ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλλο μαζική πάλη και άλλο προβοκάτσιες για ένταση της καταστολής

Εκτενή αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΛΦΑ»

Η πολιτική επικαιρότητα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με τους δημοσιογράφους Γ. Κύρτσο και Κ. Μακρή στη συχνότητα του ραδιοφώνου του «ΑΛΦΑ».

Για τις πρόωρες εκλογές

Από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητήθηκε εκτίμηση για το αν η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τις αντιδράσεις για την Παιδεία, ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές. Απάντησε επ' αυτού:

«Αν οι εκλογές γίνονται μέσο εκβιασμού, τότε τι να σας πω; Αλλά διόλου απίθανο, όταν βλέπει η κυβέρνηση μια διάσταση που υπάρχει με το λαό - χωρίς να σημαίνει ότι ο λαός είναι ευθυγραμμισμένος σε ένα σύνθημα, εμείς δε λέμε ότι είναι ευθυγραμμισμένος, λέμε ότι υπάρχει μια λαϊκή δυσαρέσκεια και μια αναζήτηση λύσεων για πολλά θέματα της Παιδείας - να πάει σε εκλογές λέγοντας το εξής: "Πάω σε εκλογές, οι εκλογές γίνονται ανάμεσα σε μένα και στο ΠΑΣΟΚ, και διαλέξτε έναν από τους δύο". Σας λέω όμως καθαρά: Οι εκλογές δε γίνονται ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Οι εκλογές γίνονται ανάμεσα σε μια συντηρητική πολιτική, όποια μορφή κι αν έχει, και ανάμεσα σε μια φιλολαϊκή αγωνιστική κατεύθυνση που πρέπει να χαραχτεί. Εάν οι εκλογές θεωρηθούν ως εκλογές ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα. Θα είναι η συνέχεια μιας ίδιας πολιτικής».

Εχουμε εμπιστοσύνη στο λαό

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως την εναλλακτική πολιτική που περιγράφει το ΚΚΕ δεν την εμπιστεύεται ο λαός και πως τα ποσοστά του δικομματισμού στην Ελλάδα είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο αντικειμενικό και στο υποκειμενικό. Αυτό που μετράει όμως σήμερα είναι η λαϊκή δυσαρέσκεια κι εάν αυτή θα βρει το δρόμο της. Εμείς προσπαθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση να δουλέψουμε. Δε θα πάμε όμως στην εξής λογική: Τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου δεν ψηφίζει ΚΚΕ, εμείς να καθίσουμε στα αυγά μας, να γίνουμε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, να επικρίνουμε αφ' υψηλού όλους τους άλλους, να μπούμε και εμείς μέσα στο παιχνίδι να διεκδικούμε να μας δώσει ένα κομματάκι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δε θα το κάνουμε.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό. Η χρονική στιγμή που θα εκδηλωθούν οι διεργασίες δεν μπορεί να προσδιοριστεί σήμερα από μας. Δουλεύουμε για να έρθει όλο και πιο κοντά».

Επιδερμικές οι διαφορές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ακολούθως η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για τους λόγους που το ΚΚΕ στρέφεται εξίσου εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για το αν δε βλέπει κανένα διαχωρισμό μεταξύ των δύο κομμάτων, παρότι το ΠΑΣΟΚ π.χ. λέει «όχι» στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και του ΟΤΕ. Η απάντησή της ήταν η εξής:

«Ποιος τα λέει αυτά, το ΠΑΣΟΚ; Με συγχωρείτε, στην πολιτική δεν είσαι ό,τι δηλώσεις. Υπάρχει το αντικειμενικό. Το ΠΑΣΟΚ δρομολόγησε το μεγαλύτερο μέρος των ιδιωτικοποιήσεων. Βεβαίως αν στη θέση του ήταν η ΝΔ, το ίδιο θα έκανε. Το ΠΑΣΟΚ λέει το εξής: "Δε θέλω την ιδιωτικοποίηση που κάνει η ΝΔ, θέλω τη δική μου". Δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές. Επιδερμικές είναι οι διαφορές. 3.000 επιχειρήσεις παρέδωσε ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου για ιδιωτικοποιήσεις και μέσα εκεί ήταν όλα. Θα καθίσουμε να διαλέξουμε ποια είναι η πιο καλή ιδιωτικοποίηση, αν είναι του κ. Καραμανλή ή του κ. Παπανδρέου;».

Για το παράδειγμα της Ιταλίας

Σε ερώτηση μήπως έτσι το ΚΚΕ χάνει πολιτικές ευκαιρίες όπως για παράδειγμα στην Ιταλία όπου έγιναν συμβιβασμοί για να ξεπεραστεί το φαινόμενο Μπερλουσκόνι, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε:

«Συμβιβασμούς αναγκαστικά κάνουμε και θα κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να απαιτήσουμε να συμφωνήσουν όλοι με μας. Κάνουμε, λοιπόν, εκείνους τους συμβιβασμούς που τονώνουν την πάλη εναντίον - όπως λέμε εμείς - των μονοπωλίων και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Εκεί βεβαίως πρέπει να κάνεις ορισμένους συμβιβασμούς, π.χ. σε ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με το σοσιαλισμό ή με άλλα ζητήματα, χωρίς να χάσεις βέβαια την αυτοτέλειά σου. Συμβιβασμό όμως, να διαλέξουμε έναν από τους δύο εταίρους της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορούμε να κάνουμε. Και τέλος για την κυβέρνηση Πρόντι, και από τα δημοσιεύματα που διαβάζουμε και από όσα ξέρουμε πολύ καλά, ο ίδιος ο συνασπισμός τους κρατιέται από μία τρίχα. Ο Πρόντι λέει ότι όποιος διαφωνήσει θα τον διώξει από την κυβέρνηση, για να μην του ξαναρίξουν την κυβέρνηση. Αυτός ο συνασπισμός παίρνει αντιλαϊκά μέτρα! Μπορεί ο ιδεολογικός του φλοιός να είναι πιο ήπιος πολιτικά και πιο προοδευτικοφανής από τον ακραίο Μπερλουσκόνι. Αλλά βγάζεις το φλοιό και βλέπεις μέσα τον ίδιο καρπό. Στις αντιδραστικές επιλογές τα ίδια πράγματα κάνουν».

Για τα «ανοίγματα» του ΣΥΝ

Στην επισήμανση πως «και στα ανοίγματα του κ. Αλαβάνου, τα παρακολουθούμε όλο τον τελευταίο καιρό, αρνητικοί είστε και σ' αυτά», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

«Να ξέρετε, και το έχω πει πάρα πολλές φορές, ο ΣΥΝ δε θέλει τη συνεργασία με το ΚΚΕ και καλά κάνει, όπως δε θέλουμε κι εμείς. Απλώς ο ΣΥΝ κάνει το εξής: Δε βγαίνει να πει ότι δε θέλει τη συνεργασία με το ΚΚΕ - το λέει, όμως, στα ντοκουμέντα του. Εφόσον ξέρει από την αρχή ότι θα πούμε "όχι", λέει: "Ελάτε να συνεργαστούμε", για να πούμε εμείς "όχι" και να ρίξει την ευθύνη σε μας. Την ευθύνη την έχουμε και οι δύο που δε γίνεται συνεργασία γιατί έχουμε διαφορετικά προγράμματα.

Σε επιμέρους ζητήματα μπορεί να συμφωνήσει κανείς με πάρα πολλούς. Αλλά μιλάμε τώρα για προγραμματική κατεύθυνση συνεργασίας. Σε επιμέρους ζητήματα π.χ. να μην ψηφιστεί το άρθρο 16, συμφωνούμε με τον ΣΥΝ και δε λέμε ότι ο ΣΥΝ λέει το αντίθετο. Από κει και πέρα όμως στο πώς θα είναι το πανεπιστήμιο διαφωνούμε. Οπου συμφωνούμε βρισκόμαστε και μέσα στη δράση και στις διαδηλώσεις και υπάρχουν και άνθρωποι στο χώρο του ΠΑΣΟΚ που συμφωνούν με αυτό. Μιλάμε όμως τώρα για πολιτική συνεργασία. Κι ούτε εμείς θέλουμε αυτή τη συνεργασία, ούτε και ο ΣΥΝ. Εμείς έχουμε το θάρρος και το λέμε και δε χρησιμοποιούμε την άρνηση του ΣΥΝ για να τον διαβάλουμε, αλλά ο ΣΥΝ αξιοποιεί τη δική μας άρνηση για να μας επικρίνει, να μη μιλήσω για συκοφαντία».

Βρήκαν αδύναμο κρίκο

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε για την «ιδιότυπη αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ, του κ. Καρατζαφέρη και του ΣΥΝ» και απάντησε:

«Βεβαίως, δε συμφωνώ με αυτές τις κατηγορίες που απευθύνονται στον ΣΥΝ, αλλά το κυριότερο νομίζω είναι ότι κάποιο στόχο έχει αυτή η συζήτηση και βρήκαν αδύναμο κρίκο τον ΣΥΝ, ο οποίος, ξαναλέω, δεν ευθύνεται για τέτοια πράγματα. Αδύναμος κρίκος είναι ο ΣΥΝ, διότι εύκολα υποχωρεί στις πιέσεις.

Το κυριότερο όμως για μένα είναι το εξής: Η συζήτηση στοχεύει στο να πείσει τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να κάνει μόνο "διαμαρτυρία σαλονιού", να μετατρέψει τη διαμαρτυρία του σε ημερίδα, σε συζήτηση, σε ένα διάλογο εντός των τειχών. Η μαζική πάλη έχει πολλές μορφές και εδώ δε συμπεριλαμβάνω βεβαίως τους κουκουλοφόρους, ούτε αυτούς που σπάζουν βιτρίνες και αυτοκίνητα. Δεν μπορεί να μπει αυτή η μαζική πάλη σε αυτόν τον στενό κορσέ ενός νόμου που λέει απαγορεύεται η απεργία, απαγορεύεται η διαδήλωση κλπ.».

Σε ερώτηση για το πώς θα ξεχωρίσει ο κόσμος τι συνιστά πραγματικά μαζική πάλη και τι προσπάθεια μεθοδικής αποσταθεροποίησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Κοιτάξτε, αυτές οι μορφές αποσταθεροποίησης στις οποίες αναφέρεστε δεν έχουν καμιά σχέση με μαζική πάλη, αντικειμενικά λειτουργούν ως προβοκάτσια και αποτελούν άλλοθι για την καταστολή. Λέω αντικειμενικά - δεν μπορώ να αποκλείσω θεωρητικά να υπάρχουν και 5-6 νέοι άνθρωποι οι οποίοι να νομίζουν ότι άμα σπάσουν τη βιτρίνα μιας τράπεζας χτυπούν τα τραπεζικά κέρδη - γιατί αυτά λειτουργούν ως προβοκάτσια. Τώρα, αν αυτοί οι προβοκάτορες στρατολογούν και μερικούς ανιδιοτελείς, δεν ξέρω. Είναι προβοκάτσια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ