ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λίστες... άνευ απογραφής

Αγνοείται... η τύχη του περίφημου πίνακα του Ν. Γύζη «Δόξα», για τα Ψαρά
Αγνοείται... η τύχη του περίφημου πίνακα του Ν. Γύζη «Δόξα», για τα Ψαρά
Τα όρια του κωμικοτραγικού αγγίζει το «σίριαλ» με τις λίστες της πρώην βασιλικής περιουσίας. Το βράδυ της Τετάρτης, ενώ εξελισσόταν η δημοπρασία στο Λονδίνο (έληξε χτες με πολλά εκατομμύρια ευρώ στις τσέπες του ...«άγνωστου» πρώην ιδιοκτήτη των αντικειμένων) η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα επέδωσε στο γραφείο του υπουργού Πολιτισμού τρεις λίστες!

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, η μία είναι της Εθνικής Πινακοθήκης και περιλαμβάνει τα έργα τέχνης που έλαβαν άδεια εξαγωγής και λίστα έργων τέχνης που κρατήθηκαν στο Τατόι. Ακόμη μία λίστα περιλαμβάνει την εκτίμηση των έργων τέχνης από τον οίκο «Κρίστις», την οποία είχε καταθέσει ο τέως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο κ. Βουλγαράκης (σ.σ. χτες), αμέσως μόλις έλαβε γνώση της ύπαρξης του φακέλου, συγκρότησε επιτροπή, προκειμένου να αντιπαραβάλει τις λίστες με τον κατάλογο της δημοπρασίας του Christie's. Το έργο της επιτροπής αυτής συνεχίζεται»! Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες ο υπουργός σε σειρά συνεντεύξεών του δήλωνε ότι δεν προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα, επειδή δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία! Στο δε υπουργείο Οικονομικών ακόμη ψάχνουν την άλλη λίστα των κοντέινερ του 1991...

Γεγονός είναι ότι ακόμη κανείς δεν ξέρει τι υπάρχει στο Τατόι κι αν ό,τι υπάρχει τώρα είναι ό,τι παρέμεινε εκεί το 1991 (θυμίζουμε τον υπουργικό υπαινιγμό περί κλοπής το 2001). Αλλωστε, ο υπουργός μίλησε και για κλοπή πριν τα κοντέινερ του 1991. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρχουν κι άλλες λίστες, ή έστω να προκύψει κάτι από την αντιπαραβολή των καταλόγων της Πινακοθήκης με τα αντικείμενα της δημοπρασίας, αλλά η πραγματική και ουσιαστική βάση κάθε κίνησης έπρεπε να ήταν μια πλήρης και ολοκληρωμένη απογραφή, που ουδέποτε έγινε, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε, ότι η μόνη ολοκληρωμένη απογραφή έγινε το 1973. Αλλωστε, η λίστα της Πινακοθήκης αφορά κατεξοχήν πίνακες ζωγραφικής, όχι γλυπτά και άλλες αρχαιότητες.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού προκύπτουν και από το γεγονός ότι ουδέποτε εκτέθηκαν τα αντικείμενα της απογραφής του 1973, όπως όριζε το σχετικό νομοθέτημα, και από χτεσινές δηλώσεις της Μ. Λαμπράκη - Πλάκα στον ρ/σ «Φλας». Μεταξύ άλλων, η διευθύντρια της Πινακοθήκης είπε ότι ζήτησε το εικαστικό μέρος της συλλογής «τουλάχιστον 10 φορές» (!) και ότι άγνωστη παραμένει και η «τύχη» της «Δόξας» του Γύζη, περίφημο έργο, το οποίο αναζήτησε η διευθύντρια και από τον τέως, ο οποίος της απάντησε «δεν ξέρω»...

Για τον «μυστηριώδη» ιδιοκτήτη των αντικειμένων της δημοπρασίας υπάρχει δημοσίευμα της δανέζικης εφημερίδας «Πολίτικεν» που επικαλείται το χτεσινό «Εθνος». Συγκεκριμένα, τη διαχείριση της δημοπρασίας της συλλογής «είχε αποκλειστικά ειδικό ίδρυμα, το οποίο συστάθηκε γι' αυτό και μόνο το συγκεκριμένο σκοπό στη Δανία» και πίσω από το οποίο κρύβεται ο Γλίξμπουργκ. Προφανώς, «πούλησε» τα αντικείμενα... στον εαυτό του, δηλαδή στο «ίδρυμά» του, κι αυτό τα έβγαλε στο «σφυρί».

Η ΚΝΕ ΣΤΟ «ΣΥΡΜΟ»
Μουσική, θέατρο, ταινίες

Μια νέα ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική βδομάδα αρχίζει αύριο, με τις εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» για μικρούς και μεγάλους.

Αύριο (Κυριακή, 11πμ) το πρόγραμμα περιλαμβάνει «Παράσταση Καραγκιόζη» και στις 8μμ συναυλία του συγκροτήματος «Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό» και παρουσίαση της πρώτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής του δουλιάς.

Δευτέρα (29/1, 9.30μμ) τη σκυτάλη παίρνει το θέατρο, με την παράσταση «Γ. Κοτζιούλας: Το θέατρο του βουνού».

Τρίτη (30/1, 9.30μμ) έχει σειρά ο κινηματογράφος με αφιέρωμα σε λατινοαμερικάνικες ταινίες ή ταινίες που πραγματεύονται θέματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Θα προβληθεί η ταινία «Matsuka» (Χιλή).

Τετάρτη (31/1, 9.30μμ) στο πλαίσιο του ίδιου κινηματογραφικού αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία «Imagining Argentina» (Αργεντινή).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Μάριο Βίτι «Γραφείο με θέα (άρθρα και ομιλίες. Εργογραφίες, με αυτοβιογραφικό σχόλιο)». (Την εργογραφία του Μάριο Βίτι συνέταξε η καθηγήτρια Αμαλία Κολώνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Βιτέρμπο. Περιλαμβάνεται πλήθος κειμένων του κορυφαίου Ιταλού ελληνιστή- μελετητή της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Δ. Σολωμός και το γλωσσικό ζήτημα στην Ιταλία», «Μερικοί φίλοι του Κάλβου στο Λονδίνο», «Ο Κάλβος ανάμεσα στις αντινομίες του καιρού του», «Απαγορευμένος ρεαλισμός Ραγκαβής, Ζαμπέλιος, Καλλιγάς», «Η ακμή της κρητικής λογοτεχνίας και το ευρωπαϊκό σύνολο: 16ος-17ος αιώνας», «Οι δύο πρωτοπορίες στην ελληνική ποίηση: 1930 με '40», «Νατουραλισμός και ηθογραφία»).

- Καστανιώτης: Αντώνης Φωστιέρης - Θανάσης Νιάρχος «Ποίηση για την ποίηση» (Σημαντικότατη ανθολογία 150 ποιημάτων αντίστοιχου αριθμού κορυφαίων και σημαντικών Ελλήνων ποιητών, από την προπαλαμική, μεταπαλαμική, προπολεμική, μεταπολεμική και σύγχρονη ποιητική γενιά. Ποιήματα με θέμα την ποίηση, επιλεγμένα από τους ποιητές Αντώνη Φωστιέρη και Θανάση Νιάρχο). Ιωάννα Καρυστιάνη «Σουέλ» (το τέταρτο, πολύ επιτυχημένο μυθιστόρημα της Ι. Καρυστιάνη, με θέμα τη θάλασσα και τους ναυτικούς). Νίκος Γκροσδάνης «Συνέβη στο Πράβι» (μυθιστόρημα). Δημήτρης Καλάβρης «Αγγελος τιμωρός» (μυθιστόρημα).

- «Οίστρος» (Σελλασίας 6, 210-8813.241): Κώστας Μπαρούτας «Ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός στην ελληνική τέχνη (Κοινωνικό όραμα και αισθητικοί συμβιβασμοί)» (αισθητική μελέτη, με εκτενές παράρτημα φωτογραφιών αντιπροσωπευτικών του σοσιαλιστικού ρεαλισμού ελληνικών και ξένων γλυπτών, ζωγραφικών και χαρακτικών έργων).

- «Αγρα»: Χέρμαν Μέλβιλ «Μπενίτο Σερένο» (μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου, νουβέλα που έγραψε ο Μελβίλ, μετά το αριστουργηματικό «Μόμπι Ντικ», για μια εξέγερση σκλάβων σε ισπανικό εμπορικό πλοίο, το 1799). Ουόλας Στίβενς «Κυριακή πρωί» (μετάφραση Στάθης Καββαδάς. Εκτός από τα ποιήματα του Στίβενς, περιλαμβάνεται και το δοκίμιο του Χάρολντ Μπλουμ «Η ποίηση της γης "Κυριακή πρωί"»). «New Left Review» (ελληνική έκδοση, με άρθρα των δύο τελευταίων ετών από το πολιτικο-ποιητικό περιοδικό που εκδίδει ο Αραβας πεζογράφος Ταρίκ Αλί. Μετάφραση: Κώστα Ράπτη).

- «Κέδρος»: Γιώργος Ζαμιαδάκης «Τα Κοάν της ημέρας» (ποιήματα, με ζωγραφιές Γιάννη Τζερμιά). Βλαντιμίρ Κάμινερ «Ρώσικη ντίσκο» (μετάφραση Σοφία Μιχαηλίδου - Βίκη Τραχάνη. Διηγήματα για τους μετανάστες στο Βερολίνο). Στη σειρά «Οπερα παιδιά» κυκλοφόρησαν τα εικονογραφημένα βιβλιαράκια, συνοδευόμενα με CD: «Ο μαγεμένος αυλός», «Λα Τραβιάτα», «Κάρμεν», «Κουρέας της Σεβίλης», σε διασκευή Ειρήνης Μάρρα και μουσική επιμέλεια Ιάσωνα Αντωνιάδη. Τα βιβλιαράκια εισάγουν τα παιδιά στην όπερα και μεγάλα λογοτεχνικά έργα που έκαναν όπερες κορυφαίοι συνθέτες. Γιώργος και Κλαίρη Προκοπίου «Τα παιδιά των φυλαχτών (Το πέρασμα απ' τη φωτιά)» (παιδικό μυθιστόρημα). Εύη Μαυροματίδου «Ποιος είπε ότι ο πόλεμος είναι παιχνίδι;» (παιδικό μυθιστόρημα). Μάγδα Πίκη «Σύνθια» (νεανικό μυθιστόρημα). Λίνα Λυχναρά «Στο παιχνιδόσπιτο του Ακη» (παραμύθι. Εικόνες Ντανιέλα Σταματιάδη). Ιωάννα Ντακόλια «Ο Ρουκούκης και το μυστήριο της χαμένης κορόνας» (παραμύθι. Εικόνες Χρήστος Δήμος). Γκούνεθ Ρις «Νεραϊδοθησαυρός (Μια νεράιδα που χρειάζεται μια φίλη)» (μετάφραση Στεφανία Φερρό, παραμύθι). Στη σειρά «Ιστορικά μυστήρια» κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο του Φάμπιαν Λενκ «Επίθεση στην Πομπηία (μια ιστορία περιπέτειας και μυστηρίου στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία)» (μετάφραση Γρηγόρης Αθανασίου).

- Ιδρυμα Ευγενίδου: Διονύσης Π. Σιμόπουλος(διευθυντής Ευγενίδειου Πλανηταρίου): «Μαύρες τρύπες (οδηγός παράστασης)» (φωτογραφικό λεύκωμα, με κείμενα για την κοσμοσύνθεση που παρουσιάζει το Πλανητάριο, το σύμπαν, τους πλανήτες, τον Αϊνστάιν, την αστροφυσική επιστήμη. Κείμενα και φωτογραφίες προσφέρουν βασικές γνώσεις σε μικρούς και μεγάλους).

- «Τρίμορφο»: «Μαθητεία στη Ζακυνθινή Ιστορία(στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια 1500-2000 (σύνθεση έργων και μαρτυριών Ζακυνθινών ιστοριογράφων, με φωτογραφίες και εικόνες, για μαθητές και μεγάλους). Μαρίας Ρουκανά-Αμπελά «Οι σταθμοί της ανθρώπινης ζωής στη Ζάκυνθο» (μελέτη).

-«Remove before flight» (διμηνιαίο, ελληνόγλωσσο περιοδικό αεροπορικών θεμάτων. Τεύχος 11, με θέματα για τα επιβατηγά Α-300 στην Ελλάδα, το πλωτό αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, το πόρισμα για το «Ηλιος 522», την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων κ.ά.).

- «Μουσικός τόνος» (μουσικολογικό περιοδικό, τεύχος 34, με αφιερώματα στους Μότσαρτ, Τσαϊκόφσκι, Σούμαν).

- «Ελληνική διεθνής γλώσσα» (περιοδικό του Οργανισμού για τη διεθνοποίηση της ελληνικής γλώσσας, τεύχος 64).

- «Πολίτης» (μηνιαία επιθεώρηση, τεύχη 146, 147).

- «Νέα πορεία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 617-619).

- «Τριφυλιακή εστία» (λογοτεχνικό περιοδικό, τεύχος 132-133).

- «Ζενίθ» (περιοδικό ποικίλης ύλης, τεύχος 11).

«Πάτρα Μπροστά» και εργατιά

Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία «Πάτρα Μπροστά» στα πλαίσια της πολιτιστικής της παρέμβασης διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων για να τιμήσει την εργατική τάξη και την τεράστια προσφορά της στην κοινωνική εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (29/1, 8.30 μ.μ.), στο κινηματοθέατρο «Πάνθεον» (Γούναρη), θα προβάλει το ντοκιμαντέρ «Η κατάληψη» του Καναδού σκηνοθέτη Avi Lewis, σε σενάριο της Naomi Klein. To Σάββατο (3/2, 6.30 μ.μ.), στο Συνεδριακό Κέντρο Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), θα παρουσιάσει επιλογές από το Εργατικό Τραγούδι, με τη Λαϊκή Ορχήστρα Πάτρας. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας από εργασιακούς χώρους και τους ταξικούς αγώνες των εργαζομένων της Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ