ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εξώδικο»... τελευταίας στιγμής

Μεταξύ των αντικειμένων προς δημοπράτηση συγκαταλέγεται και αυτό το αυγό «Φαμπερζέ»
Μεταξύ των αντικειμένων προς δημοπράτηση συγκαταλέγεται και αυτό το αυγό «Φαμπερζέ»
«Πυροτέχνημα» αποτελεί η εξώδικη διαμαρτυρία προς τον οίκο δημοπρασιών «Κρίστις» που απέστειλε προχτές το υπουργείο Πολιτισμού, απαιτώντας να αποσυρθούν, από δημοπρασία που προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα και αύριο, πολιτιστικά αγαθά «που φέρονται ότι ανήκουν στη συλλογή του Βασιλέα των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄».

Μόλις χτες ο Βρετανός δικηγόρος επέδωσε, εκ μέρους του ελληνικού κράτους στον οίκο «Κρίστις» το εξώδικο, με τον οίκο να εκφράζει την «έκπληξή» του, λέγοντας ότι η δημοπρασία των 850 αντικειμένων είχε δημοσιοποιηθεί εδώ και οχτώ βδομάδες, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθεί κανονικά! Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά είναι πιθανόν να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για τη λήψη προσωρινών μέτρων.

Το εξώδικο δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες, όχι μόνο χρυσοπλήρωσαν τους Γλίξμπουργκ για περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό, όχι μόνο η τακτική τους δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να κάνουν «φτερά» ως ...«οικοσκευή» οι πολιτιστικοί θησαυροί από το Τατόι - επί κυβέρνησης ΝΔ το 1991 - αλλά και μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το σύνολο αυτών των θησαυρών, ούτε βέβαια το πού βρίσκονται!

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δε «λεονταρίζει» μόνο τώρα για το θέμα, αλλά και το 1991, «ξεχνώντας» την απραξία των κυβερνήσεών του τη 10ετία του '80. Το 1994, όταν επανέρχεται στην κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 2215 που ρυθμίζει θέματα «της απαλλοτριωμένης περιουσίας» των έκπτωτων. Ο νόμος προέβλεπε σύσταση επταμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ, με αρμοδιότητα την «απογραφή» της ακίνητης και κινητής περιουσίας του τέως και την «παράδοση των παραπάνω πραγμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες...». Ούτε απογραφή έγινε, ούτε τα μουσεία μας έγιναν πλουσιότερα από τη «συλλογή» του τέως. Η μόνη, ουσιαστικά, ολοκληρωμένη απογραφή επί του αρχαιολογικού μέρους της «συλλογής» έγινε το 1973.

Στο εξώδικο σημειώνεται ότι «επειδή από τον κατάλογο της δημοπρασίας και την έρευνα που διεξάγεται προκύπτει ότι τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την Ελληνική Επικράτεια ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη δημοπράτηση της ανωτέρω συλλογής και τη χρήση του εθνοσήμου του Ελληνικού Κράτους της περιόδου της Βασιλείας». «Καλεί» τον οίκο να αποσύρει τα δημοπρατούμενα πολιτιστικά αγαθά από τον κατάλογο της δημοπρασίας και να πιστοποιήσει «την προέλευση των αγαθών αυτών κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου (Σύμβαση UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που έχει κυρωθεί και από τη Βρετανική Κυβέρνηση) και τους ηθικούς κώδικες απόκτησης πολιτιστικών αγαθών». Προτείνεται «να ερευνηθεί η νομιμότητα προέλευσης των δημοπρατούμενων πολιτιστικών αγαθών της ανωτέρω συλλογής από Επιτροπή συνιστάμενη από εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και του Οίκου σας», προσθέτοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει χρήση των νομίμων δικαιωμάτων του. Η διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε στον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ελλάδα.

Χτες, ο Γ. Βουλγαράκης επανήλθε με δήλωσή του στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι μέρος της ιστορίας μας «είναι αναντίρρητα και τα αντικείμενα» που δημοπρατεί ο «Κρίστις» και ότι, «παρά το γεγονός ότι η λίστα αντικειμένων της περιόδου του Γεωργίου Α΄ είναι μεγάλη και λεπτομερής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον οίκο Christie 's προς δημοπράτηση».

Ακριβώς όμως λόγω του ότι το ελληνικό δημόσιο είναι «χαμένο» στις ανολοκλήρωτες απογραφές αυτών των θησαυρών, τα περιθώρια δε φαίνεται να είναι μεγάλα αυτή τη στιγμή. «Κύκλοι» του υπουργείου θεωρούν το εξώδικο περισσότερο σαν μια σημειολογική κίνηση ότι τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ελληνικό ΥΠΠΟ, ενώ, η «προειδοποίηση» για νομική διεκδίκηση θεωρείται ότι θα «κάμψει» τους εν δυνάμει αγοραστές των αντικειμένων.

Η «αλεπού» στο «παζάρι»

Στην προκειμένη περίπτωση η «αλεπού» είναι ο μεγάλος γερμανικός όμιλος ΜΜΕ «Σπίγκελ» (συμπεριλαμβανομένου του ομότιτλου περιοδικού) και το «παζάρι» είναι η περιοχή του Καλίνινγκραντ, του ρωσικού «θύλακα» στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την ένταξη σε αυτήν των χωρών της Βαλτικής.

Το «Σπίγκελ» χρηματοδοτεί από το 2001 τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο βασιλικό παλάτι στο κέντρο του Καλίνινγκραντ, κτίριο το οποίο είχε καταστραφεί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προχτές επισκέφθηκε την περιοχή ο αρχισυντάκτης του «Σπίγκελ», Στέφαν Αουστ, για να διενεργήσει ένα είδος «αυτοψίας» ώστε να εξασφαλίσει νέα κονδύλια από χρηματοδότες του ομίλου. Οι ανασκαφές γίνονται από Ρώσους αρχαιολόγους με φορέα το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών! Δηλαδή, η Ρωσική Ακαδημία χρηματοδοτείται από ένα γερμανικό περιοδικό (καθόλου τυχαίο μάλιστα) για επιστημονική έρευνα!

Αυτό θα αρκούσε για να σχολιαστεί η εξαγορά, ουσιαστικά, από ξένα μονοπώλια της ρωσικής επιστημονικής έρευνας. Ομως, τα πράγματα φαίνεται πως δε σταματούν σε αυτό το γενικό συμπέρασμα.

Το Καλίνινγκραντ συμπεριλήφθηκε στην ΕΣΣΔ μετά τη συντριβή της χιτλερικής Γερμανίας. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσε ισχυρή βάση του σοβιετικού πολεμικού ναυτικού. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η περιοχή αποκόπηκε (γεωγραφικά, όχι πολιτειακά) από τη Ρωσική Ομοσπονδία και μετατράπηκε σε ένα είδος «μήλου της Εριδος» μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των «προκεχωρημένων» συνόρων της ΕΕ.

Οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ για το καθεστώς που θα διέπει τις σχέσεις του ρωσικού θύλακα με την Ομοσπονδία συνεχίζονται, με τη ρωσική πλευρά να έχει ακόμη έναν γεωπολιτικό «πονοκέφαλο» μετά και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Πέρυσι, σε επίσκεψη του Προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας, Γκ. Ζιουγκάνοφ, πολλοί κάτοικοι εξέφρασαν την αβεβαιότητά τους για το μέλλον του τόπου τους. Σε αυτή την αβεβαιότητα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΡΟ, συνηγορούν «η προσπάθεια "εκγερμανισμού" της περιοχής, η ανάπτυξη αποσχιστικών τάσεων, που υποστηρίζουν πως "μόνο με την ΕΕ θ' αναπτυχθεί η περιοχή", όπως και η πρόσφατη δήλωση συμβούλου του Προέδρου Πούτιν για την "ανάγκη" να χαρακτηριστεί η περιοχή του Καλίνινγκραντ ως "εξωτερικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας"». Η τοποθέτηση του Ζιουγκάνοφ κατέληγε με την κάθε άλλο παρά τυχαία φράση: «Καμία διολίσθηση της περιοχής του Καλίνινγκραντ από τη σύνθεση της Ρωσίας δε θα περάσει».

Αυτά, και πολλά άλλα, αποτελούν σίγουρα ενδείξεις, ότι δεν έπιασε «ξαφνικά» ο «πόνος» τους Γερμανούς για την πολιτιστική κληρονομιά της Ρωσίας.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ

Λόγος και ήχος

Ο στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος είναι ο τιμώμενος της αποψινής βραδιάς (8.30μμ) στον «Ιανό» (Σταδίου 24), στο πλαίσιο του αφιερώματος στο στίχο που διοργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα. Θα μιλήσουν οι Θύμιος Παπαδόπουλος, Στέλλα Βλαχογιάννη, Γιώργος Καραχάλιος. Θα τραγουδήσουν: Παντελής Θεοχαρίδης, Νατάσα Μποφίλιου και οι ερμηνευτές από την 3η Ακρόαση της Μικρής Αρκτου Χριστίνα Πετρογιάννη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Γιώργος Νικητόπουλος, Μαρία Παπαγεωργίου. Ωρα προσέλευσης (7.30μμ). Κρατήσεις θέσεων: 210.3217.917 (εσωτ. 203). Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από το Δεύτερο πρόγραμμα 103,7.

  • Ο Πάρης Γκαγκαστάθης (πιάνο) και ο Αποστόλης Πολυχρονόπουλος (κιθάρα) ερμηνεύουν μπλουζ και ροκ μπαλάντες και επιλογές από το χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, σήμερα, στο «Δίαυλο» (Δράκου 9, Κουκάκι, τηλ. 210.9248.737).
  • Ο Γιάννης Κλαδάκης, ο μουσικός που αναγνωρίζεται ως ο αυθεντικότερος ερμηνευτής της μουσικής της Ρόδου στις μέρες μας, εμφανίζεται αύριο (10μμ), στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμονος 9, Ν. Κόσμος, 210.9270.628) προσφέροντας ένα «ταξίδι» στα Δωδεκάνησα. Ο ίδιος τραγουδά και παίζει δωδεκανησιακή λύρα. Μαζί του στο λαούτο ο Γιάννης Λεντάκης.
Αφιέρωμα στον Γ. Μαρκόπουλο

«Η φάμπρικα δε σταματά/ δουλεύω νύχτα μέρα...». Η ανόθευτη, μεγάλη φωνή του Λάκη Χαλκιά - αγώνας, αγωνία, ιδρώτας, αίμα, νοσταλγία, του κάθε μετανάστη... Η ερμηνεία του στο λαϊκό κύκλο «Μετανάστες», έργο πάντα επίκαιρο όσο συνεχίζεται η εκμετάλλευση κάθε ξένου - και όχι μόνο - εργάτη, ήταν η κορυφαία στιγμή της τρίτης και τελευταίας συναυλίας του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Μέγαρο Μουσικής. Το τριήμερο αφιέρωμα στο συνθέτη, με αφορμή τη συμπλήρωση της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας, ήταν πλημμυρισμένο από «χρώματα» και «αρώματα» της δημιουργίας του. Από τους «Μετανάστες» που παρουσιάστηκαν και στις τρεις συναυλίες μέχρι τη σπουδαία κλασική τριλογία του «Χρονικό» - «Ιθαγένεια» - «Θητεία», που μοιράστηκε στο τριήμερο. Και μαζί το παγκοσμίως διάσημο «Who Pays the Ferryman», το «Κοντσέρτο - ραψωδία για λύρα και ορχήστρα» και άλλες δημιουργίες του... Τα τραγούδια ερμήνευσαν επίσης οι Μανώλης Λιδάκης, Βασιλική Λαβίνα, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σοφία Παπάζογλου, Λιζέτα Καλημέρη, Κούλης Θεοδώρου. Συμμετείχαν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία», το Φωνητικό Συγκρότημα «Εν φωναίς», ο φλαουτίστας Μαρκ Γκρόουελς και ο λυράρης Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Ρινόκερος... στην Κοζάνη

Στο Μουσείο Λαογραφίας και Φυσικής Ιστορίας της Κοζάνης θα εκτεθεί η σιαγόνα ενός ρινόκερου που ζούσε στην περιοχή πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια.

Το εύρημα εντοπίστηκε πριν τρεις μήνες κατά τη διάρκεια εξόρυξης κάρβουνου στα Σέρβια της Κοζάνης και συντηρήθηκε. Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης, Γ. Γιαννάκης, δήλωσε ότι οι παλαιοντολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας έχουν φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα, ωστόσο αρκετά χάνονται. «Ο άνθρωπος που βρήκε τη σιαγόνα έτυχε να έχει επισκεφτεί το μουσείο και αμέσως ειδοποίησε τους υπεύθυνους για τον απαραίτητο έλεγχο. Αρκετές είναι οι φορές που έρχονται ευρήματα στο φως, όμως είτε κάποιοι δε γνωρίζουν και τα καταστρέφουν, είτε οι γνώστες τα μεταφέρουν στο εξωτερικό», σημείωσε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ