ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ
Διαμαρτυρία στην Εσθονία για τον αντισοβιετισμό

Η FIR, «Διεθνής Ομοσπονδία των Αγωνιστών της Αντίστασης - Ενωση των Αντιφασιστών», απέστειλε διαμαρτυρία την περασμένη Τρίτη, 16 Γενάρη στον πρωθυπουργό της Εσθονίας εκ μέρους των οργανώσεων - μελών της, άνω των 20 χωρών της Ευρώπης και του Ισραήλ για την πρόσφατη απόφαση του Κοινοβουλίου που αφορά στην καταστροφή των σοβιετικών μνημείων. Σε αυτή σημειώνει:

«Με αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι η Βουλή της Εσθονίας με μεγάλη πλειοψηφία ψήφισε στις 10 Γενάρη "Νόμο για την προστασία των στρατιωτικών ταφών", με τον οποίο στην πραγματικότητα αποσκοπείται η καταστροφή σοβιετικών μνημείων και η μεταφορά πεσόντων σοβιετικών σε άλλους χώρους. Πρόκειται για σοβιετικούς στρατιώτες που πέθαναν για την απελευθέρωση του Τάλιν από τα ναζιστικά στρατεύματα... Από την άλλη, είμαστε αγανακτισμένοι ότι το καλοκαίρι του περασμένο χρόνου βετεράνοι της 20ής Μεραρχίας των Ες-Ες εγκαινίασαν στο εσθονικό Σινιμάε μνημεία για μέλη των Ες-Ες από το Βέλγιο και την Ολλανδία».


Θ.Β.

ΣΕΡΒΙΑ
Αύριο οι βουλευτικές εκλογές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν αύριο 6.552.106 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για την ανάδειξη της νέας 250μελούς βουλής στη Σερβία.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις προέβλεπαν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων δε θα ξεπεράσει το 60%, ενώ εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι με ποσοστό 30%. Επόμενες θέσεις φέρεται να καταλαμβάνουν το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπορίς Τάντιτς με 23% και τρίτο ο συνασπισμός «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας-Νέα Σερβία» του πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα με 15%. Οι δημοσκόποι προβλέπουν επιπλέον ότι απ' τα 20 κόμματα και εκλογικούς συνασπισμούς που έχουν θέσει υποψηφιότητα σ' αυτές τις εκλογές, μόνον πέντε με έξι θα καταφέρουν να αναδείξουν βουλευτές ξεπερνώντας το πλαφόν του 5%.

Το ρολόι δείχνει «Κοσσυφοπέδιο»...

Παράλληλα με τις σερβικές εκλογές πλησιάζει και η ώρα δημοσιοποίησης του «νέου» καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Προβλέπεται ότι στις 26 του μήνα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι θα παρουσιάσει την πρότασή του στους αξιωματούχους της εξαμελούς Ομάδας Επαφής για το Κοσσυφοπέδιο και ότι στις αρχές Φλεβάρη θα μεταβεί σε Πρίστινα και Βελιγράδι για να την κοινοποιήσει σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς.

Οι Αμερικανοί πάντως χτες πραγματοποίησαν γυμνάσια «επίδειξης δύναμης» στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο. Υποτίθεται πως έτσι μέτρησαν τις ικανότητές τους για τάχιστη ανάπτυξη σε διάφορες περιοχές. Ο απώτερος στόχος ήταν ο πόλεμος νεύρων σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς χωρικούς που απέμειναν να παρακολουθούν τη μίνι χολιγουντιανή παράσταση με την ανάπτυξή τους κατά εκατοντάδες και τα δεκάδες στρατιωτικά ελικόπτερα τύπων Απάτσι και Μπλακ Χοκ να στροβιλίζονται πάνω απ' τα κεφάλια τους...

Δολοφονία δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Εναν «18χρονο νεαρό, με τζιν και λευκό καπέλο» αναζητούσαν, κατά ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι τουρκικές αρχές, ως τον ύποπτο για το φόνο, χτες, μέρα μεσημέρι, έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Agos», του διευθυντή της, Χραντ Ντινκ (1954-2007). Σύμφωνα με το BBC, η αστυνομία είχε προβεί σε δύο συλλήψεις. Ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος δημοσιογράφος ήταν ο γνωστότερος εκπρόσωπος της μειονότητας στον Τύπο, χαρακτηριζόταν ως συνεπής υπέρμαχος της ειρήνης, ενώ είχε τολμήσει να αναφερθεί πολλές φορές με τα γραπτά του στην αρμενική γενοκτονία του 1915 (που αποτέλεσε, κατά ιστορικούς, το υπόδειγμα του Χίτλερ για το ολοκαύτωμα των Εβραίων - αλλά το επίσημο τουρκικό κράτος αρνείται). Οι συχνές αναφορές του Ντινκ στο θέμα-ταμπού για την τουρκική άρχουσα τάξη τού είχε κοστίσει μια καταδίκη σε ποινή κάθειρξης 6 μηνών με αναστολή, το 2005, για «προσβολή της τουρκικής εθνικής ταυτότητας».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο «ισλαμοδημοκράτης» Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «προβοκάτσια», σε μια συγκυρία όπου η διεθνής συζήτηση για την «δήθεν γενοκτονία» των Αρμενίων έχει φουντώσει. Για τις ανάγκες του διεθνούς Τύπου, ο Ερντογάν πέταξε και τη φράση ότι η δολοφονία Ντινκ αποτελεί μια «σφαίρα εναντίον της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας». Οι εθνικιστές δε συμφωνούν ακριβώς: Στα μάτια του ΜΗΡ και των Γκρίζων Λύκων ο Ντινκ - όπως και ο τιμηθείς πέρσι με το Νομπέλ Λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ - ήταν ένας «προδότης», που έπρεπε να εκτελεστεί. Φυσικά, η ΕΕ έσπευσε να καταδικάσει τη δολοφονία, ως «ωμή βίαιη πράξη», για την οποία «ένιωσε δυσάρεστη έκπληξη και εξέφρασε βαθιά λύπη», όπως δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Ολι Ρεν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Γενική απεργία σχεδιάζει να κηρύξει για την επόμενη βδομάδα η λιβανική αντιπολίτευση. Οπως διέρρεαν, χτες, στελέχη της «Χεζμπολάχ», που συμμετέχει στο μέτωπο της αντιπολίτευσης, οι προσπάθειες εξεύρεσης μέσης λύσης στο ζήτημα που έχει προκύψει με την κυβέρνηση Σινιόρα και οι διαμεσολαβήσεις του Αραβικού Συνδέσμου έχουν πέσει στο κενό, εξαιτίας της άκαμπτης στάσης του Σινιόρα και των κυβερνητικών του εταίρων. Γι' αυτό και η αντιπολίτευση αποφάσισε να κλιμακώσει τις διαμαρτυρίες της και να τις συνδέσει με τη λαϊκή αντίδραση στα νέα σχέδια για «οικονομικές μεταρρυθμίσεις» που παρουσίασε προσφάτως η κυβέρνηση.

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.-- Ερευνα διεξάγεται για να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε, υπό ανέγερση, ουρανοξύστη και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 2 εργάτες, ενώ περισσότεροι από 57 τραυματίστηκαν. Το τραγικό συμβάν αναζωπύρωσε τις έντονες επικρίσεις εργατικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για τους όρους εργασίας και για τις συνθήκες διαβίωσης των εργατών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που χαρακτηρίζονται «άκρως απάνθρωπες».

ΝΟΡΦΟΛΚ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο επικεφαλής αποστολής της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, Εζεκιίλ Λολ Γκάτκουοθ, ανακοίνωσε χτες ότι η αμερικανική εταιρεία μισθοφόρων «Μπλακγουότερ» θα αναλάβει τη στρατιωτική εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας του σουδανικού νότου. Ο Γκάτκουοθ έκανε την ανακοίνωση απ' την έδρα της «Μπλακγουότερ» (μεγάλος «εργολάβος» μισθοφόρων σε Ιράκ κ.α.) στο Νόρφολκ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που ως είθισται δίνει το «πράσινο φως» σε αμερικανικές εταιρείες του είδους πριν δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό) ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε άμεσα την είδηση.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.- Ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο Εξωτερικών της ΛΔ Κορέας αναφέρει ότι οι τελευταίες συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Κιμ Κάι Γκουάν στο Βερολίνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Κρίστοφερ Χιλ «έγιναν σε θετική και ειλικρινή ατμόσφαιρα και οδήγησαν σε συγκεκριμένη συμφωνία».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 γυναίκες, σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από τη συντριβή λεωφορείου που μετέφερε φοιτητές σε χαράδρα στην επαρχία Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης.

ΧΑΪΝΤΕΡΑΜΠΑΝΤ.-- Πάνω από 60 άνθρωποι αγνοούνταν και εκφράζονταν φόβοι ότι πνίγηκαν όταν ένα υπερφορτωμένο πλεούμενο βυθίστηκε σε ποτάμι στο ομόσπονδο κρατίδιο Αντρα Πραντές της Ινδίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Το διαμφιλεγόμενο υδροηλεκτρικό φράγμα Σαρντάρ στην κοιλάδα Ναρμάντα - που γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα εναντίον «μεγάλων έργων» που πνίγουν χιλιάδες κοινότητες στην Ινδία - στο ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Γκουτζάρατ, άρχισε χτες να λειτουργεί. Το έργο, που κόστισε 7 δισ. δολάρια και άρχισε τη δεκαετία του '50 μετά από πρωτοβουλία του πρώτου Ινδού πρωθυπουργού, του Νεχρού, εγκαινίασε ο ακροδεξιός κρατιδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

ΝΤΑΚΑ.-- Ο στρατός του Μπανγκλαντές «είναι απίθανο να προβεί σε πραξικόπημα», διαβεβαίωσε χτες ο στρατηγός ε.α. Χουσάιν Μοχάμαντ Ερσάντ, ο οποίος είχε προβεί σε πραξικόπημα το 1982 και είχε κυβερνήσει έως το 1990. Η δήλωση δεν καθησύχασε ιδιαίτερα τους πολιτικούς αναλυτές.

ΤΣΕΧΙΑ
Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

ΠΡΑΓΑ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες το βράδυ η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Μίρεκ Τοπολάνεκ που απαρτίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών, τους Χριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα των Πρασίνων, 7 μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη και ύστερα από προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια να λάβει η κυβέρνησή του ψήφο εμπιστοσύνης το περασμένο φθινόπωρο.

Συγκεκριμένα, από τους 198 παρόντες βουλευτές του 200μελούς κοινοβουλίου, οι 100 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατά ψήφισαν 97 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας, ενώ ένας βουλευτής απείχε.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Συντρίμμια άφησε πίσω του ο «Κύριλλος»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--

Το θάνατο 36 ανθρώπων έχει προκαλέσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει από την Πέμπτη τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη και πλέον κατευθύνεται προς ανατολάς, χωρίς όμως την ίδια ένταση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία, δέκα στη Γερμανία, πέντε στην Ολλανδία, τρεις στην Τσεχία, δύο στη Γαλλία και άλλοι τέσσερις στην Πολωνία. Εκτός όμως των θανάτων τεράστιες είναι και οι καταστροφές από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας «Κύριλλος», όπως την ονόμασαν οι Γερμανοί: πτώσεις δέντρων ή κατάρρευση τοίχων, μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, παράλυση στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες αλλά και σε δεκάδες αεροδρόμια.

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ουκρανία οδήγησαν σε διακοπή τροφοδοσίας της Κεντρικής Ευρώπης με ρωσικό πετρέλαιο. Τις μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζουν οι αγορές της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ