Τετάρτη 24 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εξώδικο»... τελευταίας στιγμής

Μεταξύ των αντικειμένων προς δημοπράτηση συγκαταλέγεται και αυτό το αυγό «Φαμπερζέ»
Μεταξύ των αντικειμένων προς δημοπράτηση συγκαταλέγεται και αυτό το αυγό «Φαμπερζέ»
«Πυροτέχνημα» αποτελεί η εξώδικη διαμαρτυρία προς τον οίκο δημοπρασιών «Κρίστις» που απέστειλε προχτές το υπουργείο Πολιτισμού, απαιτώντας να αποσυρθούν, από δημοπρασία που προγραμματίζεται να διεξαχθεί σήμερα και αύριο, πολιτιστικά αγαθά «που φέρονται ότι ανήκουν στη συλλογή του Βασιλέα των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄».

Μόλις χτες ο Βρετανός δικηγόρος επέδωσε, εκ μέρους του ελληνικού κράτους στον οίκο «Κρίστις» το εξώδικο, με τον οίκο να εκφράζει την «έκπληξή» του, λέγοντας ότι η δημοπρασία των 850 αντικειμένων είχε δημοσιοποιηθεί εδώ και οχτώ βδομάδες, δηλώνοντας ότι θα διεξαχθεί κανονικά! Σε αυτήν την περίπτωση, η ελληνική πλευρά είναι πιθανόν να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για τη λήψη προσωρινών μέτρων.

Το εξώδικο δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, οι οποίες, όχι μόνο χρυσοπλήρωσαν τους Γλίξμπουργκ για περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό, όχι μόνο η τακτική τους δημιούργησε τις προϋποθέσεις, ώστε να κάνουν «φτερά» ως ...«οικοσκευή» οι πολιτιστικοί θησαυροί από το Τατόι - επί κυβέρνησης ΝΔ το 1991 - αλλά και μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια το σύνολο αυτών των θησαυρών, ούτε βέβαια το πού βρίσκονται!

Αλλά και το ΠΑΣΟΚ δε «λεονταρίζει» μόνο τώρα για το θέμα, αλλά και το 1991, «ξεχνώντας» την απραξία των κυβερνήσεών του τη 10ετία του '80. Το 1994, όταν επανέρχεται στην κυβέρνηση ψηφίζει το νόμο 2215 που ρυθμίζει θέματα «της απαλλοτριωμένης περιουσίας» των έκπτωτων. Ο νόμος προέβλεπε σύσταση επταμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετείχε και εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ, με αρμοδιότητα την «απογραφή» της ακίνητης και κινητής περιουσίας του τέως και την «παράδοση των παραπάνω πραγμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες...». Ούτε απογραφή έγινε, ούτε τα μουσεία μας έγιναν πλουσιότερα από τη «συλλογή» του τέως. Η μόνη, ουσιαστικά, ολοκληρωμένη απογραφή επί του αρχαιολογικού μέρους της «συλλογής» έγινε το 1973.

Στο εξώδικο σημειώνεται ότι «επειδή από τον κατάλογο της δημοπρασίας και την έρευνα που διεξάγεται προκύπτει ότι τα δημοπρατούμενα αγαθά αποτελούν μέρος της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα παράνομης εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών από την Ελληνική Επικράτεια ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για τη δημοπράτηση της ανωτέρω συλλογής και τη χρήση του εθνοσήμου του Ελληνικού Κράτους της περιόδου της Βασιλείας». «Καλεί» τον οίκο να αποσύρει τα δημοπρατούμενα πολιτιστικά αγαθά από τον κατάλογο της δημοπρασίας και να πιστοποιήσει «την προέλευση των αγαθών αυτών κατά τις ισχύουσες διατάξεις του Ελληνικού και Διεθνούς Δικαίου (Σύμβαση UNESCO για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών που έχει κυρωθεί και από τη Βρετανική Κυβέρνηση) και τους ηθικούς κώδικες απόκτησης πολιτιστικών αγαθών». Προτείνεται «να ερευνηθεί η νομιμότητα προέλευσης των δημοπρατούμενων πολιτιστικών αγαθών της ανωτέρω συλλογής από Επιτροπή συνιστάμενη από εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου και του Οίκου σας», προσθέτοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο θα κάνει χρήση των νομίμων δικαιωμάτων του. Η διαμαρτυρία κοινοποιήθηκε στον πρεσβευτή της Βρετανίας στην Ελλάδα.

Χτες, ο Γ. Βουλγαράκης επανήλθε με δήλωσή του στην οποία σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι μέρος της ιστορίας μας «είναι αναντίρρητα και τα αντικείμενα» που δημοπρατεί ο «Κρίστις» και ότι, «παρά το γεγονός ότι η λίστα αντικειμένων της περιόδου του Γεωργίου Α΄ είναι μεγάλη και λεπτομερής, δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ακριβής προέλευσή τους και ο τρόπος με τον οποίο περιήλθαν στον οίκο Christie 's προς δημοπράτηση».

Ακριβώς όμως λόγω του ότι το ελληνικό δημόσιο είναι «χαμένο» στις ανολοκλήρωτες απογραφές αυτών των θησαυρών, τα περιθώρια δε φαίνεται να είναι μεγάλα αυτή τη στιγμή. «Κύκλοι» του υπουργείου θεωρούν το εξώδικο περισσότερο σαν μια σημειολογική κίνηση ότι τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το ελληνικό ΥΠΠΟ, ενώ, η «προειδοποίηση» για νομική διεκδίκηση θεωρείται ότι θα «κάμψει» τους εν δυνάμει αγοραστές των αντικειμένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ανθεί» το εμπόριο τέχνης (2010-08-10 00:00:00.0)
Δημοπρασία ομολόγων 200 δισ. δραχμών (2000-07-15 00:00:00.0)
Νέα δημοπρασία 3ετών ομολόγων (2000-02-08 00:00:00.0)
Με επιτόκιο 8,70% η δημοπρασία εντόκων 168 δισ. δραχμών (1999-04-28 00:00:00.0)
Αναζητούνται πάνω από 1,2 τρισ. δραχμές (1998-03-27 00:00:00.0)
Μυθικό ..."Ονειρο" (1997-07-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ