ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Αποφασιστικά στη μάχη της απεργίας

Πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ

Ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα τον περασμένο Φλεβάρη τσάκισε το μέτρο της της πολιτικής επιστράτευσης
Ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων σε στεριά και θάλασσα τον περασμένο Φλεβάρη τσάκισε το μέτρο της της πολιτικής επιστράτευσης
«Με όπλο την ενότητα των ναυτεργατών και την αλληλεγγύη των εργαζομένων να δώσουμε τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας στο δεύτερο 15ήμερο του Φλεβάρη». Το κάλεσμα αυτό απευθύνει προς όλους τους ναυτεργάτες η αγωνιστική παράταξη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΝΣΚ) με ανακοίνωση που εξέδωσε και ήδη κυκλοφορεί στα καράβια, δίνοντας ταυτόχρονα το σύνθημα: «Οργανωθείτε, πρωτοστατήστε με το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων του ναυτεργατικού κινήματος, για την ανάπτυξη των αγώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων, να αναχαιτίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξουμε το δρόμο για φιλολαϊκή πολιτική».

Στα πλαίσια των προετοιμασιών για την απεργία, η ΝΣΚ καλεί τα μέλη της και όσους συσπειρώνονται γύρω της σε σύσκεψη που θα γίνει την Πέμπτη 25 Γενάρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ. Θέμα της σύσκεψης θα είναι επίσης και το εκλογικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που θα γίνει στις 2 και 3 Φλεβάρη.

Η ΝΣΚ στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στις ραγδαίες και επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των ναυτεργατών, οι οποίες σηματοδοτούνται από τη δριμύτητα με την οποία επιβάλλεται σε βάρος του κλάδου η αντιλαϊκή, εφοπλιστόδουλη πολιτική που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Με συνέπειες το μαζικό διωγμό των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από τα καράβια, την υπονόμευση του ΝΑΤ, τη μετατροπή των πλοίων σε σύγχρονες γαλέρες, με ταυτόχρονη προσπάθεια επιβολής καθεστώτος βίας και τρομοκρατίας. Προσπάθεια που είχε αποκορύφωμα την πολιτική επιστράτευση που επέβαλε μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η σημερινή της ΝΔ. Η ΝΣΚ υπογραμμίζει ότι «οι ναυτεργάτες με την αλληλεγγύη του ταξικού εργατικού κινήματος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ανέτρεψαν στην πράξη την πολιτική επιστράτευση. Με την ίδια αποφασιστικότητα πρέπει να το επαναλάβουν και τώρα».

Οσον αφορά στην πλειοψηφία της ΠΝΟ, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των εφοπλιστών δε θα μπορούσαν να προωθήσουν αυτήν την πολιτική, αν δεν είχαν ουσιαστική στήριξη από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στη ΓΣΕΕ, το ΕΚΠ, την ΠΝΟ». Ξεκαθαρίζει ότι το πλαίσιο των αιτημάτων που καθόρισαν στην ΠΝΟ «δεν απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των ναυτεργατών», «δε διευκολύνει τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων και την έκφραση της πιο πλατιάς αλληλεγγύης».

ΔΑΣ ΟΤΑ
Κάλεσμα για οργάνωση της πάλης

Κάλεσμα αντίστασης στον αντεργατικό μεσαίωνα που ήδη βιώνει ο κλάδος, την ίδια στιγμή που προωθούνται νέα αντεργατικά μέτρα, απευθύνει στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) με ανακοίνωσή της, όπου υπογραμμίζει την ανάγκη της οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα που πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, κυβέρνηση, δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (αλλά και του Συνασπισμού) προετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις μέσω της αναμόρφωσης του Κώδικα για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό για την ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), ετοιμάζεται και πάλι να δώσει αυξήσεις πείνας και προωθεί παραπέρα την κατάργηση της σταθερής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι, τονίζει πιο κάτω, έχουν πείρα και γνώση για τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της Ομοσπονδίας - ιδιαίτερα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ μπορούν να αντισταθούν στον αντεργατικό μεσαίωνα, να βάλουν φραγμό στα νέα αντεργατικά σχέδια. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΑΣ προτείνει τη συνεδρίαση όλων των ΔΣ των Σωματείων, την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και τη δημιουργία απεργιακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα και συντονιστικών σωματείων κατά περιοχή.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ»: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης προχωρούν σήμερα το πρωί, στις 10.30 π.μ., οι άνεργοι του «ΦΥΡΟΓΕΝΗ», τους οποίους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προκλητική αδιαφορία και αποφεύγει να συζητήσει τα αιτήματά τους, όπως είναι, π.χ., η καταβολή έκτακτου επιδόματος. Πολλοί από τους 200 εργαζόμενους, που έμειναν στο δρόμο πριν από 1,5 περίπου χρόνο, δε βρήκαν δουλιά, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν ειδικότητα ή να δουλεύουν με άσχημους όρους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (για μεροκάματα, ένσημα κλπ.).

ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ - ΠΑΤΡΑ: Για 69η μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στον όμιλο «Wackenhut Group 4» στην Πάτρα, μετά τις προσπάθειες της εταιρείας να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις, να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων και να προχωρήσει σε έξι τρομοκρατικές απολύσεις. Η εταιρεία, τώρα, προσπαθεί με δικαστικές αγωγές (οι αποφάσεις αναμένονται αύριο Τετάρτη) να βγάλει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων παράνομο και καταχρηστικό. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ χαιρετίζει το σκληρό αγώνα των απεργών και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τους συνδικαλιστές να υψώσουν ασπίδα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους.

ΕΥΒΟΙΑ: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραγωγής λευκού κρέατος «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ» (με έδρα τον Πισσώνα Εύβοιας), ζητώντας την άμεση ανάκληση τριών απολύσεων, που, όπως σημειώνει το σωματείο, είναι καταχρηστικές και αδικαιολόγητες. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα και θα συνεχιστούν αν η εργοδοσία δεν υποχωρήσει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΙΚΑ: Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη, προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, που διαμαρτύρονται για τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας, τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού (3.800 κενές θέσεις), τη μείωση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία και Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και για τη μη επίλυση χρόνιων αιτημάτων τους.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει το Σάββατο 27 Γενάρη η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και Πέριξ Δήμων, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» (οδός Μεγίστης 18 - 20, Καλλιθέα).

Το πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων

Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση καλεί τους ναυτεργάτες να παλέψουν για:

  • Κατάργηση των εγκριτικών πράξεων και στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος κατάργηση του νόμου 2687/53 που τις προβλέπει.
  • Σταθερή δουλιά, απορρόφηση όλων των ανέργων, διπλά πληρώματα, ίση αμοιβή για ίση εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και προστασία των ανέργων.
  • Πλήρη κάλυψη των ελλειμμάτων του ΝΑΤ.
  • Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος του λαού, κόντρα στο διαλυτικό κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα πλαίσια φιλολαϊκής πολιτικής να δημιουργηθεί ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.
  • Αποκλειστικά Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ