τραυματίζοντας 33 πολίτες. Επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε και στο Κιρκούκ, με στόχο σημείο ελέγχου της αστυνομίας: σκοτώθηκαν 10 (οι 4 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν 25. Επιθέσεις ενόπλων με 1 ή 2 νεκρούς, καθώς και επιθέσεις με όλμους, που προκάλεσαν κυρίως τραυματίες, σημειώθηκαν στην Ισκαντιρίγια, στη Μαχαγουίλ, αλλά και στην οδό Χάιφα της Βαγδάτης.

Επίσης, ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Αμερικανών στρατιωτών. Αργά το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν ότι σε ενέδρα ενόπλων στη Δυτική Βαγδάτη σκοτώθηκαν 4 άτομα. Μεταξύ αυτών φέρεται να ήταν μία Αμερικανίδα, μη κυβερνητικής οργάνωσης, και δύο «ξένοι» μισθοφόροι.

«Βολές» μεταξύ Μπους - αλ Χακίμ

«Η σύλληψη, από τους Αμερικανούς, των 5 Ιρανών διπλωματών ήταν απαράδεκτη και παραβιάζει την ιρακινή κυριαρχία», δήλωνε, χτες, ο ηγέτης του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση, της ισχυρότερης (κοινοβουλευτικά και παραστρατιωτικά) σιιτικής οργάνωσης, προχωρώντας στην ηχηρότερη αποδοκιμασία από πλευράς σιιτών. Χτες, επίσης, η σουδανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν στην πρεσβεία της στη Βαγδάτη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους, σε συνέντευξη, επέκρινε τη σιιτική κυβέρνηση Μάλικι για «τον τρόπο εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν» γιατί «έδωσε την εντύπωση αντεκδίκησης και δημιούργησε την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για σοβαρή κυβέρνηση ενότητας».

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον συνεχίζει τις προσπάθειες εκμαίευσης υποστήριξης για το «σχέδιό της». Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έφθανε στη Σαουδική Αραβία για να «παραλάβει τη σκυτάλη» από την Κοντολίζα Ράις, που μετέβη στο Βερολίνο για να ενημερώσει την προεδρεύουσα της ΕΕ, Καγκελάριο Μέρκελ. Εντός ΗΠΑ, πάντως, η αντιπαράθεση εντείνεται με τη Δημοκρατική πλειοψηφία της Γερουσίας να προετοιμάζει ένα συμβολικό, πλην σημαντικό πολιτικά, ψήφισμα κατά της αποστολής επιπλέον στρατευμάτων στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ